Connect with us

Gastro kutak

Neobično pohano meso s pikantnim korama od kokica i badema

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur s neobičnim pohanim mesom koje ima zlatno-smeđu, hrskavu koricu sastavljenu od kokica i komadića badema. Površina mesa izgleda primamljivo i teksturirana, s vidljivim komadićima kokica i badema utisnutim u koru, a dodani čili prah naglašava laganu pikantnost. Jelo je posluženo na tamnom rustikalnom tanjuru s kriškama limuna sa strane i grančicama svježeg peršina za boju i osvježenje. U pozadini se nalazi tamni drveni stol s ugodnim, prirodnim osvjetljenjem, koje dodaje toplinu i dubinu atmosferi.
Foto: DALL·E

Neobično pohano meso s pikantnim korama od kokica i badema donosi svježinu i originalnost klasičnom pohanju. Ovaj specijalan recept koristi mješavinu usitnjenih kokica, mljevenih badema i začina umjesto tradicionalnih prezli, stvarajući nevjerojatnu teksturu i okus. Rezultat je savršeno hrskavo meso s neočekivanim pikantno-slatkastim notama i orašastim aromama koje će zasigurno iznenaditi svakoga za stolom

Sastojci:

  • 4 komada pilećih filea ili svinjetine (možete koristiti i puretinu)
  • sol i papar po ukusu
  • 1 šalica brašna
  • 2 jaja
  • 1 šalica kokica (nezaslađenih, idealno sa soli ili neutralnih)
  • pola šalice badema (mljevenih ili nasjeckanih)
  • pola šalice prezli
  • pola žličice mljevene paprike (može i dimljena za dodatni okus)
  • jedna četvrtina žličice čilija u prahu (po želji za pikantnost)
  • malo ulja za prženje

Priprema:

Meso lagano istucite batom kako bi bilo ravnomjerno tanko, posolite i popaprite s obje strane.

Usitnite kokice u multipraktiku ili ih stavite u vrećicu i usitnite valjkom za tijesto, tako da budu gotovo poput grubljih mrvica.

Pomiješajte usitnjene kokice, mljevene bademe, prezle, mljevenu papriku i čili prah u plitkoj posudi.

U jednoj posudi stavite brašno, a u drugoj lagano umućena jaja.

Svaki komad mesa uvaljajte prvo u brašno (otresite višak), zatim u jaja, a na kraju u smjesu od kokica i badema. Pritisnite malo rukama kako bi se smjesa za pohanje bolje primila za meso.

Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite meso u tavi 3-4 minute sa svake strane, ili dok ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Pazite da se meso ne prepeče.

Poslužite pohano meso uz svježi limun, umak po izboru (npr. jogurt s malo češnjaka ili ljuti umak).

Ovaj recept pruža hrskavost, a okus kokica i badema čini meso posebno zanimljivim i drugačijim od klasičnog pohanja. Dobar tek!

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Čokoladne bananice bez pečenja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su prikazani čokoladni kolačići koji se nalaze na drvenom tanjuru. Ovi kolačići imaju tamnu čokoladnu glazuru, a unutrašnjost im je ispunjena kremastim nadjevom i komadićima banane. Površina kolačića ukrašena je kokosom i čokoladnim mrvicama. U pozadini fotografije vidljive su cijele banane i zdjelica s kakaom u prahu. Prikaz slastica naglašava njihovu privlačnost i savršen je za ljubitelje čokolade i banana
Foto: DALL·E

Idealne su kao brzinski desert ili zdrava užina jer ne sadrže rafinirani šećer ni brašno. Svaki zalogaj donosi savršen spoj kremaste teksture i hrskave čokoladne glazure

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 šalica mljevenih badema ili oraha
  • pola šalice kokosovih pahuljica
  • jedna četvrtina šalice kakaa u prahu
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 50 g tamne čokolade za preljev – otprilike 7-10 kockica

Priprema:

Banane zgnječite vilicom dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte mljevene bademe, kokos, kakao, med, cimet i sol te sve dobro promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Oblikujte male pravokutne pločice ili kuglice te ih stavite na pladanj obložen papirom za pečenje.

Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te njome prelijte pločice.

Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat kako bi se stegle.

Ove čokoladne bananice su zdrave, bez rafiniranog šećera i idealne za brzi desert ili užinu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pečena riba s kokosovim mlijekom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje tanjur s umjetnički pripremljenim obrokom. Na tanjuru se nalazi komad ribe preliven žutim umakom, ukrašen svježim listovima korijandera i tankim trakicama sušenih čili papričica. Pokraj ribe nalazi se kugla bijele riže, također ukrašena crvenim čili papričicama. U pozadini se vidi zdjelica s narančastim kockicama hrane, komadići svježeg đumbira, listovi korijandera i svijeća koja gori. Fotografija odaje dojam tople, kreativne kulinarske prezentacije s naglaskom na svijetle, privlačne boje i detalje.
Foto: DALL·E

Ovo jelo donosi egzotičnu kombinaciju okusa – nježna bijela riba prožeta aromatičnim začinima poput đumbira, češnjaka i kurkume, uz kremastu bazu od kokosovog mlijeka. Marinada daje ribi sočnost i bogatstvo okusa, dok se svježina limete i pikantnost čilija savršeno stapaju u harmoniji

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (brancin, oslić ili bakalar)
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršina)
  • 1 crvena čili paprika, sitno sjeckana
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola šalice nasjeckanog mladog luka
  • sok od 1 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, limetin sok, đumbir, češnjak, kurkumu, čili papriku, sol i papar.

Filete ribe stavite u posudu, prelijte marinadom i ostavite 20-30 minuta da upiju okuse.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite ribu iz marinade (marinadu sačuvajte) i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.

U istu tavu dodajte preostalu marinadu i nasjeckani mladi luk, kuhajte 2-3 minute dok se malo ne reducira.

Servirajte ribu prelivenom umakom, posipajte svježim korijanderom i poslužite uz rižu ili pečene batate.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Piletina s povrćem u tavi

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur ukusne hrane. Na tanjuru su komadi pečene piletine, narezane tikvice, cherry rajčice i žuta paprika. Sve je začinjeno i preliveno maslinovim uljem, što jelu daje sjajnu završnicu. Svijetle boje povrća i zlatni ton piletine čine ovu prezentaciju vrlo privlačnom i apetitnom.
Foto: DALL·E

Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.

Na kraju dodajte sok od limuna i promiješajte.

Nastavite čitati

U trendu