Connect with us

Life&Style

BJELOVAR Započeo projekt terapijskog jahanja

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje curicu s šeširom na glavi i kaubojskim čizmama te plavim hlačama i plavoj majici kako jaše smeđeg konja.
Foto: Pexels

Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja

Poslušaj članak

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar osmislila je i provodit će projekt terapijskog jahanja pod nazivom ‘Let’s ride – uključivo turističko i terapijsko jahanje’. Projekt vrijedan 10.000 eura odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Lijepu inkluzivnu priču prepoznali su i projektni partneri udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar, Kasački klub Bjelovar i Turistička zajednica BBŽ.

Projekt ima za cilj promociju konjičkog turističkog potencijala Bjelovarsko-bilogorske županije s naglaskom na terapijsko jahanje osoba s invaliditetom.

Kroz ovaj projekt učenike Ekonomske i Birotehničke škole želi se posvjestiti važnost terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom. Isto tako, učenicima se želi ukazati na potencijale u sektoru turizma Bjelovarsko-bilogorske županije, te kod njih razviti poduzetnički duh i timski rad.

Učenici spomenute škole dati će svoj doprinos projektu na način da će uz mentorstvo profesora izraditi nacrt rampe koja će osobama s invaliditetom uvelike olakšati pristup konjima.

Svojim radom na nacrtu rampe mladi Bjelovarčani razvit će senzibilitet prema različitostima i osjećati se korisno radi doprinosa cijeloj zajednici. Pomoću spomenute rampe osobama s invaliditetom omogućit će se da otkriju čari terapijskog jahanja, što će, nedvojbeno, poboljšati kvalitetu njihova života.

U sklopu provedbe projekta u utorak je u prostorijama knjižnice srednjoškolskog centra održan prvi radni sastanak. Na sastanku je učenicima i mentorima sudinika, od strane direktora Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcela Medaka, održano predavanje na temu konjičkog turizma u regiji.

Na svom predvanju Medak je naglasio važnost terapijskog jahanja. Direktor Turističke zajednice BBŽ, između ostalog, istaknuo je prednosti konjičkog turizma i benefitima koje isti može donijeti u vidu jačanja promocije regije kao atraktivne destinacije za ljubitelje prirode, sporta i zdravlja.

Istoga dana, tri učenice Medicinske škole Bjelovar učenicima koji su sudionici projekta održale su radionicu o dobrobitima terapijskog jahanja. U sklopu radionice sudionicima je pobliže objašnjeno na koji način terapijsko jahanje pomaže osobama s invaliditetom i poboljšava kvalitetu njihova života.

Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Osim toga, kroz terapijsko jahanje osobe s invaliditetom mogu se povezati i sklapati nova prijateljstva kako s ljudima oko sebe, tako i sa životinjama. To može biti ključan faktor u emocionalnom sazrijevanju polaznika terapijskog jahanja.

Uvođenjem terapijskog jahanja u turističku ponudu Bjelovarsko-bilogorske županije spomenuta županija privući će više posjetitelja, a nije nemoguće da nakon provedbe ‘Let’s ride’ projekta Bjelovar postane omiljeno turističko središte za osobe s invaliditetom. 

Gastro kutak

Mini pizze s mljevenim mesom i sirom za vikend druženja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi niz savršeno pečenih mini pizza s mljevenim mesom i sirom, uredno posloženih na listu smeđeg papira za pečenje koji leži na drvenoj podlozi. Svaka pizza je okruglog oblika, zlatno-smeđe boje s lagano podignutim, hrskavim rubovima. Središnji dio mini pizza prekriven je sočnim slojem mljevenog mesa u umaku od rajčice, a preko svega se nalazi otopljeni, blago zapečeni sir koji daje kremastu teksturu i sjaj. Na vrhu svake pizze nalazi se mali listić svježeg peršina, koji dodaje dašak boje i svježine. Uz pizze su posloženi dodatni listići peršina kao ukras. Cijela kompozicija djeluje vrlo primamljivo i toplo, s rustikalnom pozadinom koja dodatno naglašava domaći i autentičan karakter jela. Fotografija savršeno prikazuje jelo kao idealan izbor za međuobrok, zabave ili druženja.
Foto: Copilot

Mini pizze s mljevenim mesom i sirom su ukusno i praktično jelo idealno za druženja, dječje rođendane ili brzi obrok. Hrskavo tijesto u malim okruglim porcijama prekriveno je sočnim nadjevom od mljevenog mesa i rajčice, a obilno posuto topljenim sirom koji se lijepo rasteže i zapeče u pećnici

Sastojci (za 8–10 mini pizza) za tijesto:

  • 2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • pola žličice soli
  • tri četvrtine šalice tople vode
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 200 g mljevenog mesa (junetina ili miješano) – 5-6 punih žlica
  • 1 manji luk (sitno nasjeckan)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 1 žlica ulja
  • pola šalice pasirane rajčice ili gotovog umaka
  • sol i papar po ukusu
  • pola žličice origana ili mješavine začina za pizzu
  • 1 i pol šalica naribanog sira

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da se kvasac aktivira.

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte maslinovo ulje i uzdignuti kvasac.

Zamijesite tijesto dok ne postane glatko (oko 5 minuta). Pokrijte i ostavite da se diže 30–45 minuta.

Na tavi zagrijte ulje i pirjatej luk dok ne postane staklast.

Dodajte mljeveno meso, pržite dok ne posmeđi.

Dodajte češnjak, pasiranu rajčicu, začine, posolite i popaprite. Pirjajte 10-ak minuta dok se tekućina malo ne reducira. Ohladite.

Tijesto razvaljajte i čašom (ili šalicom) izrežite krugove promjera 8–10 cm.

Posložite ih na papir za pečenje.

Na svaki krug stavite 1 žlicu nadjeva i posipajte s 1–2 žlice naribanog sira.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15 minuta, dok rubovi ne porumene, a sir se otopi.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Piletina s maslacem od kikirikija i medom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je prikazano ukusno jelo koje se sastoji od komadića piletine prekrivenih bogatim umakom. Piletina je poslužena na bijelom tanjuru, a umak ima smeđu nijansu te sadrži komadiće kikirikija i nasjeckani zeleni peršin. Uz tanjur se nalaze dvije male zdjelice—jedna s glatkim smeđim umakom, a druga s tekućinom zlatne boje, vjerojatno medom. U pozadini se vidi bež tkanina koja pruža topli, rustikalni dojam. Kombinacija boja i tekstura čini jelo vizualno primamljivim.
Foto: Copilot

Piletina s maslacem od kikirikija i medom je neobično, ali izuzetno ukusno jelo koje spaja egzotične okuse u savršeno uravnoteženoj kombinaciji slatkog, slanog i lagano pikantnog. Sočni komadići piletine marinirani su u bogatom umaku od maslaca od kikirikija, meda, soja sosa i začina, a zatim se lagano karameliziraju tijekom pečenja

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 pileća filea (otprilike 600 g)
  • 3 žlice maslaca od kikirikija (glatki ili crunchy)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlica jabučnog octa (ili limunovog soka)
  • 2 žlice ulja (suncokretovo ili sezamovo)
  • 1 žličica naribanog đumbira (ili pola žličice suhog)
  • 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

U zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, med, soja sos, ocat, ulje, đumbir, češnjak i čili. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je pregusto, dodajte žlicu tople vode.

Filee narežite na trakice ili kockice i ubacite u marinadu. Promiješajte da se sve dobro obloži. Ostavite da se marinira barem 20 minuta (može i duže u hladnjaku).

Zagrijte tavu i dodajte malo ulja. Pecite piletinu zajedno s marinadom 10–15 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne dobije lijepu boju i ne omekša. Umak će se lagano zgusnuti i karamelizirati.

Servirajte uz kuhanu rižu ili rezance. Po želji posipajte sezamom i nasjeckanim mladim lukom.

Nastavite čitati

Life&Style

Ovo su najveće laži o dijetama na koje uvijek iznova padnemo

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi sendvič napravljen od tankog integralnog kruha, punjen suhim mesom, sirom, kiselim krastavcima i paprikom. Oko sendviča je omotana krojačka metar traka, što simbolično povezuje hranu i mjerenje tjelesne mase, odnosno dijetu i kontrolu težine. U pozadini se nalazi plava podloga koja dodatno ističe kontrast boja između hrane i bijele mjerne trake. Fotografija vizualno prenosi poruku o povezanosti prehrane i pokušaja regulacije tjelesne težine.
Foto: Pixabay

Prava istina o dijetama nije senzacionalna ni atraktivna – ona je jednostavna, ali zahtijeva dosljednost

U svijetu opsjednutom brzim rezultatima i ‘čudesnim’ rješenjima, mitovi o dijetama šire se brže nego ikad. Internet, društvene mreže i celebrity ‘gurui’ svakodnevno plasiraju informacije koje često nemaju znanstveno utemeljenje, a sve u cilju prodaje proizvoda ili dobivanja pozornosti.

Problem nastaje kad ljudi, vođeni dobrim namjerama, nasjednu na te laži i ugroze svoje zdravlje, mentalno stanje i odnos prema hrani.

Zato je važno znati koje su najčešće zablude kada je riječ o dijetama – i zašto ih trebamo izbjegavati.

Zabluda broj jedan je da su ugljikohidrati neprijatelj broj jedan.

Ovo je vjerojatno najpoznatija dijetalna zabluda. Ugljikohidrati su često označeni kao glavni krivci za debljanje, no istina je da su oni osnovni izvor energije za naš organizam. Ključno je razlikovati jednostavne ugljikohidrate (poput bijelog kruha, slatkiša i gaziranih pića) od složenih (kao što su zob, smeđa riža, povrće, mahunarke).

Potpuno izbacivanje ugljikohidrata može dovesti do umora, problema s koncentracijom, razdražljivosti i usporavanja metabolizma. Umjesto toga, fokusirajte se na pametne izbore i pravilnu ravnotežu makronutrijenata.

Preskakanje obroka pomaže mršavljenju je druga zabluda.

Mnogi misle da će preskakanjem doručka ili večere unijeti manje kalorija i time brže mršavjeti. Nažalost, tijelo to doživljava kao stres, pa usporava rad metabolizma kako bi sačuvalo energiju. Osim toga, preskakanje obroka često vodi do pretjerane gladi kasnije u danu – što rezultira prejedanjem i osjećajem krivnje.

Redoviti, uravnoteženi obroci tijekom dana pomažu održati razinu energije stabilnom i smanjuju potrebu za nezdravim grickalicama.

Što manje kalorija, to bolje – opasna zabluda.

Ekstremno niskokalorične dijete (npr. 800–1000 kalorija dnevno) mogu djelovati u kratkom roku, ali dugoročno nanose više štete nego koristi. Takve dijete često uzrokuju gubitak mišićne mase, usporavanje metabolizma, hormonalne poremećaje, pa čak i ozbiljne psihološke posljedice poput opsesije hranom.

Zdravo mršavljenje znači smanjenje kalorijskog unosa u razumnim granicama, uz povećanu tjelesnu aktivnost i kvalitetan odabir namirnica – a ne izgladnjivanje.

‘Light’, ‘zero’, ‘bez šećera’ – marketinške oznake koje zvuče obećavajuće, ali često skrivaju zamke.

Primjerice, light proizvodi mogu imati smanjene masnoće, ali povećan sadržaj šećera ili škroba kako bi sačuvali okus. Umjetni zaslađivači mogu izazvati napuhnutost, glavobolje ili potaknuti lažan osjećaj gladi.

Najbolje je birati prirodne, neprerađene namirnice koje nemaju etikete – poput voća, povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Uvijek čitajte sastav, a ne samo marketinšku poruku.

Koliko ljudi – toliko različitih tijela, potreba, genetike i životnih okolnosti. Ne postoji univerzalna dijeta koja će svima dati iste rezultate. Neki ljudi se odlično osjećaju na mediteranskoj prehrani, drugi na biljnoj, dok nekima odgovara niži udio ugljikohidrata.

Zato je ključno pronaći prehranu koja vam odgovara dugoročno, koju možete održavati bez stresa i koja podržava vaše zdravlje, a ne samo broj na vagi.

Dodaci prehrani poput ‘fat burnera’, detox čajeva ili proteinskih shakeova često se predstavljaju kao čudotvorna rješenja. Iako neki od njih mogu imati svoje mjesto kao pomoć (npr. u sportskim treninzima), nijedan dodatak ne može nadomjestiti uravnoteženu prehranu, kretanje i zdrav stil života.

Ako vam netko obećava da ćete ‘smršavjeti bez truda’ – najvjerojatnije pokušava prodati iluziju.

Prava istina o dijetama nije senzacionalna ni atraktivna – ona je jednostavna, ali zahtijeva dosljednost. Umjesto da nasjedate na mitove, lažna obećanja i instant-rješenja, usredotočite se na stvaranje zdravih navika koje možete održavati kroz život. Jedite raznovrsno, krećite se redovito, spavajte dovoljno i ne budite prestrogi prema sebi.

Zdravlje nije cilj – zdravlje je proces. A taj proces započinje istinom.

Nastavite čitati

U trendu