Poveži se s nama

Kutak za stručnjake

Okrugli stol povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tartar biftek, poslužen na bijelom tanjuru. Jelo se sastoji od crvenog mesa u cilindričnom obliku s žumanjkom na vrhu. Uz meso su posluženi različiti začini u tamnoj, crvenoj i zelenoj boji, te pečurke i sitno nasjeckani bijeli luk. U pozadini se nalazi kriška bijelog kruha. Prezentacija jela je atraktivna, s naglaskom na boje i teksture sastojaka.
Foto: Pixabay

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice, kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela

Poslušaj ovaj članak

Svake godine u svijetu oboli gotovo 600 milijuna ljudi od 200 različitih vrsta bolesti koje se prenose hranom. Bolesti izazvane hranom odgovorne su za 420.000 smrtnih slučajeva godišnje na globalnoj razini. Te statističke pokazatelje moguće je smanjiti raznim preventivnim aktivnostima, među kojima je svakako i godišnje obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane – 7. lipnja.

Obilježavanjem ovog dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) nastoje potaknuti aktivnosti koje će pomoći u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima od različitih opasnosti porijeklom iz hrane, pridonoseći pri tome sigurnosti hrane, ljudskom zdravlju, gospodarskom prosperitetu i održivom razvoju.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana sigurnosti hrane ‘Sigurnost hrane: spremni na neočekivano’ naglašava važnost spremnosti na neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane, bez obzira na to koliko blagi ili ozbiljni oni mogu biti te poziva sve dionike u lancu prehrane da razmotre načine na koje se mogu bolje pripremiti za neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane.

Incidenti vezani uz sigurnost hrane su neočekivane situacije u kojima postoji potencijalni ili potvrđeni zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane, a koje se mogu dogoditi čak i kada su svi dionici u lancu prehrane odigrali svoju ulogu u održavanju hrane sigurnom.

Takvi incidenti mogu biti jednostavni, poput nestanka struje u kući i posljedičnih izazova u sigurnom skladištenju hrane. Međutim, incidenti mogu biti i vrlo kompleksni, poput onih multinacionalnih, koji se događaju u više različitih država. Globalizacija je dovela do sve veće povezanosti lanaca opskrbe hranom te stoga incidenti mogu brzo eskalirati od lokalnog problema do krizne situacije na međunarodnoj razini. U takvim kompleksnim situacijama prikupljanje podataka i brza međunarodna razmjena informacija pomaže u sprečavanju širenja bolesti koje se prenose hranom.

Spremnost za upravljanje incidentima vezanim za sigurnost hrane zahtijeva predane napore kreatora politika, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, uključujući pri tome i aktivnu ulogu potrošača. Kako bi bile spremne za incidente u području sigurnosti hrane, vlade se mogu posvetiti razvoju ili ažuriranju nacionalnih planova intervencija za krizne situacije, jačanju sustava kontrole hrane, povećanju kapaciteta nadzora i koordinacije te poboljšanju komunikacije s prehrambenom industrijom i javnošću. Prehrambene industrije mogu poboljšati svoje planove upravljanja sigurnošću hrane, podijeliti naučene lekcije i međusobno surađivati ​​te poboljšati komunikaciju s potrošačima. Potrošači moraju biti svjesni kako prijaviti ili reagirati na incidente vezane uz sigurnost hrane i razumjeti posljedice nepredviđenih događaja kod kuće, pripremajući se za prikladnu reakciju.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu uz podršku WHO-a i FAO-a te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane održala je 10. lipnja 2024. godine u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (Aula Magna), okrugli stol ‘Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano’. Ovim okruglim stolom željeli su podići svijest o tome što svi mi, bez obzira na to koju ulogu u lancu prehrane imamo, možemo učiniti kako bismo bili spremni na neočekivano.

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela.

Pripazite i na rokove trajanja kod one hrane na kojoj piše ‘najbolje upotrijebiti do’ zato što se oni nalaze na hrani koja je lako pokvarljiva i nju trebamo nakon isteka tog datuma jednostavno baciti. Tu bi spadala svježa riba, svježe meso, neki mlječni proizvodi i slično.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Kutak za stručnjake

Vaginizam ima milijun žena diljem svijeta, a mnoge se srame i šute

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ljubavni par. Zagrljeni leže na podu.
Foto: Pixabay

Neki od mogućih uzroka vaginizma mogu biti i strah od seksa, strah od boli, prijašnja seksualna trauma, strah od trudnoće, strah od gubitka nevinosti, anksiozni poremećaj

Vaginizam je stanje koje karakteriziraju nevoljni grčevi mišića koji okružuju vaginu u dnu zdjelice, što penetraciju može učiniti bolnom ili nemogućom.

Ti se grčevi prvenstveno javljaju kao odgovor na pokušaje vaginalne penetracije, npr. tijekom spolnog odnosa, umetanja tampona ili čak tijekom ginekoloških pregleda.

Vaginizam može biti uzrokovan ozljedom ili upalom rodnice i vanjskog spolovila ili nastaje bez poznatog organskog uzroka i obično se, ovisno o težini simptoma, graduira u 4 stupnja. Može se javiti i dulje vrijeme nakon prvog odnosa, čak i kad su odnosi neko vrijeme bili bez poteškoća.

U žena s ovim problemom, nerijetko postoje i određene teškoće kod mokrenja i/ili defekacije. Najčešće postoji povišen tonus mišića dna zdjelice u mirovanju i paradoksalno povećanje intenziteta kontrakcije prilikom stimulacije.

Neki od mogućih uzroka vaginizma mogu biti i strah od seksa, strah od boli, prijašnja seksualna trauma, strah od trudnoće, strah od gubitka nevinosti, anksiozni poremećaj.

Ono što žena može je dobro upoznati svoje tijelo, intimna područja, orgazam i slično. Važno je naučiti širiti vaginu najprije malim predmetom poput tampona ili igračke, potom svojim prstima, a zatim prstima partnera i ako to nije ugodno, seks se ne preporučuje.

Dijagnosticiranje vaginizma obično uključuje sveobuhvatnu medicinsku i psihološku procjenu. Fizički pregled, s detaljnom medicinskom poviješću i razgovorima o simptomima, može pomoći liječnicima da isključe druge moguće uzroke boli i identificiraju vaginizam kao temeljni problem.

Pomoći mogu Kegelove vježbe, odnosno vježbe za jačanje mišića dna zdjelice, pomažu kontrolirati vaginalne mišiće kako bi ih žena mogla svjesno opustiti. Vježbe su jednostavne, lako se nauče izvoditi te ne zahtijevaju puno vremena.

Tu su i vaginalni dilatatori, tj. valjkasti umetci različitih veličina. Prvotno se koriste najuži te se postepeno prelazi na šire dilatatore. Oni rastežu mišiće rodnice kako bi razvili senzibilitet (osjet) na umetnuti objekt. Svrha njihova umetanja jest smanjenje boli i nelagode prilikom budućih penetracija. U konačnici se umeće dilatator opsega penisa u erekciji.

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

U Art radionicama onkološki bolesnici pronalaze utočište i predah

Objavljeno

/

Na fotografiji je grupa ljudi na otvorenom koji drže svoje slike svjetionika. Izgleda da sudjeluju u likovnoj radionici ili tečaju slikanja. Svaki sudionik je ponosno izložio svoj rad, što ukazuje na kreativni proces i zadovoljstvo postignutim. Ova scena odražava zajedništvo i ljubav prema umjetnosti.
Foto: Udruga Srce za nju

Art terapija se može koristiti za rješavanje širokog spektra problema, uključujući anksioznost, depresiju, traumu, tugu i stres, a to je svakako nešto kroz što naši onkološki bolesnici prolaze

Onkološki bolesnici i članovi njihovih obitelji okupili su se ovog utorka, 2. srpnja 2024. godine u perivoju Klinike za tumore KBC Rijeka na drugoj terapeutskoj art radionici.

Kroz svoj svakodnevni kontakt s onkološkim bolesnicima djelatnici Klinike za tumore i članice Udruge Srce za nju osluškivali su njihove potrebe i želje pretvarajući ih u svrsishodne akcije i projekte, pa je tako pokrenuta i ova priča. U art terapiji bolesnici pronalaze utočište i predah od problema s kojima se suočavaju.

Art terapija se može koristiti za rješavanje širokog spektra problema, uključujući anksioznost, depresiju, traumu, tugu i stres, a navedeno je svakako nešto kroz što naši onkološki bolesnici prolaze.

Prva art terapeutska radionica za onkološke pacijente održana u travnju ove godine polučila je lijep uspjeh i izazvala oduševljenje pacijenata, stoga smo organizirali i ovu radionicu s ciljem uvođenja ovakvih projekata u svakodnevnu kliničku praksu. Smatramo da je art terapija važna jer je usmjerena na osnaživanje i razvoj pozitivnih strana osobe u cilju suočavanja s problemima na drugačiji, konstruktivan način – rekla je ovom prigodom Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za tumore.

Donijeli smo osmijeh na lice onkološkim bolesnicima. Skrenuli smo im misli s bolesti i liječenja.

Kako? Kroz terapeutsko crtanje. Moć kista, boja, toplog druženja, smijeha pokazala se magičnom.

Iza nas je druga terapeutska art radionica u organizaciji naše udruge. Druženje uz umjetnost organizirano je u cvjetnom vrtu koji su uz pomoć članica naše udruge uredili upravo onkološki pacijenti, volonteri i djelatnici KBC-a.

Tema radionice je bila Svjetionik. Svjetionik koji pokazuje put i pruža osjećaj sigurnosti i nade.

Nadamo se da im je upravo taj osjećaj donosi pogled na  sliku koju su ponijeli sa sobom kad su se vratili u bolesničku sobu. Hvala Kliničkom bolničkom centru Rijeka – KBC Rijeka i Ivani Mikolašević na suradnji i povjerenju. Hvala svima koji su oplemenili ovo druženje – kazali su Udruge Srce za nju.

Događanje su oplemenili vrijedni članovi Kuće utočišta Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, na čelu s voditeljicom s. Veronikom Milom Popić izradivši slane i slatke zalogajčiće. Zajedničkoj misiji pomaganja priključio se i fotograf Petar Kurschner zabilježivši svojim fotografijama brojne predivne trenutke te cvjećarnica GabiFlores s Krka koja je donacijom cvijeća obradovala sve okupljene.

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Evo razloga zašto vam otiču noge

Objavljeno

/

Na slici su prikazana stopala koja se kupaju u drvenoj posudi punoj vode, kamenčića i rasutih latica ruža. Posuda je postavljena na bambusovu podlogu, a oko nje su rasute dodatne latice ruža. Ova slika sugerira opuštanje i prakse samozbrinjavanja poput spa tretmana ili kupke za stopala, što se može povezati s wellnessom i luksuzom.
Foto: Pixabay

Oticanje nogu ljeti je čest problem koji može uzrokovati nelagodu i smanjiti kvalitetu života zato je važno da znate kako si pomoći. Mi vam donosimo nekoliko savjeta

Zbog vrućine nakupljanje vode u nogama nije rijetka pojava, pogotovo ljeti. Duga razdoblja sjedenja ili manjak kretanja u svakodnevnom životu, previše zasoljena hrana, promjene menstrualnih hormona ili trudnoća, također mogu biti mogući uzroci otečenih nogu

Jedan od razloga oticanja nogu svakako je zadržavanje tekućine, edem. Do edema dolazi kada tkiva ili krvne žile u nogama imaju više tekućine nego što trebaju, a nastaje zbog cjelodnevnog sjedenja ili stajanja.

Noge mogu oticati i zbog raznih upala, kao što je artritis, ali i zbog loma kostiju i istegnuća ligamenata, kao i kod pojave određenih rana koje sporije zacjeljuju.

Najpoznatiji razlog oticanja i bolova u nogama je duboka venska tromboza do koje dolaze kada se u veni u nozi nalazi ugrušak.

Oticanje nogu često se javlja kao posljedica dugotrajnog stajanja ili sjedenja.

Ljudi s viškom kilograma mogu primijetiti kako su im gležnjevi povremeno natečeni, posebice nakon što su stajali duže vrijeme. Jedino dugoročno rješenje je riješiti se viška težine koja stvara pritisak na noge. No ako su oticanje gležnjeva uzrokovali bilo kakvi lijekovi, treba se hitno posavjetovati s liječnikom.

Dugo hodanje također može biti uzrok. Ponekad nakon što smo cijeli dan na nogama i u pokretu mogu nam nateći stopala – no tada nema razloga za brigu. U tom se slučaju preporučuje odmaranje s nogama ‘u zraku’, kao i masaža stopala.

Pomoći si možete i tako što ćete piti više vode jer više vode pomaže da se smanji oticanje nogu. Kad pijete puno vode, olakšavate uklanjanje soli iz organizma te tijelo ne zadržava tekućinu.

Sljedeći savjet bi bio da pripazite koliko soli konzumirate i pokušate dodatno ograničiti njezin unos kako biste spriječili nakupljanje tekućine.

Povećajte unos kalija. Nedostatak kalija u tijelu utječe na zadržavanje tekućine te može uzrokovati porast krvnog tlaka. Neke od namirnica bogate kalijem koje možete konzumirati su: banane, rajčice, naranče, krumpiri, mlijeko, itd.

Nabavite si kompresijske čarape. Kompresijske čarape su specijaliziran dio odjeće izrađen od elastičnog i čvrstog materijala, a služe tome da stvore pritisak na noge, gležnjeve i stopala kako bi se krv usmjerila prema tijelu. Dakle, koriste se kako bi spriječile različite bolesti vena, ali i zadržavanje tekućine u stanicama.

Hladni oblozi su jednostavan i učinkovit način za brzo smanjenje oticanja nogu. I za kraj evo još nekih namirnica koje će vam pomoći ‘ispuhati’ noge.

Celer: Bogat kalijem koji pomaže u ravnoteži elektrolita i smanjenju zadržavanja tekućine.

Krastavci: Imaju visok sadržaj vode i pomažu u hidrataciji, što može smanjiti oticanje.

Đumbir: Poznat po svojim protuupalnim svojstvima, potiče cirkulaciju i može smanjiti oticanje.

Bobičasto voće: Jagode, borovnice i maline su bogate antioksidansima i flavonoidima koji podržavaju zdravlje krvnih žila.

Nastavi čitati

U trendu