Poveži se s nama

in MREŽA

ANIME Najbolji crtići koji prikazuju život s invaliditetom

Objavljeno

/

Anime značajno pridonosi javnoj percepciji priznavanjem ograničenja i snaga svojstvenih ljudskom stanju, dajući snažne lekcije o prihvaćanju različitosti kao blagoslova za svaku društvenu zajednicu

Poslušaj ovaj članak

Ako niste neki pasionirani ljubitelj crtanih filmova iz Japana, poznatijih kao anime, trebate znati kako je ovaj žanr zaludio cijeli svijet. Anime ponekad mijenja i dirigira modne trendove, a u zemljama daleke Azije postao je jednim od glavnih subkulturnih pokreta. Žanr karakterizira prepoznatljiv stil crtanja likova s velikim očima i povremeno ozbiljniji i ambiciozniji sadržaj za odrasle.

Posljednjih godina anime je srušio brojne barijere prikazujući različite aspekte društvenog života, uključujući brojne probleme i uspjehe koje nosi život s invaliditetom. Ove animirane serije nude ne samo zabavu, već i promišljene komentare o individualnosti, otpornosti i inkluzivnosti.

Stoga donosimo deset najboljih anime prikaza života s invaliditetom koje vrijedi pogledati.

1. Tihi glas – Potresna priča koja se vrti oko Shouye Ishide, bivšeg nasilnika, i Shoko Nishimiye, gluhe djevojke koja postaje njegova meta. Priča otkriva njihovo putovanje od protivnika do prijatelja i zadire u teme maltretiranja, iskupljenja i empatije prema osobama s invaliditetom.

2. Tvoja laž u travnju – Ova serija usredotočena je na Kousei Arima, klavirsko čudo koje je izgubilo sposobnost čuti note klavira nakon majčine smrti, što mu je uzrokovalo značajnu traumu. Anime na prekrasan način prikazuje bit života s poremećajem slušne obrade ispreplićući ga s klasičnom glazbom i romantikom.

3. Real – Iako manje poznata u usporedbi s drugima na ovom popisu, Real je priča koja se bavi fizičkim nedostacima kroz svijet košarke u invalidskim kolicima. Nudi nefiltriran pogled na to kako se pojedinci s različitim tjelesnim teškoćama nose sa svojom situacijom i kroz sport pronalaze novu svrhu u životu.

4. Gangsta – Nicolas Brown, jedan od središnjih likova, gluh je, ali vrlo vješt kao plaćenik. Gangsta pruža akcijski narativ dok prikazuje kako se snalazi u životu u surovom gradu koristeći znakovni jezik i čistu borbenu snagu unatoč svom invaliditetu.

5. Himna srca – Ovaj anime film prati Jun Naruse koja pati od psihosomatskog mutizma – stanja u kojem ne može govoriti zbog psiholoških faktora – kao rezultat traume. To je istraživanje samoizražavanja i pronalaženja vlastitog glasa izvan riječi.

6. Moja ljubavna priča – Ova ljupko-slatka serija prikazuje Rinko Yamato koja, iako nije izričito osoba s invaliditetom, ima srčano oboljenje koje je fizički ograničava na značajan način. Kroz njezin odnos s Takeom Goudom, naglašava koliko su ljubav i obzir ključni u razumijevanju međusobnih ograničenja.

7. Ožujak dolazi poput lava – Rei Kiriyama bavi se depresijom i socijalnom anksioznošću, a usto je i profesionalni igrač shogija. Serija osjetljivo istražuje probleme mentalnog zdravlja dok Rei žonglira sa svojim unutarnjim demonima i pritiscima oko sebe.

8. Uspon Knjiškog moljca – Središnji lik ovog crtića je Motosu Urano koji postaje djelomično paraliziran nakon ponovnog rođenja u drugom svijetu kao Myne. Unatoč svojim fizičkim ograničenjima, on slijedi svoju strast prema knjigama u svijetu u kojem su one rijetke.

9. Violet Evergarden – Protagonistica Violet bivša je vojnikinja koja se nosi s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP) i amputiranim udovima koji su zamijenjeni naprednom protetikom. Njezino putovanje podrazumijeva razumijevanje ljudskih emocija i ponovno povezivanje s društvom nakon rata.

10. One Piece – Iako prvenstveno poznat po temi avanture, One Piece ima likove poput Shanksa koji gubi ruku rano u priči, ali nastavlja biti jedan od najmoćnijih pirata. Ovaj anime prikazuje da čak i bez tradicionalnih fizičkih sposobnosti pojedinac još uvijek može biti moćan i cijenjen.

Dakle, da zaključimo, anime značajno pridonosi javnoj percepciji priznavanjem ograničenja i snaga svojstvenih ljudskom stanju, dajući snažne lekcije o prihvaćanju različitosti kao blagoslova za svaku društvenu zajednicu.

In Metropola

Evo što nudi Savjetovalište za mlade s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je letak koji informira o savjetovalištu za mlade s invaliditetom.
Foto: Grad Zagreb

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama

Program Savjetovalište za mlade s invaliditetom provodi se u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama.

Ovaj projekt u cijelosti financira Grad Zagreb. U sklopu projekta izrađen je promotivni letak u kojem su dostupne informacije zainteresiranima za uključivanje u rad Savjetovališta za mlade s invaliditetom.

Svrha savjetovališta je očuvanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života mladih s invaliditetom, integracija u svakodnevni život, s naglaskom na sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi ostvarile svoj puni potencijal, kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice te smanjenje stigmatizacije i predrasuda o mladima s invaliditetom. Tu je i za motivaciju i edukaciju srednjoškolaca i studenata za usvajanje novih znanja i kompetencija o suvremenim pristupima invaliditetu, karakteristikama pojedinih dijagnoza, modernim tehnologijama, vještinama komunikacije i odgovarajućeg pristupa osobama s invaliditetom te drugim aspektima značajnim za njihov život, uz primjenu usvojenog, primjerenog načina i vještina komunikacije u kontaktu s osobama s invaliditetom.

Savjetovalište je namijenjeno mladima s invaliditetom, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, članovima obitelji, stručnjacima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

U rad savjetovališta uključuju se djeca i mladi s invaliditetom registrirani tijekom preventivnih aktivnosti ili ona koja se obraćaju samoinicijativno, uz obvezno uključivanje roditelja/staratelja i/ili stručnih suradnika (sustav obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja i dr.).

Savjetovalište pruža usluge savjetovanje i podrške mladima s invaliditetom, savjetovanje i podršku roditeljima/skrbnicima mladih s invaliditetom, međuinstitucionalnu suradnju s matičnim školama/fakultetima/centrima za odgoj i obrazovanje, drugim dionicima Centra za zdravlje mladih te civilnim društvom (udrugama, društvima) koje skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, zavodima za socijalni rad te drugim ustanovama prema potrebi, organizira i provodi edukativna predavanja i radionice za mlade s invaliditetom, kao i srednjoškolce i studente, o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom

Usluge Savjetovališta za mlade s invaliditetom u potpunosti su besplatne (kao i ostale usluge Centra), bez uputnice. Za dolazak na individualno savjetovanje potrebno se prethodno naručiti. Program se provodi na dvije lokacije: Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije možete dogovoriti e-poštom na adresi: marija.skes@stampar.hr ili pozivom na brojeve telefona 01/6468-333 i 01/4696-332.

Letak savjetovališta je ovdje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

Civilno društvo

Gosti iz Francuske u URIHO-u obogaćuju svoje radno iskustvo

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske

Poslušaj ovaj članak

Posjetili smo u četvrtak URIHO-v proizvodni pogon na Kajzerici s posebnim razlogom, naime, URIHO-vci su tamo primili goste iz Francuske u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti. U Hrvatskoj će boraviti 11 dana, odnosno, tu su od 8. do 18. travnja 2024. godine.

Iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems je tako stiglo osam osoba s invaliditetom s tri pratnje, a spomenuta organizacija se bavi osobama s invaliditetom, primarno njihovim zapošljavanjem.

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske.

Gosti su raspoređeni u pogonima ustanove URIHO i rade poslove koje ova ustanova inače obavlja, a na raspolaganju su im radni instruktori i djelatnici ustanove. URIHO je uvijek dobar domaćin pa je tako i ovaj put, odnosno gableci za njih stižu iz URIHO-vog restorana Sunce.

Da ne bi sve bio samo rad, gosti u slobodno vrijeme razgledavaju Zagreb i muzeje, a tijekom boravka u Hrvatskoj posjetit će Nacionalni park Plitvička jezera. Kad nisu u URIHO-u, smješteni su u jednom zagrebačkom hostelu.

– Organizacija nas je kontaktirala jer im se svidio URIHO i sve što radimo. Pitali su za suradnju i mogućnost boravka njihovih korisnika kod nas na nekoliko dana da nauče nešto novo i vide kako sve funkcionira kod nas. Osmero njih radi na poslovima pakiranja u našem Odjelu pomoći u radu Službe za rehabilitaciju. Dvoje korisnika trenutno pakiraju tempere, slažu kutijice za tempere, čiste tempere i pakiraju ih u kutijice. Drugo dvoje je na slaganju tzv. kockica na izradi transformera što radimo za Končar, odnosno lijepe kockice na trake, a četvero njih je ovdje u keramici, rade same proizvode, modeliraju ih, glaziraju i oslikavaju.

U nedjelju gosti idu na Plitvice u pratnji URIHO-vog vozača i provest će, nadamo se, lijep dan. Nakon izleta ponovno dolaze kod nas do utorka. U srijedu će još malo sami razgledavati Zagreb i znamenitosti, a onda odlaze kući, nadamo se zadovoljni i puni dojmova – rekla nam je Jelena Opačak, psihologinja u ustanovi URIHO.

– Dolazimo iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems iz Bordeauxa u Francuskoj i specijalizirani smo za osobe s oštećenjem vida i sluha. Naši korisnici rade na poslovima čišćenja i održavanja, na pripremi hrane i cateringa, pakiraju proizvode u košarice i dostavljaju ih, isto tako, rade na popravku i tapeciranju stolica – kazala je Magalie Schun, voditeljica ekipe iz Francuske i pozvala je URIHO-vce da ih posjete.

Nastavi čitati

in MREŽA

AKD poziva osobe s invaliditetom – ažurirajte svoje podatke i ostvarite prava

Objavljeno

/

Foto: AKD
Sponzorirani sadržaj

AKD d.o.o poziva osobe s invaliditetom da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj

Poslušaj ovaj članak

Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom brzo i jednostavno se dokazuje pravo na određene povlastice, a sama dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruju osobe s invaliditetom prema kriterijima iz Zakona, a isprave će im biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti na mrežnoj stranici mosi.akd.hr ili Facebook stranici https://www.facebook.com/povlastice.za.osobe.s.invaliditetom/, gdje će se redovno objavljivati nove informacije.

Nastavi čitati

U trendu