Poveži se s nama

Life&Style

ARENA ZAGREB Završio 28. Međunarodni sajam GAST 2024.

Objavljeno

/

Foto: URIHO

Posjetitelji su pokazali veliki interes za modernu i funkcionalnu odjeću iz nove CHIC & STYLISH kolekcije za ugostiteljstvo ustanove URIHO, koja je nastala kao plod suradnje domaćih dizajnera i studenata

Arena Zagreb je proteklog vikenda, od 23. do 25. veljače 2024., bila domaćinom 28. Međunarodnog sajma GAST 2024., najvećeg i najznačajnijeg HoReCa i gastro događaja u Republici Hrvatskoj i regiji.

Sajam GAST se ove godine po prvi puta održao u Zagrebu, na do sada najvećoj površini – u Areni Zagreb, dok je prethodnih godina svog postojanja tradicionalno bio u Splitu.

Direktorica tvrtke Sajam d.o.o. iz Splita je Sanja Vuković Veić, ujedno i organizatorica Sajma GAST. Doznajemo kako je preseljenje iz Splita u Zagreb zbog posjećenosti i interesa javnosti za ovaj događaj, bio pun pogodak.

Sajam je kroz tri dana postao centralno mjesto okupljanja ciljane publike, poput proizvođača hrane, pića, ugostiteljske opreme, vlasnika restorana, hotela i obiteljskih hotela, food managera i vlasnika ugostiteljskih objekata, kao i kreatora gospodarskih politika te donositelja političkih odluka.

U vezi OSI populacije, navedimo da je jedan od izlagača na ovom velikom događaju bila i Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO iz Zagreba, utemeljena davne 1946. godine, koja se ovaj puta predstavila novom CHIC & STYLISH kolekcijom za ugostiteljstvo. Osim radne odjeće, predstavili su i ponudu restorana ‘Sunce’, prvog inkluzivnog restorana u Republici Hrvatskoj, čije se gastronomske ponude trenutno temelje na pripremi ‘gableca’ za radnike Ustanove, ali i na organizaciji različitih evenata i cateringa, s time da postoji mogućnost i zakupa restorana za održavanje domjenaka i proslava.

Mario Živolić, voditelj prodaje i Katica Horvatić, samostalna referentica prodaje na štandu Ustanove URIHO zadnjeg dana Sajma izrazili su zadovoljstvo u vezi posjetitelja, s kojima su razmijenili brojne kontakte, ali i primili prve narudžbe. Posjetitelji su pokazali veliki interes za modernu i funkcionalnu odjeću iz nove CHIC & STYLISH kolekcije za ugostiteljstvo, koja je nastala kao plod suradnje domaćih dizajnera i studenata te savršeno spojila stil i udobnost. Inače, inovativne proizvode Ustanova URIHO izrađuje od visokokvalitetnih tkanina renomiranih proizvođača, a za veće narudžbe nudi personalizaciju proizvoda u obliku tiska ili strojnog veza.

Istaknimo također da je prvog dana Sajma, među brojnim aktivnostima, bio održan i Humanitarni gastro show – “Poznati u kuhinji” za Udrugu ‘Autizam 365’, dok se kroz sva tri dana moglo donirati za Udrugu roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju ‘Anđeli’ iz Splita, koja je doprinijela ovom događaju ručno izrađenim pisanicama za predstojeće uskrsne blagdane.

Uglavnom, ovogodišnji Sajam GAST u Zagrebu, kao i prethodnih godina u Splitu, popraćen je nizom zanimljivih događanja. Prvog i drugog dana Aspira je održala svoje ‘cooking showove’, a Dražen Zeljković, ambasador za Barry Callebaut, održao je svoje radionice na temu veganskih slastica.

Prvog dana tu je bila i stručna konferencija 13. Turistička mreža s Okruglim stolom ‘Primjena bezgotovinskih napojnica u ugostiteljstvu’, čiji je suorganizator Hrvatska gospodarska komora.

Drugog dana EKO NOMAD i Imanol Jaca iz San Sebastiana kuhali su sa chefom Asierom, a održana je i konferencija ‘Time off’ – all time on za održivost i zajedništvo, kao i konferencija ‘DAPI – dani privatnih iznajmljivača’.

GAST se ove godine pokazao događajem najvišeg značaja za sve turističke djelatnosti, kao i za ostale gospodarske grane koje se naslanjaju na turizam.

Bila je ovo prilika za 74 izlagača po štandovima u prizemlju te za 116 izlagača po štandovima na prvom katu Arene da prezentiraju na jednome mjestu, uz velike popuste, svoje proizvode iz područja prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, namještaja (Furnitura), pekarskih proizvoda i slastica, kave i sladoleda te da imaju radionice, dok su posjetitelji iz različitih država mogli degustirati i isprobavati različite proizvode u živopisnoj atmosferi s pregrštom okusa i mirisa gastronomskih noviteta i trendova u opremanju objekata. Primijetili smo da su najviše uživali u isprobavanju masažera, što je i razumljivo u ovim žurnim i stresnim vremenima, kao i u besplatnim sladoledima budući je ovo bila prilika da se isprobaju različite vrste.

Partner ovogodišnjeg Sajma je Hausbrandt kava – osnovana 1892. godine, koja je prezentirala uz svoju kavu i Ronnenfeldt čaj (1823.), Callebaut sirovine (Belgija, 1911.), Theresianer piva (Italija, 1766.) i Col Sandago prosseco, dok su generalni sponzori tvrtke Ledo, Provider Service iz Solina – sve za ugostiteljstvo i Creative Design, a medijski pokrovitelj Jutarnji list.

Gastro kutak

Kolač od jagoda i jogurta bez puno muke i nauke

Objavljeno

/

Na slici je kolač od jagoda, poslužen na plavom tanjuru. Tlo u pozadini je sivo, vjerojatno kamen ili beton, a iza toga se vidi zelena vegetacija i dio metalne ograde. Fokus je na kolaču, što čini pozadinu nešto zamagljenom.
Foto: Pixabay

Ovaj kolač od jagoda i jogurta je ne samo ukusan, već je i lagan, osvježavajući te jednostavan za pripremu, što ga čini savršenim izborom za sve, bez obzira na njihov kulinarski nivo

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 2 velika jaja ili 3 mala
  • 1 žličica naribane kore limuna
  • 250 g običnog jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
  • 300 g brašna oštrog
  • 3 žličice praška za pecivo to je malo manje od cijelog
  • prstohvat soli
  • 500 g jagoda
    • od toga 100 g narezati na kockice – dodati pola jušne žlice brašna i pola jušne žlice šećera promiješati
    • 400 g narezati na polovice – dodati jušnu žlicu brašna i jušnu žlicu šećera promiješati

Priprema:

Pećnicu uključiti na 200°C.

Jaja i šećer miješati pjenjačom, dodati ulje, vaniliju i limun. I dalje miješati, dodati jogurt. Dobro sve sjediniti. U smjesu prosijati brašno promiješano sa solju i praškom za pecivo.

Miješati pjenjačom dok masa ne postane glatka.

Pola biskvitne smjese staviti u kalup za torte promjera 28 cm (obložen papirom za pečenje), poravnati i staviti jagode narezane na kockice. Rasporediti drugi dio smjese i polovice jagoda s rezanom stranom prema dolje.

Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu, nakon 35 min provjeriti čačkalicom. Ako treba staviti gore alu foliju ili papir za pečenje. Nije potrebno sasvim ohladiti prije rezanja.

Nastavi čitati

Kultura

PULSKI FESTIVAL DJEČJE KNJIGE Mitološka bića Istre tema su 17. Monte Librića

Objavljeno

/

Tekst “Monte Librić” ističe se na vrhu u velikim crvenim slovima. Datumi su navedeni ispod naslova: “20 - 26/5/2024”. Lokacija “PULA/POLA CIRCOLO” ukazuje na događaj koji se održava u Puli (poznatoj i kao Pola). Ilustracije likova odjevenih u što izgleda kao tradicionalne ili narodne kostime. Osoba drži crveno-bijeli šareni kišobran. Drvo s crvenim lišćem i apstraktnim bojama daje čaroban ili fantastičan osjećaj sceni. Pozadina ima elemente zelenog mahovine ili tekstura nalik lišaju.
Foto: Monte Libić

Mitološka bića Istre i njihov život u istarskim kaštelima oživjet će u punom sjaju kroz bajkovitu temu i više od 70 programa 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige, koji će se održati od 20. do 26. svibnja u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu

Monte Librić u svom ovogodišnjem izdanju – najmlađoj, dječjoj publici u čast – ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o vilama, štrigama i štrigunima, divovima, krsnicima, orku, macmolićima… Priče o ovim bićima iz narodne predaje čvrsto su utkane u nematerijalnu baštinu Istre. Ovog će, pak, proljeća izviriti kroz zidine i prozore istarskih kaštela, doseliti u krošnje stoljetnih stabala na terasi Circola, ustoličiti se na glavnoj pozornici 17. Monte Librića i kroz središnju temu naslovljenu ‘Mitološka bića Istre’ živjeti u svim njegovim programima.

Tradicionalno, i na ovogodišnjem Libriću posjetitelje tijekom sedam svibanjskih dana od 8 do 20 sati dočekuju omiljeni dječji programi: Piknik s autorom, Maštolov, Librofonia, Libić Teatrino, Galerijica, Storytelling, Priča za laku noć, Librić po našu, Libraonice i brojne druge kreativne radionice.

Mitološka bića Istre ‘stanovat će’ u svim Librić-pričama, pričaonicama, radionicama, književnim promocijama, gostovati na koncertima, izložbama, performansima, slušaonicama, ali i penjaonicama. U Circolo se, naime, među mnoštvo knjiga, vraća velika penjačka stijena, a središnje mjesto brojnih kreativnih i maštovitih programskih događanja 17. Monte Librića bit će pozornica koju je oblikovao osebujni umjetnik Zdenko Bašić.

– Inspiraciju za ovaj Librić crpili smo iz njegove ilustrirane knjige ‘Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina’, čija će atmosfera na naš festival donijeti duh vremena u kojima su mitovi stvarani. Ovogodišnja tema Librića – ‘Mitološka bića Istre’ – čestitka je i obljetničkom 30. Sajmu knjige u Istri – u čijem je okrilju ‘rođen’ Librić – a koji ove godine slavi mikrokozmos Istre – kaže Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića.

Najavljuje i da će program 17. Monte Librića svaki dan biti posvećen jednom mitološkom biću Istre. Tako će iz bogate baštinske riznice Istre Librić ugostiti štrige i štrigune. Kako su gradile Divić-grad, kojeg danas znamo kao pulsku Arenu, i kako su nastali Brijuni djeci će objasniti planinske vile s Učke. Iz Motovuna stiže najslavniji istarski div Veli Jože, čiji potomci, kažu, i danas žive u istarskim šumama. Gorostasni div Dragonja ispričat će priču o tome kako je spasio Pazin i otkriti tajnu kako se iz pazinske jame podno kaštela može stići sve do središta zemlje. Na Libriću će se skrivati macmolić: maleno, na oko simpatično stvorenje, koje nosi crvenu kapicu i ‘skriva svoje dlakave ruke i mačje kandže’. Macmolić će predstaviti Kršan, kaštel čija starost do danas nije ustanovljena, ali se zna da je tu pronađen Istarski razvod.

– Arhitektura, povijest, geografija ali morfologija istarskog prostora, njene gradine, kašteli, rijeke, kanjoni, jame, škulje, bajkovita mitološka bića, legende i narodna predaja bit će inspiracija za nove priče i maštanja koja će nastajati na 17. Libriću. Sve to događat će se u okružju mnoštva knjiga namijenjenih najmlađima. Jer oko osebujne arhitekture Istre i njene mitologije oblikovali smo i naše ovogodišnje festivalske programe poticaja za čitanje. Librić od svojih početaka njeguje suradnju s pulskim osnovnim školama, Sveučilištem Jurja Dobrile te knjižničarkama Pule i Istre, a ove godine ta je suradnja još čvršća. Posebno nas raduje što će se u naše Libraonice, koje vode studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile, uključiti i knjižničarke iz Pule i Istre, koje će zajedno s učenicima čitati priče o mitološkim bićima Istre – kaže Slavica Ćurković.

Najavljuje i otvaranje izložbe radova učenika Osnovne škole Tone Peruška ‘Mitološka bića Istre’ kojima je inspiracija bila ovogodišnja tema Librića. Učenički radovi nastali su u sklopu zavičajne nastave na likovnoj i tehničkoj grupi pod mentorstvom učiteljica Mirjane Konta i Natalie Carraro, a moći će ih vidjeti publika u Circolu u Galerijici Monte Librića od 20. do 26. svibnja.

Tijekom 17. Librića djeca će kroz brojne kreativne radionice moći kreirati svoja vlastita mitološka bića za koje će ideje moći dobiti i kroz slušanje priča, kazališne predstave, magične performanse te druge programe.

Uobičajeno, ovogodišnji pulski Festival dječje knjige, jedinstven u Hrvatskoj, svoju će publiku upoznati s recentnom i tematski raznolikom književnom produkcijom za djecu. Stoga organizatori 17. Librića s ponosom najavljuju predstavljanje čak 16 najnovijih izdanja za djecu i mlade koja u Pulu donosi 20 eminentnih autora iz Hrvatske i inozemstva.

– I ove godine ustrajemo na dvojezičnosti: upravo u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula u sklopu programa ‘Più che una storia’ i na 17. Libriću pričat ćemo i čitati priče na talijanskom jeziku, a u goste nam dolaze i talijanski autori. Bez obzira na brojne novosti kojima svake godine obogaćujemo naš program Monte Librića, cilj je uvijek isti: pomoći djeci da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice. Naoružajmo se znatiželjom i uđimo u zemlju mitova i fantazija – poziva Slavica Ćurković na 17. Monte Librić.

Tradicionalno, i ovogodišnji Monte Librić donosi bogat prodajni dio te će u Circolu biti izloženo oko četiri tisuće naslova slikovnica i knjiga za djecu i mlade koji će biti ponuđeni publici po posebno povoljnim cijenama.

Sve informacije o programima i gostima 17. Monte Librića moguće je pratiti na web stranici, te društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Kultura

ROCK LEGENDE U OPATIJI The Cult sviraju za nostalgičare svih uzrasta

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

U karijeri dugoj četiri desetljeća, The Cult je prodao milijune albuma i uhvatio brojne međunarodne i američke zlatne i platinaste ploče

Britanski hard rock velikani The Cult najavili su ‘Turneju 8424’ kojom obilježavaju 40 godina rada, s nastupima diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Europe, a na Ljetnu pozornicu u Opatiji stižu u četvrtak, 25. srpnja, objavio je organizator koncerta agencija LAA. 

Na dugačkoj seriji koncerata grupa će izvesti sve najveće hitove s 11 studijskih albuma, kao što su ‘She Sells Sanctuary’, ‘Rain’, ‘Fire Woman’, ‘Lil’ Devil’ i mnoge druge.

The Cult je osnovan 1984. godine u Engleskoj. U karijeri dugoj četiri desetljeća prodao je milijune albuma i uhvatio brojne međunarodne i američke zlatne i platinaste ploče. Ian Astbury (vokal) i Billy Duffy (gitara) objavili su 11 studijskih albuma tijekom karijere Culta.

The Cult imaju istaknuto mjesto u glazbenoj povijesti zbog pionirskog korištenja post-punka, hard rocka i eksperimentalizma, pomicanja granica i utjecaja na brojne bendove diljem različitih žanrova. Svojom glazbenom vještinom, nepokolebljivim stavom i zavodljivom pojavnošću na pozornici stvorili su prepoznatljiv identitet dok su istraživali nova područja za bendove. 

Od formirajućih i utjecajnih godina Billyja Duffya u manchesterskom podzemlju, do revolucionarnog ‘Gathering of the Tribes’ Iana Astburyja, taj dvojac je ostavio neizbrisiv trag na suvremenu glazbu, oblikujući njezinu putanju na razne načine.

Nastavi čitati

U trendu