Jedan od pozitivnih primjera izgradnje pristupačne infrastrukture je Hotel Panorama u Prelogu. U njemu boravi podosta hrvatskih parasportskih reprezentacija kad se pripremaju za novu sezonu ili neko natjecanje
Poslušaj članak
Naša zemlja puna je prirodnih ljepota, zabavnih sadržaja, kulturne baštine i odlične gastronomske ponude. Ta činjenica vrijedi za cijelu Lijepu Našu, ali, nažalost, ne znači to puno i za svaku osobu.
Naime, osobe s invaliditetom koje se žele odmarati i uživati u ljepotama Hrvatske moraju pomno birati u koji će dio Lijepe Naše otići kako bi napunili baterije. To je tako iz niz razloga, a najveći je onaj infrastrukturni. Većina hotela ili turističkih atrakcija nemaju prilagođen pristup osobama s invaliditetom. Međutim, ne i Međimurje.
Vrhunska ponuda čeka one koji žele odmoriti dušu, baviti se sportom, zabaviti se, kulturno se uzdizati ili se pak dobro najesti. Osim što u svim spomenutim blagodatima i ljepotama Međimurske županije mogu uživati zdrave osobe, mogu i osobe s invaliditetom.
Naime, Međimurska županija zajedno s Turističkom zajednicom Međimurske županije ulaže velike napore da svi jednako uživaju u svemu što nudi njihova županija. Zbog toga su još 2023. godine Županija i njezina turistička zajenica udružili su snage radeći na trogodišnjem projektu CE Spaces4All iz programa Interreg Central Europe. Osim njih, u ovoj hvalevrijednoj priči sudjeluju i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ.
Njihovim partnerstvom objedinjena su dva cilja za poboljšanje uvjeta turističke ponude za OSI populaciju – održivost i inkluzivnost, a sve to u svrhu inkluzivnog turizma.
U projektu vrijedanom čak 2,6 milijuna eura, uključeno je 12 partnera iz sedam zemalja, a Turistička zajednica Međimurske županije daje čak 170.100 tisuća eura. Većina spomenutog iznosa dolazi iz EU fondova, dok 20% pokriva sama turistička zajednica.
Osnovni cilj projekta CE Spaces4All je unaprijediti pristupačan turizam za osobe s invaliditetom u ruralnim pograničnim regijama srednje Europe, a partneri zajedničkim snagama osmišljavaju strategiju kojom će se iplementirati bolja rješenja po pitanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom.
U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji odabrane su tri lokacije – Prelog, Čakovec i Sveti Martin na Muri, u kojima se već sada inlementiraju nova rješenja u infrastrukturi kako bi turističku ponudu prilagodili OSI populaciji.
CE Spaces4All započeo je u ožujku 2023, a završava u veljači 2026. godine.
Jedan od pozitivnih primjera izgradnje pristupačne infrastrukture je Hotel Panorama u Prelogu. U njemu boravi podosta hrvatskih parasportskih reprezentacija kada se pripremaju za novu sezonu ili neko natjecanje. Prvenstvo hrvatske u parastolnom tenisu, ove godine, održat će se upravo u Prelogu. To je dokaz kvalitete ponude za OSI u Međimuruju.
Također, Hotel Riznica Međimurja u Čakovcu ima postav za slijepe i slabovidne osobe, a njihovo osoblje educirano je za rad sa slijepim i slabovidnim osobama.
Poznato Međimursko kupalište svoje kapacitete također je prilagodilo osobama s invaliditetom.
Sve županije republike Hrvatske trebale bi se ugledati na Međimursku županiju i početi više raditi na pristupačnom turizmu.
Ovo jelo donosi egzotičnu kombinaciju okusa – nježna bijela riba prožeta aromatičnim začinima poput đumbira, češnjaka i kurkume, uz kremastu bazu od kokosovog mlijeka. Marinada daje ribi sočnost i bogatstvo okusa, dok se svježina limete i pikantnost čilija savršeno stapaju u harmoniji
Sastojci:
4 fileta bijele ribe (brancin, oslić ili bakalar)
1 šalica kokosovog mlijeka
pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršina)
1 crvena čili paprika, sitno sjeckana
1 žličica naribanog svježeg đumbira
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
pola šalice nasjeckanog mladog luka
sok od 1 limete
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica kurkume
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, limetin sok, đumbir, češnjak, kurkumu, čili papriku, sol i papar.
Filete ribe stavite u posudu, prelijte marinadom i ostavite 20-30 minuta da upiju okuse.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite ribu iz marinade (marinadu sačuvajte) i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.
U istu tavu dodajte preostalu marinadu i nasjeckani mladi luk, kuhajte 2-3 minute dok se malo ne reducira.
Servirajte ribu prelivenom umakom, posipajte svježim korijanderom i poslužite uz rižu ili pečene batate.
Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću
Sastojci (za 2 porcije):
200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
1 tikvica (narezana na kockice)
1 crvena paprika (narezana na trakice)
1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
1 žličica maslinovog ulja
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
sok od pola limuna
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.
Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.
Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.
Smijeh povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije
Poslušaj članak
Smijeh nije samo znak sreće, već i moćan alat za poboljšanje zdravlja. Znanstveno je dokazano da smijeh pozitivno utječe na tijelo i um, donoseći brojne fizičke i psihološke koristi pa tako smijeh povećava proizvodnju antitijela i aktivira stanice koje se bore protiv infekcija.
Kada se smijemo, naše srce radi brže, poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Studija Sveučilišta Oxford pokazala je da smijeh povećava toleranciju na bol, jer potiče oslobađanje endorfina, prirodnih tjelesnih analgetika.
Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B otkrilo je da smijeh u grupi ljudi može povećati prag boli za čak 10 posto.
Smijeh također povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije. Poboljšava nam raspoloženje jer smijeh potiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji nas čini sretnima.
Ljudi koji se zajedno smiju imaju jače društvene veze i bolje međusobno razumijevanje.
Smijeh potiče kreativnost. Opušten um lakše rješava probleme i donosi inovativna rješenja.
Jeste li znali da djeca u prosjeku nasmiju čak 300 puta dnevno, dok odrasli u prosjeku tek 15-20 puta?
A evo i još malo zanimljivosti. Najduži zabilježeni smijeh ikad trajao je približno tri sata! Ovaj rekord postavila je mađarska glumica i humoristica Krisztina Váradi 2000. godine tijekom jedne televizijske emisije.
Ipak, postoji i neslužbena priča o gvatemalskom komičaru Mayorgi, koji je navodno neprekidno smijao više od 16 sati, ali taj rekord nikada nije službeno potvrđen.
Bilo kako bilo, dugotrajan smijeh ne samo da je zabavan, već je i odličan trening za tijelo – jer aktivira čak do 80 mišića i troši kalorije.
Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija i ponovljenih posjeta. Klikom na “Prihvati sve” pristajete na korištenje SVIH kolačića. Međutim, možete posjetiti "Postavke kolačića" kako biste dali kontrolirani pristanak.
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva dok se krećete web stranicom. Među njima, kolačići koji su kategorizirani kao potrebni pohranjuju se u vaš preglednik jer su neophodni za rad osnovnih funkcija web stranice. Također koristimo kolačiće trećih strana koji nam pomažu analizirati i razumjeti kako koristite ovo web mjesto. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem pregledniku samo uz vaš pristanak. Također imate mogućnost isključiti ove kolačiće. Ali isključivanje nekih od ovih kolačića može utjecati na vaše iskustvo pregledavanja.
Funkcionalni kolačići pomažu u obavljanju određenih funkcija kao što je dijeljenje sadržaja web stranice na platformama društvenih medija, prikupljanje povratnih informacija i druge značajke trećih strana.
Kolačići izvedbe koriste se za razumijevanje i analizu ključnih indeksa učinkovitosti web stranice što pomaže u pružanju boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.
Analitički kolačići koriste se za razumijevanje načina na koji posjetitelji stupaju u interakciju s web stranicom. Ovi kolačići pomažu u pružanju informacija o metrikama kao što su broj posjetitelja, stopa napuštanja stranice, izvor prometa itd.
Neophodni kolačići apsolutno su neophodni za ispravno funkcioniranje web stranice. Ovi kolačići osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web stranice, anonimno.
Oglašavački kolačići koriste se kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje na web-mjestima i prikupljaju podatke za pružanje prilagođenih oglasa.