Poveži se s nama

Medicina

Hripavac se širi, evo što morate znati

Objavljeno

/

Fotografija Pexels

Hripavac je izuzetno zarazna bolest te se prenosi kapljično, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tijekom kašljanja ili kihanja. Kapljice koje sadrže bakterije mogu biti udahnute od strane osoba u blizini

Mikroorganizam koji uzrokuje hripavac jest Bordetella pertussis koji je prvi put izoliran 1906. godine. To je mala, nepokretna bakterija koja ima složenu vanjsku membranu s brojnim antigenima (tzv. čimbenicima virulencije), a koji sudjeluju u razvoju bolesti i izazivanju odgovora imunosnog sustava. Sama bakterija proizvodi nekoliko toksina koji igraju važnu ulogu u pojavi simptoma.

Glavni patofiziološki čimbenik je tako pertusisni toksin (PT) koji uzrokuje štetu stanicama dišnog sustava s trepetljikama te samim time sudjeluje u simptomima kašlja i poremećaju dišnih putova. Valja napomenuti kako je Bordetella osjetljiva na vanjske uvjete poput sušenja i ultraljubičastog zračenja, što je čini ranjivom izvan tijela domaćina.

Hripavac je izuzetno zarazna bolest te se prenosi kapljično, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tijekom kašljanja ili kihanja. Kapljice koje sadrže bakterije biti udahnute od strane osoba u blizini.

Hripavac se obično prezentira putem tri stadija bolesti: kataralni stadij, paroksizmalni stadij i rekonvalescentni stadij.

Karakterizira ga postupan razvoj simptoma koji prolaze kroz nekoliko stadija, a njihovo razumijevanje ključno je za dijagnozu i liječenje bolesti, kao i za prepoznavanje ozbiljnosti same infekcije.

Nakon razdoblja inkubacije od 7-10 dana, bolest obično započinje pojavom simptoma koji nalikuju običnoj prehladi, stoga se mogu lako zamijeniti simptomima drugih respiratornih bolesti.

Navedeno uključuje curenje nosa, kihanje, blagu temperaturu i suhi kašalj, što je razlog zbog čega se ovaj stadij naziva još i kataralni stadij bolesti. Potonje spomenuti kašalj obično postaje ozbiljniji kroz tjedan do dva trajanja infekcije.

Tijekom drugog stadija bolesti, simptomi postaju ozbiljniji i patognomonični, tj. karakterističniji upravo za hripavac. Najvažniji simptom u ovom stadiju je paroksizmalni kašalj, zbog čega se ovaj stadij bolesti naziva paroksizmalnim stadijem. To je iznenadni, snažan kašalj koji se javlja serijski te može biti praćen gušenjem i poteškoćama s disanjem. Valja napomenuti kako kašalj može biti tako intenzivan da izaziva povraćanje ili bol u prsima, a lučenje guste i ljepljive sluzi dodatno otežava disanje, stoga ga u principu smatramo alarmantnim znakom infekcije. Sami napadaji kašlja obično su najizraženiji noću i mogu trajati nekoliko tjedana.

Treći stadij, poznat i kao rekonvalescentni stadij, označava postupno poboljšanje stanja nakon paroksizmalnog stadija. Napadi kašlja postaju manje učestali i manje intenzivni, a čitav proces oporavka može trajati nekoliko tjedana (u nekim slučajevima i mjeseci) prije nego što se osoba u potpunosti oporavi.

Broj slučajeva zaraze hripavcem svakim danom raste, a najviše oboljevaju djeca predškolske i školske dobi. Dojenčad je najugroženija za razvitak težih oblika bolesti i može doći do upale pluća i upale mozga.

Djecu treba zaštititi cjepivom, a kod odraslih je teže jer zaštita cjepivom drži 5-15 godina, kako kod koga, a ni preboljenje nije garancija da ga nećete pokupiti.

Procjepljenost je relativno loša, a preporuka je svakako da se cijepe i trudnice.

Testiranje na hripavac (pertusis) provodi se svaki radni dan od 8 do 09:30 sati.

Za uzimanje uzoraka krvi na serološke pretrage na hripavac (pertusis) potrebno je naručiti se na broj telefona 01/486-3236 radnim danom od 11 do 14 sati ili na ambulanta@hzjz.hr.

Uzimanje uzoraka za testiranje na covid-19 i hripavac te opcionalno i ostale respiratorne viruse, provodi se u montažnom objektu koji se nalazi na travnatoj površini ispred Rockefellerove 12, Zagreb.

Po dolasku javite se osoblju ispred montažnog objekta na prethodno navedenoj lokaciji i, naravno, potrebna vam je uputnica vašeg liječnika.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Medicina

Počeo 17. tjedan psihologije u Hrvatskoj

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje plakat za 17. Tjedan psihologije u Hrvatskoj, koji organizira Hrvatsko psihološko društvo. Na plakatu je veliki broj “17”, a datum događanja je od 19. do 25. veljače 2024. Plakat također sadrži poruku o čuvanju mentalnog zdravlja. Logo Hrvatskog psihološkog društva vidljiv je u gornjem desnom kutu, a plavi smješko ikona možda ukazuje na pozitivno i podržavajuće okruženje na događaju
Foto: Hrvatsko psihološko društvo

Večina događanja bit će otvorena za javnost, građani će moći sudjelovati u radionicama, okruglim stolovima i tribinama, a za dio događanja je predviđeno da budu online

Tjedan psihologije u Hrvatskoj traje od danas, 19. pa do 25. veljače 2024. godine u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva pod nazivom ‘Čuvajmo mentalno zdravlje’.

Po sedamnaesti će put poslati poruku kako život i pojedinca i zajednice može biti bolji, ugodniji, kvalitetniji.

Tjedan psihologije prvi put su organizirali 2008. godine kad su pozvali kolegice i kolege psihologe da se različitim aktivnostima uključe u obilježavanje 55. godina postojanja najstarije strukovne udruge psihologa.

– Odaziv je bio iznenađujuće dobar, veliki broj kolegica i kolega pokazao je entuzijazam i motivaciju da psihologiju približi i predstavi zajednici te da pokaže svu širinu uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice. Aktivnost smo nastavili i sljedećih godina pa smo tako u prošlom 16. tjednu imali uključenih preko 750 sudionika, s preko 1000 događanja u gotovo 100 hrvatskih gradova i mjesta uz dobru medijsku prezentaciju svih događanja – priopćili su iz Hrvatskog psihološkog društva.

Tjedan psihologije nudi pregršt događanja i organizatori su pozvali kolege da se uključe na najrazličitije načine – predavanjem, okruglim stolom, radionicom, izložbom i predstavljanjem knjige, plakata, demonstracijom rada psihologa u praksi, tribinom na neku temu koja je aktualna u vašoj zajednici, provođenjem i prezentacijom rezultata vašeg istraživanja, nastupom na radiju, televiziji, pisanim ili elektronskim medijima, ili nekom sasvim novom aktivnosti za koju pretpostavljate da će pobuditi interes i doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice.

– Pokažimo zajednici u kojoj živimo i radimo što sve znamo i možemo, budimo još vidljiviji u korist svakog hrvatskog psihologa i psihologinje i u korist ukupne zajednice. Svi aktivni sudionici koji prijave i održe svoje aktivnosti dobit će bodove prema Pravilniku o stručnom usavršavanju Hrvatske psihološke komore – poručili su organizatori.

Većina događanja bit će otvorena za javnost, građani će moći sudjelovati u radionicama, okruglim stolovima i tribinama, a za dio događanja je predviđeno da budu online.

Danas je u hotelu Dubrovnik u 18 sati svečano otvaranje Tjedna psihologije na kojem će Hrvatsko psihološko društvo dodijeliti nagrade uvaženim članovima i članicama.

Više informacija o događanjima u pojedinim gradovima doznajte ovdje.

Nastavi čitati

Medicina

Nova Mreža javnozdravstvene službe: Logopedi i psiholozi u domovima zdravlja

Objavljeno

/

U domovima zdravlja predviđene su djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju

 Ministarstvo zdravstva uputilo je u javnu raspravu nacrt nove Mreže javne zdravstvene službe koja predviđa povećanje palijativnih kapaciteta, uvođenje logopeda i psihologa u domove zdravlja, mogućnost dvosmjenskog rada u bolnicama i posljedično smanjivanje listi čekanja. 

Planirano je smanjenje broja akutnih postelja u bolnicama, a za više od 30 posto povećava se kapacitet dnevnih bolnica i palijativne skrbi, navodi se u nacrtu nove Mreže koji je u javnom savjetovanju do 15. ožujka.

Promjene prate suvremene modele liječenja, poput jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica, a donošenje nove Mreže preduvjet je za daljnje promjene, kao što su nova kategorizacija bolnica i formiranje centara izvrsnosti.

Osim bolnica, novom se mrežom uređuju i područja primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva, kao i izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Primarna zdravstvena zaštita dobiva novu organizaciju pa će jedan tim moći raditi na dvije ili više lokacija, otvorit će se mobilne ambulante za obiteljsku medicinu, kao i mobilne ljekarne.

Domovi zdravlja dobit će mogućnost provođenja fizikalne terapije i sestrinska savjetovališta za kronične nezarazne bolesti. Imat će veći broj patronažnih sestara, kao i mogućnost zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući. U planu je i veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

U domovima zdravlja predviđene su i djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju.

Novom Mrežom stvoreni su preduvjeti da se na primarnoj razini smanji broj osiguranih osoba po timu i reorganiziraju administrativni poslovi.

U Ministarstvu navode i da su osigurane 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijalizacije na razini primarne zdravstvene zaštite.

Ističu i ulaganja u opremu, odnosno da je bolnicama na raspolaganju više od 1400 medicinskih uređaja, proizvedenih 2020. godine ili kasnije, nova ulaganja obuhvaćaju 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i povijesnu nabavu 21 linearnog akceleratora, u vrijednosti 55,4 milijuna eura.

Donošenje nove Mreže javne zdravstvene službe predstavlja sljedeću važnu polugu u provedbi reforme zdravstva i postavljanju novih organizacijskih temelja zdravstvenog sustava.

Resorni ministar Vili Beroš ističe da će, zahvaljujući novoj mreži, biti moguće uvesti dvosmjenski rad u bolnicama i tako smanjiti liste čekanja. 

Hina

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Postoji alergija na hladnoću, donosimo kako se manifestira

Objavljeno

/

Na slici je osoba u zimskom okruženju, okružena snijegom i ledom. Osoba nosi kaput s kapuljačom obloženom krznom, koja je podignuta preko glave. Rukavice su joj prekrivene snijegom, a drži ih blizu lica.
Foto: Pixabay

Simptomi ove zimske alergije su crvenilo, svrab, osip na mjestu koje je izloženo hladnoći, oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta, oticanja usana prilikom unošenja hladne hrane. Svatko može reagirati, premda žene mogu biti sklonije reakciji

Zima se smatra razdobljem mirovanja kad je riječ o sezonskim alergijama, ali, upravo su zimski mjeseci pogodni za alergiju na hladnoću koja spada u posebnu grupu alergijskih bolesti nazvanih još i fizikalne urtikarije.

Po mnogima je alergija na hladnoću rasprostranjenija od gripe i respiratornih infekcija, a nastaje kad koža dođe u dodir s hladnim zrakom, vjetrom, vodom ili hladnim predmetima.

Simptomi ove zimske alergije su crvenilo, svrab, osip na mjestu koje je izloženo hladnoći, oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta, oticanja usana prilikom unošenja hladne hrane. Svatko može reagirati, premda žene mogu biti sklonije reakciji.

Sklonost toj alergiji najlakše je utvrditi s pomoću jednostavnog testa: na golu podlakticu stavi se kockica leda koja se pritisnuta na kožu drži nekoliko minuta.  Ako se u roku od 15 minuta pojavi crvenilo i osip koji se širi, vjerojatno je riječ o alergiji na hladnoću.

Najčešća terapija su antihistaminici kao neka prva linija, koji idu čak u četverostrukim dozama uz postepeno pojačavanje pod nadzorom liječnika. Postoji veliki spektar lijekova. Savjetuje se izbjegavanje hladnoće, kontakta s hladnim predmetima, nošenje rukavica, a sve obično prolazi nakon 24 sata. 

Osobama sa snažnijim alergijskim reakcijama liječnik će propisati EpiPen, uređaj za automatsku injekciju adrenalina prilikom teške alergijske reakcije, a kojeg moraju imati stalno uz sebe.

Najteže reakcije mogu nastati nakon kupanja u hladnoj vodi  jer tada reagira koža cijelog tijela, oslobađa se histamin te dolazi do pada krvnog tlaka, gubitka svijesti  što može uzrokovati  utapanje. Nagle smrti nakon kupanja u hladnoj vodi ili nakon skoka u hladnu vodu često se tumače kao posljedica alergije na hladnoću.

Ako znate da ste osjetljivi na hladnoću što više izbjegavajte boravak vani, a tijekom cijele godine izbjegavajte hladne napitke, sladoled i kupanje u hladnoj vodi.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu