Srdela je poznata delikatesa koja se, zbog svoje veličine, može jesti i kao predjelo. Obiluje proteinima, ali i omega-3 masnim kiselinama koje potiču normalan rad mozga i srca.
Sastojci:
- 450 g srdela
- jaje
- sol, papar
- brašno
- 2 češnja češnjaka
- 100 g blitve
- malo mljevenih badema
- maslinovo ulje
- limunov sok
- bosiljak
- par grančica ružmarina
Priprema:
Kratko prokuhati listove blitve u zavreloj vodi, zatim ih ocijedi i sitno nasjeckati. Dodati protisnuti češnak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje te malo limunovog soka. Operite i prosušite srdele. Očistiti ih skidajući im glavu i rep. Razrezati ih i odstraniti kralježnicu, a potom izravnati poput fileta.
Umočiti ribu u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvaditi iz jaja, ocijediti pa uvaljati u brašno. Na gril tavi prepeći srdele s obje strane. Kada je riba pečena, izvaditi je iz tave, zatim staviti na ubrus da se iscjedi suvišna masnoća.
Na svaki filet staviti žličicu prethodno pripremljenog nadjeva, zamotati u listove blitve te učvrstiti čačkalicom, pa pored ubosti grančicu ružmarina.