Poveži se s nama

Moderna vremena

ISTRAŽIVANJE Slušni aparati pomažu ljudima da žive dulje

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje slušni aparat koji je postavljen blizu ljudskog uha. Slušni aparat je bež boje s plavom žicom koja se spaja s bijelim umetkom za uho.
Foto: Pixabay

Svi koji imaju slab sluh, ali ne nose slušni aparat, trebali bi razmisliti još jednom jer je utvrđeno da pomaže ljudima da žive dulje, prema Sveučilištu Južne Kalifornije (USC)

Slušni aparati ne samo da nadoknađuju gubitak sluha, oni vjerojatno spašavaju živote, sudeći prema istraživanju koje je proveo Keck Medicine s USC-a i koje je objavljeno u stručnom časopisu The Lancet Healthy Longevity.

– Otkrili smo da su odrasli s oštećenjem sluha koji redovito koriste slušna pomagala imali 24 posto manji rizik od smrti od onih koji ih nikada nisu nosili – rekla je Janet Choi, voditeljica istraživanja.

Ukazujući na druge nedavne radove koji pokazuju da slušna pomagala ne samo da pomažu u smanjenju razine depresije i demencije, već i jačaju mentalno zdravlje i kogniciju, Choi je rekla da ona ‘mogu imati zaštitnu ulogu u zdravlju ljudi i spriječiti ranu smrt’.

Glasna i jasna poruka je da osobe s oštećenim sluhom kupnju slušnog aparata trebaju učiniti novogodišnjom odlukom.

Choi, koja je rođena s oštećenjem sluha, ali nije koristila pomagalo do svojih 30-ih godina, rekla je da želi potaknuti više ljudi da ih nose – unatoč preprekama poput cijene, stigme i poteškoća u pronalaženju uređaja koji dobro rade.

Tim USC-a pregledao je podatke iz američkog Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane, koje je obuhvatilo više od 1800 ljudi s teškoćama sa sluhom.

Podaci koji pokrivaju razdoblje od 1999. do 2012. uključivali su gotovo 10.000 odraslih osoba starijih od 20 godina koje su završile audiološke pretrage za procjenu sluha i koje su ispunile upitnik o korištenju slušnih pomagala.

Tim USC-a rekao je da je otkrio ‘gotovo 25 posto razlike u riziku od smrtnosti između redovitih korisnika slušnih pomagala i onih koji ih nikad ne koriste’ te da ‘nema razlike u riziku od smrtnosti između neredovitih korisnika i onih koji ih nikad ne koriste, što ukazuje da samo povremena uporaba slušnih pomagala možda neće biti od koristi vezano uz produljenje životnog vijeka’.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Medicina

Stotine milijuna ljudi bi do 2100. mogle biti ugrožene zagađenom podzemnom vodom

Objavljeno

/

Na slici je prikazana slavina iz koje teče voda. Cijev je metalna i usmjerena prema dolje, a pozadina je zamućena, s tonovima smeđe i plave boje, što sugerira da se cijev nalazi na vanjskoj lokaciji ili u starijem objektu. Voda teče u tankom, neprekinutom mlazu.
Foto: Pixabay

Stotine milijuna ljudi bi zbog rastućih temperatura do 2100. mogle živjeti na područjima sa zagađenom podzemnom vodom, štetnom za zdravlje

– To znači da se ta voda ne može piti izravno, bez oklijevanja, već se mora prokuhati – objašnjava Sussane Benz s Instituta za tehnologiju u njemačkom Karlsruheu.

– Ovisno o klimatskom scenariju, do 2100. bi moglo biti pogođeno do nekoliko stotina milijuna ljudi.

Temperatura podzemnih voda igra ključnu ulogu u kvaliteti vode, a istraživači tvrde da to može utjecati na količinu štetnih tvari poput arsena i mangana.

– Te povišene koncentracije mogu imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje, posebice ako se kopnene vode koriste kao izvor pitke vode – rekla je Benz.

Zbog povišene temperature mogu se širiti i bolesti poput legionarske bolesti, a ona će imati utjecaja i na bioraznolikost.

Istraživači ističu da se ranije nije znalo dovoljno o utjecaju zagrijavanja tla na kopnene vode.

Tim Sussane Benz sad predviđa promjene u temperaturama u svijetu do 2100. godine. Rezultati su objavljeni u lipnju u znanstvenom časopisu Nature Geoscience.

Studija analizira nekoliko scenarija – u jednom temperatura raste za 2,1 stupnja, a u ekstremnom za čak 3,5.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Okrugli stol povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tartar biftek, poslužen na bijelom tanjuru. Jelo se sastoji od crvenog mesa u cilindričnom obliku s žumanjkom na vrhu. Uz meso su posluženi različiti začini u tamnoj, crvenoj i zelenoj boji, te pečurke i sitno nasjeckani bijeli luk. U pozadini se nalazi kriška bijelog kruha. Prezentacija jela je atraktivna, s naglaskom na boje i teksture sastojaka.
Foto: Pixabay

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice, kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela

Poslušaj ovaj članak

Svake godine u svijetu oboli gotovo 600 milijuna ljudi od 200 različitih vrsta bolesti koje se prenose hranom. Bolesti izazvane hranom odgovorne su za 420.000 smrtnih slučajeva godišnje na globalnoj razini. Te statističke pokazatelje moguće je smanjiti raznim preventivnim aktivnostima, među kojima je svakako i godišnje obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane – 7. lipnja.

Obilježavanjem ovog dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) nastoje potaknuti aktivnosti koje će pomoći u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima od različitih opasnosti porijeklom iz hrane, pridonoseći pri tome sigurnosti hrane, ljudskom zdravlju, gospodarskom prosperitetu i održivom razvoju.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana sigurnosti hrane ‘Sigurnost hrane: spremni na neočekivano’ naglašava važnost spremnosti na neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane, bez obzira na to koliko blagi ili ozbiljni oni mogu biti te poziva sve dionike u lancu prehrane da razmotre načine na koje se mogu bolje pripremiti za neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane.

Incidenti vezani uz sigurnost hrane su neočekivane situacije u kojima postoji potencijalni ili potvrđeni zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane, a koje se mogu dogoditi čak i kada su svi dionici u lancu prehrane odigrali svoju ulogu u održavanju hrane sigurnom.

Takvi incidenti mogu biti jednostavni, poput nestanka struje u kući i posljedičnih izazova u sigurnom skladištenju hrane. Međutim, incidenti mogu biti i vrlo kompleksni, poput onih multinacionalnih, koji se događaju u više različitih država. Globalizacija je dovela do sve veće povezanosti lanaca opskrbe hranom te stoga incidenti mogu brzo eskalirati od lokalnog problema do krizne situacije na međunarodnoj razini. U takvim kompleksnim situacijama prikupljanje podataka i brza međunarodna razmjena informacija pomaže u sprečavanju širenja bolesti koje se prenose hranom.

Spremnost za upravljanje incidentima vezanim za sigurnost hrane zahtijeva predane napore kreatora politika, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, uključujući pri tome i aktivnu ulogu potrošača. Kako bi bile spremne za incidente u području sigurnosti hrane, vlade se mogu posvetiti razvoju ili ažuriranju nacionalnih planova intervencija za krizne situacije, jačanju sustava kontrole hrane, povećanju kapaciteta nadzora i koordinacije te poboljšanju komunikacije s prehrambenom industrijom i javnošću. Prehrambene industrije mogu poboljšati svoje planove upravljanja sigurnošću hrane, podijeliti naučene lekcije i međusobno surađivati ​​te poboljšati komunikaciju s potrošačima. Potrošači moraju biti svjesni kako prijaviti ili reagirati na incidente vezane uz sigurnost hrane i razumjeti posljedice nepredviđenih događaja kod kuće, pripremajući se za prikladnu reakciju.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu uz podršku WHO-a i FAO-a te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane održala je 10. lipnja 2024. godine u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (Aula Magna), okrugli stol ‘Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano’. Ovim okruglim stolom željeli su podići svijest o tome što svi mi, bez obzira na to koju ulogu u lancu prehrane imamo, možemo učiniti kako bismo bili spremni na neočekivano.

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela.

Pripazite i na rokove trajanja kod one hrane na kojoj piše ‘najbolje upotrijebiti do’ zato što se oni nalaze na hrani koja je lako pokvarljiva i nju trebamo nakon isteka tog datuma jednostavno baciti. Tu bi spadala svježa riba, svježe meso, neki mlječni proizvodi i slično.

Nastavi čitati

Civilno društvo

Predstavljena novoosnovana Udruga ‘Jako srce’

Objavljeno

/

Fotografija predstavlja grupu ljudi koja je došla podržati osnivanje Udruge Jako srce. Nalaze se na odvorenom prostoru.
Foto: Grad Rijeka

Udruzi je cilj promicanje zdravlja srca i prevencija kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, kako kod žena, tako i kod muškaraca

Poslušaj ovaj članak

Novoosnovana Udruga ‘Jako srce’ predstavljena je prošlog četvrtka, 6. lipnja 2024. u centru grada Rijeke, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Udruzi je cilj promicanje zdravlja srca i prevencija kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

– Prije dvije godine na Masters turniru doživjela sam teški srčani udar, liječnici su mi jako pomogli i zato ćemo sada mi kroz udrugu pomagati drugima – mladima, starima, sportašima i educirati ih da ne čekaju zadnji čas, nego da rade na prevenciji, kontroliraju kolesterol i slično. Kroz brojne edukacije posebno ćemo raditi s mladima s fokusom  na škole – kazala je Kristina Paravić, osnivačica i predsjednica Udruge ‘Jako srce’, aktivna sportašica i trenerica tenisa. Naglasila je važnost zdravih životnih navika, vježbanja i balansirane prehrane kako bi smanjili broj srčanih oboljenja.

Trenutno tim udruge čini šest ljudi i tri člana.

U sklopu predstavljanja Udruge ‘Jako srce’ djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije za sve zainteresirane sudionike održali su pokaznu vježbu reanimacije te ih informirali o kardiovaskularnim bolestima i bolestima srca.

Udruga je osnovana uz podršku Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Opatije. U ime Primorsko-goranske županije na predstavljanju udruge prisustvovali su zamjenik župana Petar Mamula, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj i pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar.

Nastavi čitati

U trendu