Poveži se s nama

in MREŽA

Predstavljen projekt koji unaprjeđuje korištenje prava osoba s invaliditetom 

Objavljeno

/

Fotografija: Hina

Projekt ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti” kojim se uspostavlja kompleksan IT sustav predstavljen je u utorak te je važan korak prema digitalizaciji i pojednostavljenju procesa dodjele povlastica osobama s invaliditetom.

Sustav će biti povezan sa svim potrebnim registrima unutar državne infrastrukture, a implementacija jedinstvenog IT sustava pridonijet će smanjenju administracije u postupku dodjele prava osobama s invaliditetom i njihovo jednostavnije korištenje.

Novi sustav obuhvatio je šest prava i sve kriterije za njihovu dodjelu sukladno važećem zakonodavstvu, kao i izdavanje novih javnih isprava – Europske i Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom. 

Članica AKD-ovog projektnog tima MOSI Ivana Norac-Kevo navela je kako je novi IT sustav temelj za izdavanje isprava po službenoj dužnosti u skladu s kriterijima iz zakona i podacima iz registara koji su dio Državne informacijske infrastrukture pa zato nije potrebno obilaziti šaltere i podnositi zahtjeve, već će isprave korisnicima stići na adresu prebivališta. 

Važeći dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024., a Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti, također će biti poslana korisnicima na adresu prebivališta u Hrvatskoj.

Član AKD-ovog projektnog tima Darko Akrap istaknuo je kako je Hrvatska prva država članica koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. 

Zakon propisuje moguću dodjelu povlastica u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu te pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. 

Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Ove pogodnosti obuhvaćaju turizam, kulturu, poput muzeja, kazališta i koncerata te sport.

Benjak: Osobe s invaliditetom trebaju provjeriti svoj status upisa u Registar

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak rekao je da je jedan od  temelja ovog projekta postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u te da je zato važno da osobe s invaliditetom provjere svoj status upisa u Registar.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević istaknula je važnost pojednostavljenja procesa jer su složene birokratske procedure i komplikacije često bile prepreka u ostvarivanju prava za osobe s invaliditetom.

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Viktor Jozić pozdravio je donošenje novog Zakona o povlasticama u prometu i novi sustav izdavanja iskaznica, a posebno važnim je istaknuo što se prvo izdavanje iskaznica odvija po službenoj dužnosti.Značajke projekta predstavljene su na početnoj konferenciji u Samoboru. Korisnik projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a partner je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

in MREŽA

Zaštićeno: Isporučene prve Europske i Nacionalne iskaznice

Objavljeno

/

Fotografija: AKD

Ovaj sadržaj je zaštićen lozinkom. Da biste ga vidjeli unesite vašu lozinku ispod:

Nastavi čitati

in MREŽA

ANKETA Novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja tipka na laptopu. Laptop je postavljen na mramorni stol, a pored njega se nalazi čaša soka od naranče sa slamkom. Osoba nosi sat i nekoliko prstena.

Županijska udruga slijepih Split jedan je od partnera na međunarodnom Erasmus+ projektu o zaštitnom zapošljavanju, koji ima za cilj na europskoj razini kreirati novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

U tu svrhu pripremili su kratku anketu za zaposlenike s invaliditetom kako bi u stvaranje novog modela mogli uvrstiti njihove stvarne potrebe.

Anketa je u potpunosti anonimna i za njezino ispunjavanje nije potrebno više od 5 minuta.

– Bili bismo vam od srca zahvalni kada biste ju proslijedili i motivirali svoje zaposlenike s invaliditetom da ju ispune i na taj način pridonijeli našem istraživanju – kažu iz Županijske udruge slijepih Split.

Anketa će biti aktivna do ponedjeljka, 26. veljače 2024.

U slučaju da imate dodatnih pitanja, slobodno im se obratite na split@udrugaslijepih.hr ili na 092/390-7726.

Poveznica na anketu nalazi se ovdje.

Nastavi čitati

In Metropola

Kazalište ‘Novi život’ poziva na predstavu ‘Ne daj se, Njofra!’

Objavljeno

/

Ova ilustracija prikazuje osobu koja jaše rolu toaletnog papira. Osoba je apstraktno dizajnirana s crvenim i zelenim dijelovima na licu i plavom odjećom. Drži konopac koji je povezan s crvenim ključem. Tekst na hrvatskom jeziku ističe naslov “NE DAJ SE, NJOFRA!” i dodatne informacije o predstavi i kazalištu. Ova ilustracija je poster za komediju u dva dijela napisanu od strane Milana Grgića.
Foto: Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život'

Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ poziva u četvrtak, 22. veljače 2024., u 20 sati, u Narodno sveučilište Sesvete na predstavu Milana Grgića ‘Ne daj se, Njofra!’

– Banalnost, naivnost i prvoloptanje su elementarne čestice smijeha koji je namijenjen svima, receptiran za zabavu i opuštanje, za laku kozmetiku koja uljepšava svakodnevicu i makar privremeno nas udaljava od briga i napetosti. Kažu kako smijeh liječi, kako ozdravlja od pritisaka i loših vijesti pa bi mu se trebalo svakodnevno prepuštati i zaroniti u njega kao u slatku nesvijest. Zavalite se u svoje rezervirano mjesto u kazalištu i virite kroz prozor u život jedne prosječne zagrebačke obitelji, očekujući od svojeg voajerstva inicijalnu kapsulu za užitak. Ovom predstavom vam priušćujemo više od očekivanoga, jer je ovo lako uprizorenje protkano istinskim problemima čija rješenja otežava čangrizavost jednog vremenom pregaženog tate, ali i nesnalaženje mladih u šumi nepotizma i korupcije. No, ne brinite, predstavu potpisuje sretan kraj, iako ‘sranje’ ne prestaje – kažu iz ‘Novog života’.

Režiju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Željko Duvnjak, kostimografiju Vesna Kutnjak, dizajn svjetla Nenad Lalović, grafičko oblikovanje ‘Kuna zlatica’, autor fotografija Jasenko Rasol.

Od uloga, Juricu igra Vojin Perić, Njofru igra Igor Kučević, Elu igra Ružica Domić-Lalović, a Lidiju igra Dorotea Feketić.

Inspicijent je David Čavara, dok su tehnička podrška Andrea Feher, Ana Katarina Ostojić i Andrej Drenski.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu obaveznu rezervaciju na 01/4812-066 ili na kazaliste@novizivot.hr. Predviđeno je da predstava traje 60 minuta.

Nastavi čitati

U trendu