Poveži se s nama

Medicina

Snažne kampanje za manje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

Objavljeno

/

Na fotografiji su tri osobe koje stoje ispred publike i prezentiraju nešto. Prezentacija se prikazuje na projektoru koji je montiran na stropu. Publika je pažljivo usmjerena na prezentaciju. Na zidovima su bijele boje, a duž njih se proteže zelena traka. Bannere sa strane nisu jasno vidljivi.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo službeno su najavljene dvije velike sestrinske akcije, kampanje koje imaju za cilj povećavanje zdravstvene prosvjećenosti tj. pismenosti o dva ključna čimbenika kardiovaskularnog rizika – hipertenziji i dislipidemijama

Riječ je o arterijskoj hipertenziji i programu 70/26, te o hiperkolesterolemiji tj. dislipidemijama i programu ‘Znaš li svoj broj?’ koje su predstavili akademik Bojan Jelaković u ime Hrvatske lige za hipertenziju, profesor Ivan Pećin u ime Hrvatskoga društva za aterosklerozu, te profesor Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Obje akcije sastavni su dio Lova na Tihog ubojicu, trajne javno-zdravstvene akcije koju vodi Hrvatska liga za hipertenziju, a koje je pokrovitelj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, izvijestio je na početku predstavljanja obje misije profesor Capak, u Hrvatskoj je uočen trend porasta smrti od kardiovaskularnih bolesti od kojih je 2022. godine umiralo 39 posto stanovništva Hrvatske u odnosu na 37 posto godinu dana ranije. Hipertenzivna bolest nalazi se na drugom mjestu s 9,2 posto uzroka smrti, ali kada se zbroje svi bolesnici koji su umrli od ishemične bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti, šećerne bolesti i ateroskleroze, što su sve bolesnici koji u najvećem broju imaju povišene vrijednosti krvnoga tlaka, tada je nepobitno jasno kako je arterijska hipertenzija tihi ubojica broj 1.

Ono što povećava zabrinutost je značajan porast broja umrlih od hipertenzivne bolesti, nadodao je profesor Capak, jer je u odnosu na 2020. godinu u 2022. godini 744 više osoba umrlo od hipertenzivne bolesti. Povišen krvni tlak nalazi se odmah iza pušenja na 2. mjestu i kao uzrok invaliditeta, tj. izgubljenih godina života.

Naročito zabrinjava što dvostruko više žena umire od hipertenzivne bolesti u odnosu na muškarce, naglasio je akademik Jelaković. Potrebno se posebno zamisliti što žene 5 puta češće umiru od arterijske hipertenzije nego od karcinoma dojke. Žene svakako moraju nastaviti voditi brigu o preventivnim pregledima dojke, ali bi daleko češće morale voditi brigu o svome ubojici broj 1, a to je povišen krvni tlak.

Prema podacima EHUH 2 studije, 50,9 posto odrasloga stanovništva ima arterijsku hipertenziju. Zahvaljujući brojnim aktivnostima stručnih društava svijest o važnosti hipertenzije je u porastu, kao što je i broj liječenih. No, unatoč svim naporima još uvijek svaki drugi bolesnik nije kontroliran, premda u Hrvatskoj imamo sve potrebne lijekove. Najmanji broj kontroliranih bolesnika su oni sa šećernom bolesti, pretili i oni koji konzumiraju prevelike količine kuhinjske soli.

Kako bismo suzbili kardiovaskularni pobol i smrtnosti zadali smo si možda ambiciozan cilj, nastavlja akademik Jelaković, a to je da do 2026. godine 70 posto liječenih osoba s povišenim krvnim tlakom postigne ciljne vrijednosti, tj. kontrolu.

O drugom pogubnom rizičnom faktoru, velikoj opasnosti za kardiovaskularno zdravlje,  hiperkolesterolemiji, govorio je profesor Pećin koji je pokretač drugoga kraka ove velike obrazovne javno-zdravstvene akcije što on već godinama brižno priprema s akademikom Željkom Reinerom.

Povišen LDL kolesterol nalazi se na osmom mjestu kao uzročnik smrti. Prema podacima EHUH 2 studije, više od 60% odrasle populacije ima poremećaj metabolizma lipida, tek je jedna trećina svjesna, dok se tek svaki četvrti bolesnik liječi, naglašava profesor Pećin.

I ovdje je problem zabrinjavajuće često prisutan u visokorizičnih bolesnika, te je tako tek 25 posto bolesnika sa šećernom bolesti i 33 posto bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti koji imaju povišene vrijednosti LDL kolesterola liječeno statinima. Ova akcija nadovezuje se i proširuje aktivnosti koje su Hrvatsko kardiološko društvo na čelu s akademikom Davorom Miličićem i Hrvatsko društvo za aterosklerozu nedavno pokrenuli a vezano je na probir za porodičnu hiperkolesterolemiju.

Glavni cilj oba programa – 70/26 i ‘Znaš li svoj broj?’ – je smanjenje kliničke inercije i povećanje adherencije. Programi imaju dva kraka – jedan je usmjeren općoj populaciji i bolesnicima, a drugi zdravstvenim radnicima. U oba kraka programi će se odvijati na dva načina.

Jedan je ‘klasični’, organiziranjem javno-zdravstvenih akcija i obrazovanjem opće populacije i bolesnika razgovorom i dijeljenjem obrazovnih materijala – za opću populaciju, te stručnim simpozijima, seminarima i kongresima – za zdravstvene radnike.

No, najveći dio će se odvijati digitalnim putem preko edukativnih platformi koje priprema i vodi digitalni partner Hrvatske lige za hipertenziju i brojnih stručnih društava koji su partneri Lige, d8solutions. I ovdje postoji dio usmjeren općoj javnosti ‘Lov na Tihog ubojicu’ i dio usmjeren stručnoj javnosti HealthMed.

Važno je naglasiti da svi materijali koji se nalaze na ovim platformama prolaze dvostruku provjeru vodećih stručnjaka tako da su to platforme koje je prepoznalo Ministarstvo zdravstva, rekao je profesor Capak, koji je sa svojim suradnicima već godinama aktivno uključen u aktivnosti Hrvatske lige za hipertenziju pored brojnih drugih akcija koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U ovim aktivnostima trebaju sudjelovati svi zdravstveni radnici, a to je zadatak ne samo liječnika nego i medicinskih sestara koje su i inače vrlo aktivne u svim aktivnostima stručnih društava, poručila je sestra Mirjana Mihalić, predsjednica Udruga medicinskih sestara u arterijskoj hipertenziji. 

Odvijanje projekta je zamišljeno jako dobro, tako da ne remeti svakodnevni rad jer zdravstveni radnici trebaju samo otvarati elektronsku poštu, pročitati jednostavne, ali vrlo informativne materijale, ili pogledati edukativni webinar, o tome razmisliti i početi primjenjivati u svakodnevnom radu, pojasnila je magistra Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore koja je trajni partner Hrvatske lige za hipertenziju.

– Ljekarnici su nezaobilazni dio timova za suzbijanje kroničnih nezaraznih bolesti, dugogodišnji su partner i suradnici Hrvatskoga društva za hipertenziju i Hrvatske lige za hipertenziju, a uključeni su na vrlo važan način u akcijske planove i nacionalne programe koje je pripremilo ministarstvo zdravstva – naglašava akademik Jelaković.

Ono po čemu se ove akcije razlikuju od drugih jest i to da će na kraju uspjeh biti provjeren na znanstveno utemeljen način, korištenjem istih metoda koje su korištene u EHUH 1 i EHUH 2 studijama tako da će biti moguće vrlo precizno odgovoriti koliko smo uspjeli, objašnjava akademik Jelaković i dodaje da ove aktivnosti ne bi bile moguće bez pomoći prijatelja i partnera, te posebno ističe tvrtku Servier koja već godinama s Hrvatskim društvom za hipertenziju i Hrvatskom ligom za hipertenziju provodi organizirane edukativne aktivnosti što je između ostaloga već dovelo do povećanja kontrole liječenih osoba s arterijskom hipertenzijom. Tu je također Salvus Microlife koji je donirao stotine uređaja za mjerenje tlaka tako da sve akcije možemo raditi znanstveno utemeljeno. I na koncu, još jednom pohvale digitalnom partneru d8solutions, kaže akademik Jelaković.

Stvoreni su svi preduvjeti da se ostvari konačan cilj ovih aktivnosti – da povećanjem zdravstvene prosvjećenosti smanjimo kliničku inerciju, povećamo adherenciju i time poboljšavajući kontrolu arterijske hipertenzije i dislipidemija smanjimo kardiovaskularni pobol i smrtnost, zajednički je zaključak svih nazočnih.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Medicina

Inovativna tehnologija za dijabetes od sada dostupna u Hrvatskoj

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan uredski prostor s dvije osobe. Osoba u prvom planu sjedi za stolom radeći na prijenosnom računalu, a lice joj je zamagljeno radi privatnosti. Na nadlaktici ove osobe nalazi se senzor za glukozu. Druga osoba nalazi se u pozadini i također radi za svojim stolom. U prostoriji su vidljivi razni uredski pribor, bilježnice, mobitel na stolu i oglasna ploča s papirima. Ova fotografija može biti zanimljiva ili relevantna jer prikazuje moderno radno okruženje s tehnologijama koje olakšavaju praćenje zdravstvenog stanja, poput senzora za glukozu.
Foto: Zagrebačko dijabetičko društvo

Procjenu indikacije za ostvarivanje prava na Dexcom ONE+ na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje treba obaviti bolnički doktor sub/specijalist endokrinologije i/ili dijabetologije, koji se bavi liječenjem dijabetesa

DexCom, s hrvatskim distributerom, kompanijom MEDILAB ONE, predstavio je najnoviji CGM sustav i u Hrvatskoj – Dexcom ONE+. Sustav koji je od sada dostupan u Hrvatskoj, Dexcom ONE+, zamijenit će sustav prethodne generacije, Dexcom ONE.

Dexcom ONE+ koristi najbolji i najtočniji dizajn senzora tvrtke Dexcom. Dexcom je također uključio povratne informacije, kako od krajnjih korisnika tako i od zdravstvenih stručnjaka, prilikom izrade Dexcom ONE+, osiguravajući jednostavno za korištenje, visoko učinkovito iskustvo kontinuiranog praćenja glukoze za osobe koje liječe dijabetes tipa 1 ili tipa 2.

– U Hrvatskoj približno 390.000 ljudi živi s dijabetesom, no procjenjuje se da je dijagnoza potvrđena tek kod 60 posto oboljelih osoba te da je ukupan broj oboljelih znatno veći. Dolazak Dexcom ONE+ u Hrvatsku je veliki uspjeh, prije svega, za osobe oboljele od dijabetesa, jer im upotreba sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu pomaže u poboljšanju zdravstvenih ishoda. Iznimna točnost sustava Dexcom ONE+ u kombinaciji s integriranim senzorom dodatno značajno olakšava svakodnevni život. U vremenu u kojem moderna tehnologija igra sve važniju ulogu u upravljanju dijabetesom, izuzetno nas raduje što možemo kontinuirano pridonositi poboljšanju kvalitete života osoba s dijabetesom – izjavila je Martiana Džepina, direktorica tvrtke MEDILAB ONE, službenog distributera sustava Dexcom ONE+ u Hrvatskoj.

Dexcom ONE+ razvijen je kako bi olakšao regulaciju dijabetesa, a jednostavno ga mogu početi koristiti, čak i osobe koje do sada nisu imale iskustva s korištenjem CGM sustava. Kao i svi sustavi tvrtke Dexcom, Dexcom ONE+ daje jasnu sliku o tome kako se razina glukoze mijenja u stvarnom vremenu, bez uboda prstiju ili skeniranja, čime olakšava osobama s dijabetesom postizanje dugoročnih rezultata. Važno je napomenuti da Dexcom ONE+ omogućuje korisniku i jednostavno dijeljenje vrijednosti glukoze s maksimalno deset osoba, što je posebno važno za osjećaj sigurnosti roditelja čija djeca imaju dijabetes.

Još jedan važan element je mogućnost dodavanja bilješki za određene događaje, poput obroka, davanja inzulina ili sportskih aktivnosti. Dexcom senzori poznati su po svojoj točnosti i pouzdanosti, a uz opciju dodavanja bilješki, Dexcom ONE+ i liječnicima i samim korisnicima osigurava pristup informacijama potrebnim za donošenje odluka nužnih za poboljšanje regulacije glukoze.

– Dexcom ONE+ nastavlja našu misiju osiguravanja dostupnosti naše tehnologije koja mijenja živote milijunima ljudi. Kroz naše stalne inovacije i razvoj proizvoda, ne samo da donosimo najbolju i najtočniju verziju naše tehnologije još većem broju ljudi, već nastavljamo pokazivati ​​svoju predanost značajnom širenju dostupnosti CGM-a za osobe sa svim tipovima dijabetesa – rekao je Alex Moussa, viši potpredsjednik i generalni direktor za Dexcom EMEA & LATAM.

Dexcom CGM sustavi su diskretniji, te nude tri moguća mjesta za nošenje senzora, i jedini su koji pružaju opciju ‘odgode’ alarma za prvu visoku vrijednost glukoze – podesivu značajku koja korisnicima omogućuje postavljanje vremenskog intervala prije nego što ih senzor upozori na ‘visoku’ razinu glukoze, čime se izbjegava zamor zbog učestalih alarma.

Dexcom ONE+ također ima najvišu ocjenu otpornosti na vodu u usporedbi s drugim brendovima, omogućavajući bezbrižno korištenje uređaja tijekom aktivnosti poput kupanja i vježbanja, uključujući plivanje.

Sustav Dexcom ONE+ od sada je dostupan i u Hrvatskoj. Procjenu indikacije za ostvarivanje prava na Dexcom ONE+ na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje treba obaviti bolnički doktor sub/specijalist endokrinologije i/ili dijabetologije, koji se bavi liječenjem dijabetesa.

Nastavi čitati

Medicina

Mačji ogreb nije uvijek bezazlen, zato pripazite

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba s zamagljenim licem koja leži na krevetu i gleda u mačku koja se sklupčala pored nje. Mačka ima crvenkasto-smeđu dlaku s uzorkom pruga. Osoba nosi prugastu majicu i pokriva se plavim pokrivačem. Scena je osvijetljena mekim svjetlom koje stvara intimnu i mirnu atmosferu.
Foto: Pixabay

Simptomi bolesti mačjeg ogreba se uglavnom jave tjedan dana nakon ugriza ili ogrebotine, a najčešće uključuju otok regionalnih limfnih čvorova i bol. Ostali simptomi mogu biti povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u mišićima

Mačke su predivne, ali njihov ogreb nije i može nam prenijeti bakterijsku bolest. Najčešće se otkriva kod djece i mladih koji imaju kontakte s mačićima.

Bolest mačjeg ogreba uzrokovana je gramnegativnim bacilom (bakterija štapićastog oblika) koji se danas naziva bacil bolesti mačjeg ogreba ili Bartonella henselae. Bolest se širi kontaktom sa zaraženom mačkom, kao posljedica mačjeg ugriza ili ogreba, ili kontaktom s mačjom slinom s oštećenom kožom ili spojnicom oka.

Simptomi se uglavnom jave tjedan dana nakon ugriza ili ogrebotine, a najčešće uključuju otok regionalnih limfnih čvorova i bol. Ostali simptomi mogu biti povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u mišićima.

Oko 40 posto mačaka u nekom trenutku života nosi bakteriju koja izaziva ovu bolest.

Dijagnoza bolesti mačjeg ogreba se postavlja po klasičnim dijagnostičkim kriterijima koji obično započinju s liječničkim pitanjima o bolnom kontaktu s mačkom.

Također se pregledavaju limfni čvorovi i koža, a precizna dijagnoza se može postaviti tek analizom krvi na specifična antitijela bakterije Bartonella henselae.

Bolest mačjeg ogreba se uglavnom ne liječi ozbiljno zato što natečeni limfni čvorovi obično spontano nestanu. Međutim, potpuno se povuku tek nakon 2 do 4 mjeseca. Unatoč tome, liječenje antibioticima često nije potrebno, osim ako je riječ o slučajevima teških oblika bolesti ili ako je u pitanju neko drugo kronično oboljenje.

Također, u slučaju narušenog imunološkog sustava, primjenjuju se antibiotici (azitromicin i ciprofloksacin).

Nakon jednom preboljele bolesti mačjeg ogreba ostaje trajni imunitet.

Postoje slučajevi umrlih nakon ugriza mačke, zato pripazite na higijenu ruku nakon igranja s mačkom, redovito im podrezujte kandže i izbjegavajte mačke lutalice, divlje mačke, kao i maženje malih mačića koji još nisu stekli imunitet. Ako ste vlasnik mačke koja često luta okolo, tada se savjetuje da je redovito tretirate s antiparaziticima.

Nastavi čitati

Medicina

ZABRINJAVAJUĆE U začaranom krugu depresije i demencije sve više ljudi

Objavljeno

/

Ilustracija

Ali ne samo da depresija utječe na pamćenje, čini se i obrnuto, izvijestili su istraživači

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, tvrde istraživači koji su proučavali oko 8200 Britanaca tijekom dva desetljeća.

Tim je otkrio da je ‘linearna promjena simptoma depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja među promatranom skupinom, koju su činili ljudi u dobi od 50 i više godina, a prosječne starosti od 64 godine.

Ali ne samo da depresija utječe na pamćenje, čini se i obrnuto, izvijestili su istraživači u radu koji je objavila Američka liječnička udruga.

– Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena – prema britansko-američkom timu znanstvenika i liječnika s University College London, University of Rochester Medical Center i Brighton and Sussex Medical School.

– Psihološko raspoloženje i performanse pamćenja temeljno su povezani – objasnili su istraživači, ističući da, iako je kognitivna disfunkcija prethodno bila povezana s depresijom, ‘smjer ove povezanosti’ nije bio jasan.

Sudionici su ispitivani svake druge godine između 2002. i 2019., koristeći mjerenja kao što su testovi pamćenja i verbalne tečnosti, kao i format za procjenu simptoma depresije koji je osigurao Centar za epidemiološke studije.

Hina

Nastavi čitati

U trendu