Poveži se s nama

Atletika

Održano zadnje kolo Hrvatske paraatletske lige 2023.

Objavljeno

/

Ovo je fotografija troje sportaša koji drže trofeje na ceremoniji dodjele nagrada. U pozadini se vide logotipi Međunarodnog paralimpijskog odbora i Hrvatskog paralimpijskog odbora. Tekst na pozadini glasi “PARALYMPIC LEAGUE” i “DVORANSKI PARALIMPIJSKI TURNIR”.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Ove sezone kroz šest kola Hrvatske paraatletske lige ukupno je nastupilo 155 natjecatelja iz 16 hrvatskih gradova

U Zagrebu je u nedjelju, 26. studenog 2023., u Atletskoj dvorani Zagreb, održano posljednje, šesto kolo Hrvatske paraatletske lige 2023., pod nazivom ‘Dvoranski paratletski meeting Zagreb 2023’. Na natjecanju sudjelovalo je 90 natjecatelja iz 12 klubova.

U seniorskoj konkurenciji za muške pobjedu je odnio Erik Fabijan Kaurin (PAK Odisej Kutina) koji je u šest kola osvojio 3799 bodova. Za petama mu je bio predstavnik AKI – OTOS-GP Deni Čanadi koji je osvojio 3788 bodova tijekom ove sezone. Odličan ove sezone bio je i Matija Sloup koji je sezonu završio s 3601 bodom.

U seniorskoj konkurenciji žena najbolja je bila Ivana Purkić (AKOSI Vinkovci) koja je tijekom ove sezone skupila 3081 bod, te tako uvjerljivo odnijela pobjedu. Drugo mjesto zauzela je Ana Jelenić (PAK Uspon) koja je ove sezone uspjela osvojiti 2188 bodova, dok je treća završila predstavnica (PAK Uspon) Nataša Sobočan s 2148 bodova.

Juniorska konkurencija također je bila zanimljiva. Najbolji junior u ovih šest kola bio je Marko Radovanac (PAK Odisej Kutina) koji je u ovoj sezoni skupio 2154 boda te tako odnio pobjedu u juniorskoj konkurenciji ove sezone. Drugo mjesto osvojio je Massimo Iveta (AK Spektar) s osvojenih 2070 bodova, dok je na treće mjesto zasjeo Matej Bikić (AKOSI Vinkovci) koji je skupio 927 bodova.

Sara Marić (AK Spektar) u ženskoj juniorskoj kategoriji nije naišla na ozbiljnu prijetnju koja bi joj pokvarila snove o osvajanju prvog mjesta ove sezone. Marić je s osvojena 3523 zauzela prvo mjesto, na drugom mjestu našla se Diana Novosel (AKOSI Medulin) s 935 bodova, treće mjesto osvojila je Jovana Obradović (AK Spektar) s 53 boda.

U konkurenciji klubova ove sezone najbolji je bio AK Spektar iz Pule koji je s osvojenih 267 bodova slavio ispred AK Uspona koji je ovu sezonu okončao na drugom mjestu s osvojenih 256 bodova, a treće mjesto osvojio je PAK Odisej Kutina koji je ove sezone, u šest kola, uspio skupiti 208 bodova.

Ove sezone kroz šest kola Hrvatske paraatletske lige ukupno je nastupilo 155 natjecatelja iz 16 hrvatskih gradova.

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske putem Natječaja za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2023. godini sufinanciralo je projekt Hrvatska paraatletska liga 2023.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Atletika

Laura Štefanac oborila svjetski rekord u bacanju koplja

Objavljeno

/

Na slici su dvije osobe koje stoje pored velike table s brojevima. Osoba s lijeve strane nosi bijelu majicu s brojem 84, a osoba s desne strane nosi zelenu jaknu i plave hlače. Tabla pokazuje broj 84 i 5130 ispod njega. U pozadini se vidi stadion sa sjedalicama i planine u daljini.
Foto: torpedo.media

Na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’ koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji

Članica sportskog saveza gluhih i atletičarka riječkog Atletskog kluba ‘Kvarner’, Laura Štefanac, opet oduševljava na svjetskoj atletskoj sceni za gluhe atletičare. Laura je postala vlasnica novog svjetskog rekorda u bacanju koplja za gluhe. Ovaj uspjeh ostvarila je natječući se na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’.

Naime, Štefanac se u Sloveniji natjecala u kategoriji bacanja koplja izvan konkurencije. U kategoriji bacanja koplja već je jednom oborila svjetski rekord. Na ovom natjecanju koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji.

– Osjećaj je divan, osjećam da sam u najboljoj formi i da mogu još više, ipak je ovo prvo natjecanje. S mojim trenerom Andrejem Hajnšekom odradila sam odličan ciklus treninga, što se potvrdilo na ovom natjecanju. Ove godine čeka me još Svjetsko prvenstvo gluhih na Tajvanu gdje mi je cilj osvojiti zlatnu medalju jer mi samo ona nedostaje u kolekciji osvojenih odličja. Uz to, svakako mi je cilj približiti se normi za Europsko prvenstvo u Rimu u čujućoj kategoriji – kazala je Štefanac nakon još jednog velikog uspjeha.

Posjetimo, Laura je prije dvije godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju na Olimpijskim igrama za gluhe. U istoj godini osvojila je prvo mjesto na bacačkom prvenstvu Hrvatske, ali i postavila svjetski rekord u Cluju (51, 02).

Sada, dvije godine kasnije, Laura je ponovo postala vlasnica svjetskog rekorda.

Osim u bacanju koplja, Štefanac se natječe i u bacanju diska te bacanju kugle.

Laura u svojim vitrinama ima dva olimpijska zlata, dva europska zlata i jedno europsko srebro. Prošle godine, kada je u Poljskoj osvojila europsko zlato, srušila je i 7 godina star rekord europskih prvenstava s bačenih 47,00 metara.

Povodom novog velikog Laurinog uspjeha javili su se iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

– Mi ovim putem tebi želimo da osvojiš zlatnu medalju koju želiš i da nikad ne prestaneš raditi na svojim snovima jer ti to možeš! Čestitamo na velikom rezultatu – poručuju iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

S obzirom na Laurinu kvalitetu, iskustvo, kao i sjajne rezultate s velikih natjecanja, nema sumnje da će i zlato sa Svjetskog prvenstva, koje joj nedostaje u kolekciji, doći već ove godine na Svjetskom prvenstvu u atletici za gluhe na Tajvanu.

Nastavi čitati

Atletika

GRAND PRIX DUBAI Uspješan početak sezone za hrvatske paraatletičare

Objavljeno

/

Na slici je sportaš koji nosi majicu s natpisom “CROATIA” i brojem 184, a izgleda da sudjeluje u nekoj vrsti sportskog događaja. Drži crnu kuglu za bacanje u ruci. Sportaš je u invalidskim kolicima. U pozadini su druge i druge osobe.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Kaurin je u svojoj kategoriji odnio pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle.

U Dubaiju je od 13. do 15. veljače 2024. godine održan prvi Grand Prix u paraatletici ove sezone.

Na prvom ovosezonskom Grand Prixu nastupilo je 573 paraatletičara iz 71 zemlje svijeta, a hrvatske boje branilo je devet paraatletičara – osam paraatletičara i jedna paraatletičarka, a natjecali su se u 10 disciplina.

Hrvatski parasportaši koji su nastupali: Matija Sloup, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Luka Baković, Radovan Halas, Antonio Kosmat, Ivana Purkić, Erik Fabian Kaurin te Marin Županović.

Prvog dana natjecanja Hrvatska je imala predstavnike u dvije kategorije – Miljenko Vučić u bacanju kugle (F11) te Ivana Purkić u bacanju diska (F38). Vučić je bio vrlo uspješan, zauzeo je drugo mjesto bacivši kuglu 12,59 m.

Ivana Purkić zauzela je četvrto mjesto. Ona je disk bacila 28,43 metara, pritom osvojivši 744 boda, što joj je bilo dovoljno za osvajanje 4. mjesta.

Drugi dan natjecanja za Hrvatsku su nastupila četiri natjecatelja: Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 m, Matija Sloup (F40) u bacanju kugle, Velimir Šandor (F53) u bacanju kugle i Marin Županović (F54) u bacanju koplja.

Naš proslavljeni paraolimpijac i svjetski rekorder iz 2017. godine u bacanju diska, Matija Sloup, na ovom se Grand Prixu natjecao u bacanju kugle (F40). Na prvom ovosezonskom natjecanju kuglu je bacio 10,07 m, a taj mu je hitac bio dovoljan za osvajanje drugog mjesta.

Hrvatski trkač Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 metara u cilj je utrčao s rezultatom 59,46. Ovaj mu je razultat donio treće mjesto.

Marin Županović u bacanju koplja zauzeo je 4. mjesto bacivši hitac 22,52 metra, pritom osvojivši 715 bodova.

Drugi dan natjecanja, što se tiče hrvatskih nastupa, zaključio je Velimir Šandor koji se natjecao u bacanju kugle (F53). Kuglu je bacio 4,40 m, a na kraju natjecanja Šandor je rekvalificiran u kategoriju F52 u kojoj ima osvojene dvije paraolimpijske medalje.

Najbolji rezultat u Dubaiju za Hrvatsku stigao je zadnji dan natjecanja, a ostvario ga je Erik Fabian Kaurin. Hrvatski predstavnik natjecao se u bacanju kugle u kategoriji (F46), a odnio je pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle, te učinio da ova medalja zlatnog sjaja sija još jače.

Istaknimo kako su taj dan nastupali još Luka Baković u bacanju kugle (F46), Radovan Halas u bacanju čunja (F51), te Antonio Kosmat u utrci na 1500 metara (T38).

Baković je u istoj kategoriji u kojoj je njegov kolega iz reprezentacije Kaurin osvojio prvo mjesto, završio drugi s bačenih 15,22 metara.

Radovan Halas je u bacanju čunja osvojio drugo mjesto s bačenih 29,04 m, dok je Kosmat u utrci na 1500 metara završio na solidnom 6. mjestu (5:43.65).

Idući Grand Prix održat će se u Tunisu od 5. do 7. ožujka 2024. godine.

Nastavi čitati

Atletika

Vraća se paraatletika u glavni grad

Objavljeno

/

Na slici je osoba u plavoj majici koja sjedi u invalidskim kolicima i drži kuglu štap. Osoba je okružena drugim ljudima koji također sjede u invalidskim kolicima. Svi su unutar sportske dvorane,
Fotografija: web stranica Hrvatski parasportski savez

Natjecanje će se održati u muškoj i ženskoj konkurenciji u osam disciplina.

Nakon odmora i pauze od skoro tri puna mjeseca, hrvatski se paraatletičari vraćaju svojim sportskim obvezama. Hrvatska paraatletika vraća se u dvorane i na stadione. Prvo kolo paraatletskog prvenstva 2024. godine održat će se u nedjelju 10. ožujka 2024. godine u dvorani Zagrebačkog velesajma ( paviljon 1 A) s početkom u 13 sati.

Natjecanje će se održati u muškoj i ženskoj konkurenciji u osam disciplina.

Discipline u kojoj će se sudionici natjecati bit će utrke na: 60m, 200m, 400m, 800m i 1500m, kao i kugla, skok u dalj te kugla sjedeća. Atletičari i atletičarke mogu se natjecati u maksimalno dvije discipline. 

Natjecanje organizira Hrvatski paraatletski savez zajedno s paraatletskim klubom URIHO.

Pravo nastupa imaju svi natjecatelji koji su članovi sastavnice HPAS-a. Uvjet za nastup na natjecanju je da sudionik mora imati najmanje 12 godina. Također, svi oni koji se žele prijaviti moraju imati obavljen  liječnički pregled ne stariji od 6 mjeseci.

Kako bi imali pravo nastupa, natjecatelji uz prijavu na natjecanje moraju poslati i važeću liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti.

Natjecatelji moraju poslati prijave najkasnije do 3. ožujka. Oni koji iz nekog razloga moraju otkazati svoj nastup, to moraju učiniti do 9. ožujka do 12 sati.

Za kalkulaciju bodova u utrkama na 200m i 800m u kategoriji T20 u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i za kategoriju T13 primjenjivat će se RAZA bodovi.   

Proglašenje pobjednika po disciplinama odvijat će se nakon završetka discipline.

Satnica po kategorijama bit će definirana nakon što se zatvore prijave.

Oni natjecatelji koji se žele prijaviti na natjecanje ili se iz nekog razloga se odjaviti s istog, to moraju učiniti  javljanjem na mail: info@hpas.hr

Podsjetimo, pobjednik Hrvatske paraatetske lige prošle sezone u konkurenciji klubova, bio je AK Spektar.

U sezoni 2023/2024 u šest kola nastupilo je 155 natjecatelja iz 16 hrvatskih gradova.

Nastavi čitati

U trendu