Poveži se s nama

Vijesti

Održan sportsko-rekreativni ‘Susret prijateljstva’ osoba s intelektualnim teškoćama

Objavljeno

/

U Domu Mate Parlov održan je 18. sportsko-rekreativni susret osoba s intelektualnim teškoćama ‘Susret prijateljstva’ u kuglanju i boćanju

Susret je organizirala Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula i Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula.

U ime organizatora, Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarke županije – Pula i Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, skup je otvorio predsjednik Udruge Gvido Radolović. Gostima i sudionicima prigodnim riječima se obratila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović i ravnatelj Osnovne škole Dr. Mate Demarina Medulin Jakov Batinović.

Ove godine u susretu je sudjelovalo 350 sudionika, te 32 učenika volontera iz Medicinske škole Pula. Plesnim, glazbenim i recitatorskim nastupom predstavile su se udruge, ustanove, škole i vrtići. Sudjelovali su učenici osnovnih škola škole Medulin, Šišan i Vodnjan, te Škole za odgoj i obrazovanje Pula, korisnici Centra za rehabilitaciju Pula, Rijeke i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, dječji vrtići Tići iz Vrsara i Mali svijet iz Pule. Sudjelovali su i korisnici iz Slovenije Obalno društvo ‘Sožitje’ iz Kopra, Varstveno delovni center iz Šentjura i MUC iz Braslovča, te članovi Udruge Roma Istre i Mateo Murlin iz Zavidovića iz BiH.

Članovi udruge su organizirali prigodni štand s likovnim radovima, a djelatnici Zemlje zabave iz Pule su animirali sudionike raznim kreativnim radionicama.

Sportsko-rekreativni program u kuglanju i boćanju obuhvatio je 48 natjecatelja podijeljenih u 11 ekipa – pet timova u boćanju, te šest ekipa u kuglanju kao i pojedinačno žene i muškarci u kuglanju.

U ekipnom natjecanju u kuglanju najbolji su bili članovi Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula, drugo mjesto su osvojili korisnici Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, treće korisnici Centra za rehabilitaciju Pula, četvrto učenici Škole za odgoj i obrazovanje Pula i peto korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Pula.

Pojedinačno žene prvo mjesto osvojila je Ana Bilić iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, drugo Debora Matticchio i treće Nataša Jovanović iz Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju.

Pojedinačno muški prvo mjesto osvojio je član Marino Kramar i z Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama, drugo mjesto Emir Selimović  iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, te treće mjesto osvojio je Amir Ajanović iz Centra za rehabilitaciju Rijeka.

Najbolja ekipa u boćanju su korisnici Centra za rehabilitaciju Rijeka, drugo mjesto pripalo je natjecateljima Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, a treće ekipi Športskom društvu ‘Roller’ iz Pule. Sudjelovale su i ekipe Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju i Centra za rehabilitaciju Pula.

Organizatori zahvaljuju na volontiranju učenicima Medicinske škole Pula i nastavnici Moniki Buršić.

Susret su pripremili i organizirali izvoditelji aktivnosti Vesna Radolović, Sandra Išić, Helena Pola, Šejla Piragić i Erica Vuković, a podržali su ga i financirali Istarska županija, grad Pula, Vodnjan, Rovinj, općine Funtana, Medulin, Marčana, Fažana, Sv. Lovreč, Tinjn, Svetvinčenat i Ližnjan, te donatori ACI, Erste banka, Izo d.o.o. Balići,  Zemlje zabave Pula, pizzerija Tivoli.

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije obilježava 32 godine aktivnog rada, te broji 350 članova, od toga 140 osoba s intelektualnim teškoćama i popratnim tjelesnim i psihosocijalnim teškoćama, a Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula obilježava 29. godišnjicu svog postojanja i broji 40 korisnika.

Udruga je korisnik podrške institucionalnom i organizacijskom razvoju udruga/neprofitnih organizacija Grada Pule.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Vijesti

ANKETA Preuzimanje tuđih radnih zadataka

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja tipka na laptopu. Laptop je postavljen na mramorni stol, a pored njega se nalazi čaša soka od naranče sa slamkom. Osoba nosi sat i nekoliko prstena.

Preuzimanje tuđih radnih zadataka – prilika za osobni razvoj ili ‘nepotrebno zatrpavanje poslom’?

Kolega/ica vam ide na godišnji odmor, dobije novu radnu poziciju ili poduže bolovanje. Što je s njegovim/njenim zadacima? Svi smo se mi bar jednom u svom radnom vijeku susreli s nekim dodatnim zadacima koji nisu dio opisa naše pozicije. I dok nam neki sjednu kao pravi odmor za dušu, druge odrađujemo samo kako bi ih odradili, a treće pokušavamo izbjeći u širokom luku. 

U posljednjoj anketi portala MojPosao, u kojoj je sudjelovalo više od 2400 ispitanika, postavljeno je pitanje: Kako gledate na preuzimanje radnih zadataka koji nisu nužno u opisu vašeg posla?

Prilika za osobni rast ili zatrpavanje poslom?

Preuzimanje novih i dodatnih zadataka podržava 39 posto ljudi. Oni takav način rada vide kao mogućnost da nauče nešto novo ili unaprijede neka postojeća znanja.

– Svako učenje nečeg novog je osobni razvoj – komentirao je jedan od ispitanika, dok je drugi dodao kako svaki novi (privremeni) zadatak, posebno ako je zanimljiv, može razbiti monotoniju na radnom mjestu.

Zanimljivo je kako isti broj ljudi, njih 39 posto, na preuzimanje dodatnih radnih zadataka gleda negativno. Prema njihovom mišljenju, takav način rada krši njihov ugovoreni opis posla, rezultira zatrpavanjem poslom, a uz to za njega često nisu dodatno plaćeni.

– Svaki zadatak koji nije u opisu mog posla me čini manje kompetentnim da obavljam ono za što sam plaćen. Ti dodatni zadaci oduzimaju mi vrijeme od onoga što znam raditi i za što sam zapravo plaćen. Nemam ništa protiv učenja i dodatnog posla kada donosi veću plaću, što je rijetko slučaj – kazao je jedan od ispitanika.

S druge strane, 22 posto ljudi ističe kako nisu oduševljeni dodatnim zadacima, ali će ih odraditi bez pogovora. Iako njihova reakcija ovisi o datom trenutku, takve poslove ne vide kao nešto što bi moglo štetiti njihovoj karijeri i radnom mjestu.

MojPosao

Nastavi čitati

Vijesti

HRVATSKI SABOR Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava

Objavljeno

/

Vizual konferencije.

U Hrvatskom saboru će se 29. veljače 2024. s početkom u 12 sati održati Međunarodna konferencija ‘Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava’, koja predstavlja ključan događaj u promicanju inovacija i razumijevanju utjecaja digitalne tranzicije na ljudska prava

Konferencija će pružiti smjernice i akcijske planove za unapređenje zaštite ljudskih prava u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine. Svrha konferencije je promicati inovacije, poticati dijalog kroz inkluzivan pristup osobama s invaliditetom, prezentaciju primjera dobre prakse, čime će osigurati platformu za razmjenu iskustava i razmatranje najnovijih dostignuća u području zaštite ljudskih prava.

Uvodni dio konferencije bit će obilježen pozdravnim govorima Ermine Lekaj Prljaskaj, saborske zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, predsjednice Organizacijskog odbora, te Ivana Malenice, ministra pravosuđa i uprave. Njihov će naglasak biti na ključnoj ulozi inovacija i digitalne tranzicije u ostvarivanju ljudskih prava. Fokus konferencije bit će na istraživanju kako tehnološki napredak može poslužiti kao sredstvo za jačanje ljudskih prava, s posebnim naglaskom na ulogu inovacija u osiguravanju pristupa pravdi, transparentnosti i odgovornosti.

Panel rasprava, koju će moderirati Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, bit će ključni dio konferencije. Ovaj panel okupit će stručnjake iz različitih područja kako bi pružili sveobuhvatne analize o najnovijim trendovima, izazovima i mogućnostima u integraciji inovacija i digitalne tranzicije u zaštitu ljudskih prava. Primjere dobre prakse moderirat će Andreja Marcetić, predstavnica Hrvatske komore socijalnih pedagoga, sekcije socijalne skrbi, članica Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava.

Konferencija ‘Digitalna tranzicija i inovacije u zaštiti ljudskih prava’ održat će se u mjesecu kada se obilježava druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače 2022. godine. Tema konferencije izuzetno je relevantna s obzirom na aktualne događaje, a digitalizacija i inovacije omogućuju širenje informacija i podizanje svijesti o ljudskim pravima na globalnoj razini, čime je digitalna tranzicija postala jedan od ključnih čimbenika u zaštiti ljudskih prava, pružajući nove prilike za promicanje mira, sigurnosti i pravednosti.

Međunarodni sudionici iz Ukrajine, Slovenije i Švedske donijet će različite perspektive i iskustva koja će obogatiti raspravu o utjecaju inovacija i digitalne tranzicije na ljudska prava. Njihova iskustva pružit će dragocjen uvid u globalne trendove i izazove s kojima se različite države suočavaju u ovom području.

Usklađivanje tih smjernica i akcijskih planova s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine pružit će dodatnu snagu i trajnost tim inicijativama. Stvaranje inkluzivnih politika koje uzimaju u obzir digitalnu transformaciju i potrebe svih građana, uključujući osobe s invaliditetom, ključno je za izgradnju pravednijeg i sigurnijeg društva. Očekuje se da će konferencija biti izvrstan forum za razmjenu ideja i izgradnju konkretnih planova djelovanja koji će doprinijeti ostvarenju tih ciljeva.

Sve relevantne informacije o konferenciji mogu se pronaći na Facebook stranici ‘InovaDigHR2030’, a Konferencija će biti dostupna i putem YouTube kanala Hrvatskog sabora. Direktan prijenos konferencije bit će dostupan ovdje, a za dodatne informacije možete posjetiti sljedeću ovu poveznicu.

Nastavi čitati

Civilno društvo

U Križevcima projekt Zaželi ide dalje

Objavljeno

/

Na fotografiji su četiri osobe. Stoje ispred plave pozadine i drže plave mape. Iza njih su zastave Europske unije i Hrvatske. Osobe su odjevene formalno. Fotografija sugerira da se radi o službenom ili formalnom događaju.
Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Kroz projekt će biti zaposlene 33 osobe koje će pružati uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Broj osoba kojima se kroz projekt planira pružiti usluga potpore i podrške je 198

Gradskom društvu Crvenog križa Križevci iz Europskog socijalnog fonda plus, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv: ‘Zaželi – Prevencija institucionalizacije’ odobren je projekt pod nazivom ‘Pruži ruku potrebitima’.

Vrijednost projekta iznosi 1.485.000,00 eura što je dosad najviši iznos odobrenih bespovratnih sredstava Gradskom društvu Crvenog križa Križevci za provedbu projekta.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Antonija Pukec, potpisala je ugovor za projekt ‘Pruži ruku potrebitima’ dana 23. veljače 2024. godine.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, a od toga je 30 mjeseci predviđeno za pružanje usluge potpore i podrške.

Projektom je obuhvaćeno područje grada Križevaca i okolnih naselja te općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno s ciljem povećanja socijalne uključenost i preveniranja institucionalizacije.

Glavna aktivnost projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom uz nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

Kroz projekt će biti zaposlene 33 osobe koje će pružati uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Broj osoba kojima se kroz projekt planira pružiti usluga potpore i podrške je 198.

Provedba projekta započinje s postupkom odabira korisnika usluge, nabavom kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština te odabirom kandidata za zapošljavanje.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodilo je Zaželi – program zapošljavanja žena – faza I, faza II i faza III. Važno je napomenuti kako je u prethodnim fazama Zaželi projekata fokus bio na zaposlenim ženama, no u novom projektu fokus je na korisnicima koji će za ulazak u projekt morati zadovoljiti određene uvjete, a koji će biti u narednom periodu objavljeni na stranicama GDCK Križevci i Grada Križevaca te lokalnim medijima.

Ugovore je uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpraga, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom. Na svečanosti su uručena ukupno 72 ugovora u sklopu Poziva ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’.

Svečanom uručivanju ugovora prisustvovala je i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđica Trbus, kao podrška GDCK Križevci i GDCK Koprivnica.

Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Nastavi čitati

U trendu