Poveži se s nama

Ostali sportovi

Športski savez invalida Brodsko-posavske županije obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Sportska događanja će organizirati više udruga i sportskih društava koje su članice Športskog saveza invalida Brodsko-posavske županije

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca. Više sportskih udruge i saveza taj će dan obilježiti brojnim aktivnostima, a obilježavanju se, kao i svake godine, priključio i Športski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije. Savez će Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježiti brojnim sportskim natjecanjima iz više sportova, a natjecanja će se održavati do kraja studenog i početkom prosinca.

Sportovi u kojim će se sportaši natjecati: viseća kuglana, kuglanje, pikado, šah, sjedeća odbojka, plivanje i košarka u kolicima.

Sportska događanja će organizirati više udruga i sportskih društava koje su članice Športskog saveza invalida Brodsko-posavske županije, a održavat će se na više lokacija diljem cijele županije.

Tako će se, primjerice, natjecanje u visećoj kuglani održati u srijedu, 29. studenog u 10 sati, a organizator tog natjecanja je UHVIDR-a.

Udruga osoba s invaliditetom Loco-Moto će organizirati turnir u šahu za gluhe i nagluhe osobe u ponedjeljak, 27. studenog, s početkom u 10 sati.

Udruga slijepih i slabovidnih Brodsko-posavske županije organizira natjecanje u pikadu 30. studenog, natjecanje će također početi u 10 sati, a održat će se na adresi Starčevićeva 58.

Natjecanje u kuglanju, koje organizira Centar za inkluzivnu podršku – Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Regoč, održano je u srijedu, 22. studenog, u 11 sati.

Što se tiče paraplivanja, gledatelji će moći uživati prateći pojedinačni turnir u paraplivanju, zakazan za utorak, 28. studenog u 18 sati, a održat će se na Gradskim bazenima ‘Stanko Vraz’.

Jedno od posljednjih sportskih događanja biti će utakmica u sjedećoj odbojci, a snage će odmjeriti OKI Marsonia i OKI Zadar. Susret će se održati u subotu, 2. prosinca s početkom u 13 sati, u ŠRC ‘Vijuš’.

Zanimljiv turnir očekuje ljubitelje košarke u kolicima. Njega organizira Košarkaški klub invalida ‘Brod’, a na tom turniru odigrat će se tri utakmice. Snage će odmjeriti KKI Zagreb i KKI Split protiv domaćina KKI Brod. Turnir će se održati u nedjelju 3. prosinca s početkom u 11 sati, u dvorani Osnovne škole ‘Dragutin Tadijanović’.

Turnir u košarci u kolicima ujedno će biti i posljednji sportski događaj povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom

Hrvatski savez košarke u kolicima sudjeluje u europskom projektu

Objavljeno

/

Na slici je košarkaška utakmica u kojoj igrači koriste invalidska kolica. Igrač u crvenoj opremi s natpisom “CROATIA” pokušava postići koš, dok ga igrač u plavoj opremi pokušava blokirati. Pozadina prikazuje košarkaški teren i tribine.
Fotografija: Hrvatski savez košarke u kolicima

Prvo natjecanje u sklopu projekta “Basketball Inclusive Games” održat će se od 11. do 14. rujna 2024. godine u Samokovu.

U sklopu Erasmus+sporta u Bugarskoj je organiziran projekt “Basketball Inclusive Games”. Radi se o jednogodišnjem projektu financiranom od strane Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Cilj ovog projekta je stvoriti pozitivno okruženje za osobe s invaliditetom, te osnažiti i ohrabriti osobe s invaliditetom da se bave košarkom i na taj način pozitivno utjecati  na cijelu europsku sportsku zajednicu.

Krajem prvog mjeseca 2024. godine  održan je prvi sastanak na kojem je predstavljen koncept samih igara, a uz to su predstavljene i aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta.

Aktivnosti projekta uključuju seminare za sudce i trenere, obuku volontera te sastavljanje timova koji će sudjelovati u inkluzivnim igrama. Na sastanku su prisustvovali brojni poznati ljudi iz svijeta košarke u kolicima poput predsjednika Međunarodne organizacije košarke u kolicima (IWBF) Waltera Phallera te predsjednika Međunarodne košarkaške federacije Georgija Glushkova.

Između predstavnika deset partnerskih saveza ovoga projekta za jednog od partnera izabran je i Hrvatski savez košarke u kolicima.

Prvo natjecanje u sklopu projekta “Basketball Inclusive Games” održat će se od 11. do 14. rujna 2024. godine u bugarskom gradu Samokovu.

Nastavi čitati

Osobe s invaliditetom

Odigrano peto kolo Druge hrvatske lige košarke u kolicima

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje utakmicu u košarci u invalidskim kolicima. Igrači u plavim i narančastim dresovima natječu se na terenu koji je okružen oglasnim pločama i košem u pozadini. Na zidu iza igrača nalaze se plakati koji prikazuju ime pobjednika raznih košarkaških natjecanja. Turnir se održava u zatvorenom prostoru, a teren je obilježen bijelim linijama. Oglasne ploče i logotipi sponzora su vidljivi na terenu
Fotografija: Hrvatski savez košarke u kolicima

Zagrebaši mogu biti zadovoljni onime što su pokazali na domaćem terenu. Ostvarili su dvije pobjede te s nestrpljenjem čekaju idući turnir.

Prošli vikend, u subotu 3. veljače, odigran je turnir petog kola Druge hrvatske lige košarke u kolicima. Turnir se održao u Zagrebu, u sportskoj dvorani “Dom košarke Cedevita” gdje su snage odmjerila četiri kluba. Na natjecanju su sudjelovali KKI Zagreb 2, KKOI Kostrena, KKI Brod 2 i KKI Šibenik.

Turnir je otvorio domaćin KKI Zagreb 2 protiv KKOI Kostrene. U toj utakmici KKI Zagreb 2 bio je uspješniji, svladavši Kostrenu sedam razlike, rezultatom 37:30.

U drugoj utakmici sastali su se KKI Šibenik i KKI Brod 2. Šibenčani su uvjerljivo svladali Brođane 46:31.

KKI Brod 2 loš dojam iz utakmice protiv Šibenika, popravio je u srazu s Kostrenom. U toj utakmici košarkaši KKI Brod 2 pokazali su svu raskoš svog košarkaškog talenta pobijedivši KKOI Kostrenu s 13 razlike, rezultatom 40:27.

KKI Zagreb 2 je i u drugoj utakmici pokazao da ih se svi moraju paziti kad igraju na svom terenu. Naime, u zadnjoj utakmici turnira, domaćin je bio bolji od KKI Šibenik. Iako je utakmica bila tijesna, košarkaši Zagreba ostvarili su još jednu pobjedu, pobjedivši KKI Šibenik s 32:27.

Zagrebaši mogu biti zadovoljni onime što su pokazali na domaćem terenu. Ostvarili su dvije pobjede iz dvije utakmice, te s nestrpljenjem čekaju idući turnir.

KKOI Kostrena je podbacila na ovom turniru. Oni su izgubili svoje odigrane utakmice, te s ovog turnira odlaze pognute glave. 

Nastavi čitati

Ostali sportovi

HPO Rekordna sredstva za javne potrebe u sportu

Objavljeno

/

Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo je rekordna sredstva budući da se radi o olimpijskoj i paraolimijskoj godini.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je financijska sredstva za provedbu programa javnih potreba u sportu u ukupnom iznosu od 52.119.098,00 eura.

“I ove godine smo izdvojili rekordna sredstva za sve javne potrebe u sportu, pa tako i za naša krovna sportska udruženja, za koja su izdvajanja gotovo utrostručena od 2016. godine, kada su ona iznosila oko 18 milijuna eura.

Ovo je olimpijska i paraolimpijska godina pa smo o tome posebno vodili računa jer s ovim sredstvima financiramo i sve nacionalne saveze te želimo da sve naše sportašice i sportaši imaju optimalne uvjete kako za pripreme tako i za nastup u Parizu, ali i na svim drugim natjecanjima”, izjavila je ministrica Brnjac naglasivši kako je za ukupni proračun za sport za 2024. godinu osigurano više od 111 milijuna eura.

Ovom Odlukom Hrvatskom olimpijskom odboru je dodijeljeno 42.900.000,00 eura, Hrvatskom paraolimpijskom odboru 3.900.000 eura, Hrvatskom akademskom sportskom savezu 900.000 eura, Hrvatskom školskom sportskom savezu 3.519.098,00 eura i Hrvatskom sportskom savezu gluhih 900.000 eura.

Ugovori o dodjeli sredstava potpisani su s glavnim tajnikom HOO-a Sinišom Krajačem, predsjednikom HPO-a Ratkom Kovačićem, predsjednikom HASS-a Harisom Pavletićem, glavnim tajnikom HŠSS-a Ivanom Dujićem, te predsjednikom HSSG-a Oliverom Lušićem.

Priopćeno je da se kroz izdvajanje sredstava za krovna sportska udruženja potiče bavljenje sportom za više od 200.000 sportašica i sportaša te oko 150.000 studenata i učenika.

Nastavi čitati

U trendu