Poveži se s nama

Life&Style

BJELOVAR Započeo projekt terapijskog jahanja

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje curicu s šeširom na glavi i kaubojskim čizmama te plavim hlačama i plavoj majici kako jaše smeđeg konja.
Foto: Pexels

Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja

Poslušaj članak

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar osmislila je i provodit će projekt terapijskog jahanja pod nazivom ‘Let’s ride – uključivo turističko i terapijsko jahanje’. Projekt vrijedan 10.000 eura odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Lijepu inkluzivnu priču prepoznali su i projektni partneri udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar, Kasački klub Bjelovar i Turistička zajednica BBŽ.

Projekt ima za cilj promociju konjičkog turističkog potencijala Bjelovarsko-bilogorske županije s naglaskom na terapijsko jahanje osoba s invaliditetom.

Kroz ovaj projekt učenike Ekonomske i Birotehničke škole želi se posvjestiti važnost terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom. Isto tako, učenicima se želi ukazati na potencijale u sektoru turizma Bjelovarsko-bilogorske županije, te kod njih razviti poduzetnički duh i timski rad.

Učenici spomenute škole dati će svoj doprinos projektu na način da će uz mentorstvo profesora izraditi nacrt rampe koja će osobama s invaliditetom uvelike olakšati pristup konjima.

Svojim radom na nacrtu rampe mladi Bjelovarčani razvit će senzibilitet prema različitostima i osjećati se korisno radi doprinosa cijeloj zajednici. Pomoću spomenute rampe osobama s invaliditetom omogućit će se da otkriju čari terapijskog jahanja, što će, nedvojbeno, poboljšati kvalitetu njihova života.

U sklopu provedbe projekta u utorak je u prostorijama knjižnice srednjoškolskog centra održan prvi radni sastanak. Na sastanku je učenicima i mentorima sudinika, od strane direktora Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcela Medaka, održano predavanje na temu konjičkog turizma u regiji.

Na svom predvanju Medak je naglasio važnost terapijskog jahanja. Direktor Turističke zajednice BBŽ, između ostalog, istaknuo je prednosti konjičkog turizma i benefitima koje isti može donijeti u vidu jačanja promocije regije kao atraktivne destinacije za ljubitelje prirode, sporta i zdravlja.

Istoga dana, tri učenice Medicinske škole Bjelovar učenicima koji su sudionici projekta održale su radionicu o dobrobitima terapijskog jahanja. U sklopu radionice sudionicima je pobliže objašnjeno na koji način terapijsko jahanje pomaže osobama s invaliditetom i poboljšava kvalitetu njihova života.

Najveći doprinos terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom zasigurno je podizanje samopouzdanja i održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Osim toga, kroz terapijsko jahanje osobe s invaliditetom mogu se povezati i sklapati nova prijateljstva kako s ljudima oko sebe, tako i sa životinjama. To može biti ključan faktor u emocionalnom sazrijevanju polaznika terapijskog jahanja.

Uvođenjem terapijskog jahanja u turističku ponudu Bjelovarsko-bilogorske županije spomenuta županija privući će više posjetitelja, a nije nemoguće da nakon provedbe ‘Let’s ride’ projekta Bjelovar postane omiljeno turističko središte za osobe s invaliditetom. 

Life&Style

Poljubac je mnogo više od romantične geste – on je lijek

Objavljeno

/

Na fotografiji se vidi osoba u svijetlom odijelu koja drži osobu u ljubičastoj haljini. Ljubičasta haljina ima voluminozne rukave i slojeve tila. Osoba u ljubičastoj haljini ima dugu plavu kosu s ukrasom u kosi. Pozadina je zelena, s drvećem i grmljem. Fotografija prikazuje par koji se ljubi.
Foto: Pixabay

Poljupci igraju ključnu ulogu u emocionalnom, tjelesnom i kognitivnom razvoju, posebno kod djece. Redoviti izrazi nježnosti doprinose općem zdravlju i dobrobiti svih ljudi

Jučer, 5. veljače bio je Međunarodni dan poljubaca. Ovaj dan podsjeća na važnost nježnosti, dodira i poljubaca u našem svakodnevnom životu.

Poljubac je jedan od najljepših izraza ljubavi, privrženosti i povezanosti među ljudima. No, osim što nas ispunjava srećom, poljupci imaju i brojne znanstveno dokazane dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

Poljubac potiče razmjenu bakterija, što može pomoći jačanju imunološkog sustava i povećanju otpornosti organizma na infekcije. Istraživanja pokazuju da parovi koji se često ljube razvijaju sličan mikrobiom, što može pridonijeti njihovoj boljoj zdravstvenoj otpornosti.

Ljubljenje potiče lučenje oksitocina, hormona ljubavi, koji smanjuje stres i anksioznost te jača emocionalnu povezanost s partnerom. Također smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, čime doprinosi osjećaju opuštenosti i blagostanja.

Strastveni poljupci povećavaju broj otkucaja srca, što poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim toga, dokazano je da ljubljenje snižava krvni tlak i poboljšava dotok kisika u tijelo.

Tijekom ljubljenja tijelo oslobađa endorfine, prirodne supstance koje djeluju kao analgetici. Zbog toga poljubac može smanjiti osjećaj boli, bilo da je riječ o glavobolji, menstrualnim grčevima ili bilo kojoj drugoj vrsti nelagode.

Osobe koje se često ljube općenito su sretnije i zadovoljnije u životu. Oksitocin i dopamin, hormoni povezani s ljubljenjem, potiču osjećaj sreće, zadovoljstva i emocionalne stabilnosti. Redovito ljubljenje može smanjiti rizik od depresije i poboljšati opće mentalno zdravlje.

Poljubac aktivira više od 30 mišića lica, što pridonosi boljoj toniranosti kože i može pomoći u usporavanju pojave bora. Ljubljenje također potiče bolju prokrvljenost kože, čineći je svježijom i zdravijom.

Poljupci nisu samo fizički čin – oni jačaju emocionalnu povezanost među partnerima, produbljuju intimnost i grade povjerenje. Parovi koji se redovito ljube često imaju stabilnije i sretnije veze.

Poljubac je mnogo više od romantične geste – on je prirodni lijek za stres, tjeskobu, bol i loše raspoloženje. Redovito ljubljenje ne samo da poboljšava naše zdravlje, već i jača odnose te nas čini sretnijima.

Zato, ne zaboravite se ljubiti – za ljubav, zdravlje i sreću.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Salata s lećom, povrćem i feta sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe s povrćem. U juhi se nalaze komadići mrkve, krumpira, celera i leće, a na vrhu su listovi peršina. U pozadini se vidi prozor s pahuljama snijega, svijeća, papar u zdjelici, kruh i drvena posuda. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje toplu, domaću atmosferu i ukusno pripremljenu juhu, što može biti privlačno za ljubitelje hrane i kuhanja.
Foto: DALL·E

Ova salata s lećom, povrćem i feta sirom je lagano, hranjivo i vrlo osvježavajuće jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Kombinacija kuhane leće, hrskavog povrća i kremastog feta sira stvara savršen balans okusa i tekstura

Sastojci:

  • 1 šalice leće (oko 200 g)
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 1 manji krastavac
  • pola šalice feta sira (oko 100 g, ovisno o gustoći feta sira)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica meda
  • sol ii papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

Leću skuhajte prema uputama na pakiranju, obično traje 20-30 minuta. Kada je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite povrće. Narezite papriku, krastavac i crveni luk.

U velikoj zdjeli, pomiješajte ohlađenu leću s povrćem, a zatim dodajte feta sir.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte.

Ukrasite svježim peršinom i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Imamo odličan recept za domaći čokoladni namaz

Objavljeno

/

Na slici se nalazi staklenka s čokoladnim namazom. Staklenka je ukrašena konopcem vezanim u mašnu. Drvena žlica podiže gusti, kremasti čokoladni namaz iz staklenke. U pozadini se vide lješnjaci i čokolada. Slikom dominiraju topli tonovi i meko osvjetljenje, što stvara ugodan i privlačan dojam.
Foto: DALL·E

Ovaj domaći čokoladni namaz spoj je bogatog okusa prženih lješnjaka, intenzivne čokolade i prirodne slatkoće meda. Kremaste je teksture, lako se maže, a svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu orašaste punoće i čokoladne glatkoće

Sastojci:

  • 1 šalica (140 g) lješnjaka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 3 žlice meda (ili javorovog sirupa)
  • pola šalice (120 ml) mlijeka (obično ili biljno)
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • četvrtina žličice soli
  • 50 g tamne čokolade (pola pločice), otopljene

Priprema:

Peći lješnjake na 180°C oko 10 minuta, zatim ih utrljati u kuhinjsku krpu da se skine kožica.

Staviti lješnjake u blender ili procesor hrane i miksati dok ne postanu glatka pasta (oko 5-7 minuta).

Dodati kakao, med, mlijeko, vaniliju, sol i otopljenu čokoladu. Nastaviti miksati dok ne postane kremasto.

Namaz staviti u staklenku i držati u hladnjaku do 2 tjedna.

Ovaj namaz je odličan na kruhu, palačinkama ili žlicom direktno iz staklenke.

Nastavi čitati

U trendu