Connect with us

Life&Style

Od znoja do svježine – nevjerojatna povijest dezodoransa

Published

on

znoj

Neugodni tjelesni mirisi oduvijek su mučili ljudski rod. No, dok mi danas jednostavno posegnemo za dezodoransom u kupaonici, naši su preci stoljećima pokušavali riješiti ovaj svakodnevni problem na najrazličitije načine.

Priča o dezodoransu je zapravo priča o ljudskoj inovativnosti i neumornoj potrazi za svježinom.

U davnim vremenima, prije nego što su znanstvenici otkrili pravi uzrok neugodnih tjelesnih mirisa, ljudi su se oslanjali na parfeme kako bi prikrili miris znoja. Čak ni redovito kupanje nije bilo dovoljno učinkovito, posebno kada znamo da je masovna uporaba sapuna postala popularna tek u 18. i 19. stoljeću nakon što je napredak u kemiji omogućio industrijsku proizvodnju sapuna.

Prekretnica u borbi protiv znojenja dogodila se kada su znanstvenici konačno otkrili pravi uzrok neugodnih mirisa – bakterije koje reagiraju s našim znojem. To je dovelo do razvoja dvije vrste dezodoransa.

Dezodoransi i antiperspiranti

Prvi tip, obični dezodoransi, djeluju tako što uništavaju bakterije koje se “hrane” našim znojem. Drugi tip, antiperspiranti, sprječavaju samo znojenje blokirajući žlijezde znojnice posebnim solima koje se postupno otapaju.

Prekretnica u povijesti dezodoransa dogodila se 1888. godine kada se na američkom tržištu pojavio “Mum” – prvi voštani antiperspirant. Iako učinkovit, bio je nezgrapan za nanošenje i teško se uklanjao s kože. Pravi komercijalni uspjeh postigao je “Everdry”, dezodorans na bazi aluminij-klorida, koji su ubrzo počele kopirati brojne tvrtke. Do kraja 19. stoljeća, dezodoransi su se mogli naći u raznim oblicima, od roll-ona i pudera do krema i čvrstih štapića.

Pedesete godine 20. stoljeća donijele su revoluciju u obliku aerosol tehnologije. Dezodoransi u spreju postali su toliko popularni da su do sedamdesetih godina činili više od 80 posto tržišta. Međutim, 1977. godine došlo je do značajnog zaokreta kada su vladine agencije u SAD-u i EU počele strože kontrolirati štetne sastojke u kozmetici. Zabrana aluminij-cirkonijevih kompleksa, glavnog sastojka aerosola, označila je kraj dominacije dezodoransa u spreju.

Promjena na tržištu

Međutim, industrija se brzo prilagodila. Čvrsti dezodoransi u stiku preuzeli su vodstvo na tržištu, zahvaljujući novim tehnologijama koje su omogućile njihovo pakiranje u suhe supstance. Danas su upravo oni najčešći oblik dezodoransa koji koristimo.

Od parfema drevnih civilizacija do modernih čvrstih dezodoransa, ova povijest nam pokazuje kako je jedna naizgled jednostavna potreba – ostati svjež tijekom dana – potaknula razvoj brojnih inovacija. Iako danas uzimamo dezodoranse zdravo za gotovo, oni su rezultat stoljeća znanstvenog napretka i ljudske domišljatosti u borbi protiv znojenja, daje nam povijesni pregled u svojem Zdravstvenom vremeplovu Centar zdravlja, portal za zdraviji i sretniji život.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Life&Style

Smijeh je najbolji besplatan lijek ikad

Published

on

Na slici vidim pet osoba koje sjede na travi u parku. Četiri osobe su djeca, a peta osoba je odrasla. Izgledaju opušteno, sjedeći u krugu i razgovarajući ili se druže. U pozadini fotografije nalaze se drveće i klupe, što dodaje prirodnu, spokojnu atmosferu ovoj sceni na otvorenom.
Foto: Pixabay

Smijeh povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije

Poslušaj članak

Smijeh nije samo znak sreće, već i moćan alat za poboljšanje zdravlja. Znanstveno je dokazano da smijeh pozitivno utječe na tijelo i um, donoseći brojne fizičke i psihološke koristi pa tako smijeh povećava proizvodnju antitijela i aktivira stanice koje se bore protiv infekcija.

Kada se smijemo, naše srce radi brže, poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Studija Sveučilišta Oxford pokazala je da smijeh povećava toleranciju na bol, jer potiče oslobađanje endorfina, prirodnih tjelesnih analgetika.

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B otkrilo je da smijeh u grupi ljudi može povećati prag boli za čak 10 posto.

Smijeh također povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije. Poboljšava nam raspoloženje jer smijeh potiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji nas čini sretnima.

Ljudi koji se zajedno smiju imaju jače društvene veze i bolje međusobno razumijevanje.

Smijeh potiče kreativnost. Opušten um lakše rješava probleme i donosi inovativna rješenja.

Jeste li znali da djeca u prosjeku nasmiju čak 300 puta dnevno, dok odrasli u prosjeku tek 15-20 puta?

A evo i još malo zanimljivosti. Najduži zabilježeni smijeh ikad trajao je približno tri sata! Ovaj rekord postavila je mađarska glumica i humoristica Krisztina Váradi 2000. godine tijekom jedne televizijske emisije.

Ipak, postoji i neslužbena priča o gvatemalskom komičaru Mayorgi, koji je navodno neprekidno smijao više od 16 sati, ali taj rekord nikada nije službeno potvrđen.

Bilo kako bilo, dugotrajan smijeh ne samo da je zabavan, već je i odličan trening za tijelo – jer aktivira čak do 80 mišića i troši kalorije.

Continue Reading

Gastro kutak

Egzotična puretina s kokosovim umakom i ananasom

Published

on

Na fotografiji se vidi tanjur s elegantno pripremljenim jelom. Glavni element je riža oblikovana u kupolasti oblik, ukrašena crnim sezamovim sjemenkama i listom peršina na vrhu. Uz rižu nalaze se komadići piletine u bogatom umaku, popraćeni ananasom, crvenom paprikom, crvenim bobicama i dodatnim listovima peršina. U pozadini se nalaze dekorativni elementi poput dvije svijeće u svijećnjacima, ananasa i crvene paprike, stvarajući topli i ugodan ugođaj.
Foto: DALL·E

Komadići crvene paprike dodaju svježinu i blagu hrskavost, dok korijander daje završni dašak svježine i mirisa. Jelo ima prepoznatljivu tropsku vibraciju, a najbolje se slaže s laganim prilogom poput riže ili kvinoje, koji upijaju fini umak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – kremasto, slatko, slano i blago začinjeno

Sastojci:

  • 2 komada purećih prsa (oko 300 g)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice svježeg ananasa, narezanog na kockice
  • pola šalice crvene paprike, nasjeckane
  • jedna četvrtina šalice luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • pola žličice kurkume
  • 1 žlica soka od limete
  • jedna četvrtina šalice svježeg korijandera, nasjeckanog

Priprema:

Pureća prsa posipajte solju, paprom i dimljenom paprikom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite puretinu 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Maknite ju i stavite sa strane.

U istoj tavi dodajte luk i češnjak te dinstajte 2 minute.

Dodajte crvenu papriku, ananas i đumbir te dinstajte još 3 minute.

Umiješajte soja umak, med, kurkumu i kokosovo mlijeko, pa vratite puretinu u tavu. Poklopite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.

Pred kraj dodajte sok od limete i posipajte svježim korijanderom.

Poslužite s rižom ili kvinojom.

Continue Reading

Gastro kutak

Slani muffini od tortilje i jaja za neobičan, ukusan i brz doručak

Published

on

Na fotografiji su slani muffini pripremljeni u kalupu za muffine. Svaki ima zlatno-smeđu koricu te je obogaćen rastopljenim sirom, komadićima šunke i posut svježim začinskim biljem. U pozadini se nalaze zdjelice s umacima, uključujući zeleni pesto i crveni salsa umak, što stvara ugodnu atmosferu za doručak ili brunch. Slika odiše toplinom i ukusnim zalogajem
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – topiv sir, bogatstvo jaja i nježno začinjenu šunku ili svježe povrće. Ovo jelo je idealno za brz i neobičan doručak, užinu ili čak laganu večeru

Sastojci (za 6 muffina):

  • 1 i pol tortilja (prerezane na četvrtine)
  • 4 jaja
  • 3 žlice mlijeka
  • pola šalice naribanog sira (cheddar, gouda ili po izboru)
  • jedna četvrtina šalice sitno sjeckane šunke ili pancete (ili povrće – paprika, luk, špinat)
  • pola žličice soli
  • jedna četvrtina žličice papra
  • 1 žlica maslaca ili ulja (za premazivanje kalupa)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C i premažite kalup za muffine maslacem ili uljem.

Ubacite tortilje u udubljenja kalupa, oblikujući male košarice.

Umutite jaja s mlijekom, soli i paprom. Dodajte naribani sir i šunku ili povrće.

Ulijte smjesu u tortilja-košarice, pazeći da ne prepunite.

Pecite 15-20 minuta, dok se jaja ne stegnu i dobiju zlatnu boju.

Poslužite toplo, uz jogurt, avokado ili svježu salatu.

Continue Reading

U trendu