Connect with us

Life&Style

MOGLI BISMO POŽALITI Nova komedija o prijateljstvu, ljubavi i invaliditetu

Objavljeno

/

Foto: BBC

Htjeli smo napraviti seriju koja u jednom potezu propituje sve stereotipe o osobama s invaliditetom i koja također razotkriva mitove o tome što znači biti osobni asistent i ‘brinuti se’ za nekoga, kažu kreatori serije

BBC će u drugoj polovici kolovoza televizijskoj publici servirati slasnu poslasticu koja nikoga ne bi trebala ostaviti ravnodušnim. Riječ je naime o novoj komediji ‘We Might Regret This’ (Mogli bismo požaliti zbog ovoga), koja je okupila prokušani glumački ansambl i neke od najplodnijih BBC-jevih scenarista.

Serija prati Freyu, koju je sugestivno utjelovila glumica Kyla Harris, 30-godišnju kanadsku umjetnicu i tetraplegičarku koja je usredotočena na novu vezu, zasnivanje obitelji i intenzivno žensko prijateljstvo,.

Preselila se u London zbog Abea, sredovječnog odvjetnika koji misli da je stari pas koji može naučiti nove trikove. Njihova veza je brza romansa u kojoj Abe poziva Freyu da se preseli u njegovu kuću, no zbog Freyina invaliditeta, zajednički život uključuje i osobne asistente. A ti su asistenti često uljezi koji remete svaki njihov romantični trenutak i kućnu svađu. Nakon što ne uspijeva pronaći pravu osobu za pomoć pri svakodnevnim obvezama, Freya poziva kaotičnu i impulzivnu najbolju prijateljicu Jo da preuzme posao asistentice. Što bi moglo poći po zlu?

Kada se na posebnoj projekciji za TV kritičare i novinare na ekranima pojavila odjavna špica, serija je pozdravljena dugim pljeskom i s dva palca gore. Najviše pohvala adresirano je na glumačku ekipu, a i BBC je dobio više no pozitivne kritike na račun produkcije.

– Svakako se nadamo da serija nudi jedan potpuno novi pogled na invaliditet – kažu autori serije.

– Htjeli smo napraviti seriju koja u jednom potezu propituje sve stereotipe o osobama s invaliditetom i koja također razotkriva mitove o tome što znači biti osobni asistent i ‘brinuti se’ za nekoga.

Toliko ljudi se boji da će za života steći invaliditet, jer to znači da će morati ovisiti o drugima. Toliko toga što vidimo na ekranu o invaliditetu napravili su ljudi bez invaliditeta, često su to priče o tragedijama ili nadahnuću i stvarno oblikuju način na koji ljudi gledaju na invaliditet. Kako su osobe s invaliditetom najnezastupljenija skupina ispred i iza ekrana, zaista želimo doprinijeti promjeni načina na koji ljudi trenutno definiraju invaliditet i iskustvo s invaliditetom – zaključili su kreatori serije.

Gastro kutak

Azijska salata s rezancima, kikirikijem i povrćem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi azijska salata s rezancima, kikirikijem i povrćem. Salata je živopisna, s rezancima koji su lagano premazani umakom, svježim povrćem poput mrkve, paprike i kupusa te posuta prženim kikirikijem za hrskavost. Boje su izrazito privlačne, s kombinacijom zelenih, crvenih i narančastih nijansi koje odaju dojam svježine i okusa. Jelo izgleda ukusno i primamljivo, savršeno za lagani i zdrav obrok.
Foto: Copilot

Ova salata je istovremeno lagana i hranjiva, prepuna biljnih vlakana i proteina (pogotovo ako se doda edamame ili tofu), te se savršeno uklapa kao samostalan obrok – idealna za ljetne dane, ručkove u pokretu ili večere bez kuhanja. Zahvaljujući azijskom twistu u umaku, jelo donosi egzotičan štih, a priprema je brza i jednostavna

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 paket rižinih rezanaca (oko 100 g)
  • 1 srednja mrkva, naribana ili narezana na trakice
  • pola crvene paprike, narezane na trakice
  • pola krastavca, tanko narezanog
  • 4 žlice kuhanog edamamea ili zelenog graška
  • 2 žlice kikirikija, grubo nasjeckanog
  • 2 žlice mladog luka, nasjeckanog
  • šaka svježeg korijandra ili peršina

 Umak od kikirikija:

  • 2 žlice kikiriki maslaca
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)
  • 1 žlica limunovog ili limetinog soka
  • 1 žlica vode (po potrebi više, da se umak razrijedi)
  • pola žličice meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice đumbira u prahu ili svježeg, naribanog
  • prstohvat ljute paprike ili par kapi čili ulja (po želji)

Priprema:

Skuhajte rižine rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom.

U velikoj zdjeli pomiješajte rezance s povrćem: mrkvom, paprikom, krastavcem i edamameom.

Pomiješajte sve sastojke za umak dok ne postane gladak i kremast. Po potrebi dodajte žlicu vode da se lakše promiješa.

Prelijte umak preko salate i sve dobro promiješajte. Na vrh dodajte nasjeckani kikiriki, mladi luk i svježe bilje.

Poslužite odmah ili ohladite u hladnjaku – odlična je i hladna.

Nastavite čitati

Zdravlje i ljepota

Kad život da limune, ti napravi limunadu i svladaj prepreke

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je osoba koja drži limun između prstiju obje ruke. Ima smeđu, valovitu kosu, a pozadina je svijetla i jednobojna, što stavlja naglasak na limun. Slika djeluje jednostavno, ali zanimljivo, jer limun često simbolizira svježinu, energiju i kreativnost—možda baš nešto u stilu lemonadinga.
Foto: Pixabay

Lemonading nije samo optimizam—radi se o svjesnom i kreativnom pristupu životnim izazovima koji nam omogućuje da ih pretvorimo u nešto pozitivno i smisleno

Lemonading je moderan izraz koji dolazi od engleske fraze ‘make lemonade out of lemons’, odnosno: pretvoriti lošu situaciju u nešto pozitivno. U širem smislu, lemonading označava životnu filozofiju preokretanja negativnih okolnosti u vlastitu korist.

U kontekstu svakodnevice, poslovanja ili osobnog razvoja, lemonading znači kreativno rješavanje problema, prilagodbu promjenama i traženje prilike u izazovima.

Psiholozi su istražili kako ljudi koji prakticiraju lemonading pristupaju poteškoćama. Otkrili su da su takve osobe jednako svjesne problema kao i drugi, ali su bolje u zamišljanju pozitivnih mogućnosti unutar tih izazova. Umjesto da se prepuste negativnim emocijama, oni traže kreativne načine prilagodbe i uživaju u svakodnevnim trenucima s većom kvalitetom.

Ovaj pristup može biti koristan u situacijama poput gubitka posla, neočekivanih životnih promjena ili međuljudskih sukoba. Umjesto da se fokusiramo samo na negativne aspekte, lemonading nas uči da vidimo prilike koje bi se mogle pojaviti i da ih iskoristimo na najbolji način.

Dakle, lemonading nije samo optimizam – radi se o svjesnom i kreativnom pristupu životnim izazovima koji nam omogućuje da ih pretvorimo u nešto pozitivno i smisleno

Jedan od najpoznatijih primjera lemonadinga u pop kulturi je Beyoncéin album ‘Lemonade’. Inspiriran osobnim iskustvima i emocionalnim previranjima, album je postao simbol transformacije boli u umjetnost – i upravo je zbog toga i nazvan ‘Lemonade’.

U konačnici, lemonading nas uči da, iako ne možemo kontrolirati sve što nam se događa, uvijek možemo kontrolirati svoj odgovor na te situacije. Taj stav donosi mir, snagu i mogućnost da svaki ‘limun’ u životu pretvorimo u slatku i osvježavajuću limunadu. Upravo zato je lemonading više od običnog savjeta – to je način života koji nas potiče da budemo hrabri, kreativni i neprekidno rastemo bez obzira na prepreke.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pečena janjetina u jogurtu i medu

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je prikazano jelo koje izgleda vrlo primamljivo i domaće – pečena janjetina u jogurtu, poslužena u ovalnoj keramičkoj posudi za pečenje. U središtu posude nalazi se veliki, zlatno-pečeni komad janjetine s vidljivom koricom koja je blago karamelizirana i hrskava. Meso leži na podlozi od guste, kremaste jogurtne baze, koja je blago zapečena i posuta sitno sjeckanim svježim začinskim biljem, poput peršina i mente. Sa strane su smještene dvije male zdjelice – jedna s gustim bijelim jogurtom, a druga s medom i drvenom žlicom za med, što dodatno upućuje na posebnost marinade korištene za pripremu mesa. Cijela scena djeluje toplo i rustikalno, a jelo izgleda bogato, mirisno i savršeno za nedjeljni ručak ili posebnu priliku. Kombinacija zlatnih tonova pečene janjetine, bijele jogurtne baze i svježeg zelenila daje jelu estetski vrlo privlačan i uravnotežen izgled.
Foto: Copilot

Pečena janjetina u jogurtu i medu je sočno, aromatično jelo koje spaja tradicionalne sastojke s neobičnim dodatkom slatkoće i začina. Janjetina se prvo marinira u kremastoj mješavini jogurta, meda, češnjaka i začina poput kima, paprike i cimeta, što joj daje posebnu mekoću i bogat, slojevit okus

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 komada janjetine s kosti (otprilike 1,2–1,5 kg ukupno)
  • 5 žlica grčkog jogurta (ili običnog gustog jogurta)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 4 češnja češnjaka (zgnječena ili sitno nasjeckana)
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene paprike (slatke ili dimljene)
  • pola žličice mljevenog cimeta (za neobičnu notu)
  • sol i papar po ukusu
  • sok od pola limuna
  • svježi timijan ili ružmarin (po želji)

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, med, maslinovo ulje, češnjak, kim, papriku, cimet, limunov sok, sol i papar. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku marinadu.

Komade janjetine lagano posolite i zatim ih dobro premažite marinadom sa svih strana. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata (idealno preko noći).

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Janjetinu premjestite u dublju posudu za pečenje, zajedno s marinadom. Ako želite, dodajte par grančica svježeg timijana ili ružmarina.

Pokrijte folijom i pecite 1,5 sat. Zatim skinite foliju i pecite još 30 minuta dok se meso ne zapeče i dobije zlatnosmeđu boju. Povremeno ga prelijte sokovima iz posude.

Poslužite uz pečeni krumpir, couscous, leću ili jednostavnu zelenu salatu. Uz ovo jelo odlično pristaje i umak od jogurta i krastavca (nalik na tzatziki).

Nastavite čitati

U trendu