Gastro kutak

Smotuljci od srdela – neobično jelo običnog okusa

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Srdela je poznata delikatesa koja se, zbog svoje veličine, može jesti i kao predjelo. Obiluje proteinima, ali i omega-3 masnim kiselinama koje potiču normalan rad mozga i srca.

Sastojci:

  • 450 g srdela
  • jaje
  • sol, papar
  • brašno
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g blitve
  • malo mljevenih badema
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • bosiljak
  • par grančica ružmarina

Priprema:

Kratko prokuhati listove blitve u zavreloj vodi, zatim ih ocijedi i sitno nasjeckati. Dodati protisnuti češnak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje te malo limunovog soka. Operite i prosušite srdele. Očistiti ih skidajući im glavu i rep. Razrezati ih i odstraniti kralježnicu, a potom izravnati poput fileta.

Umočiti ribu u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvaditi iz jaja, ocijediti pa uvaljati u brašno. Na gril tavi prepeći srdele s obje strane. Kada je riba pečena, izvaditi je iz tave, zatim staviti na ubrus da se iscjedi suvišna masnoća.

Na svaki filet staviti žličicu prethodno pripremljenog nadjeva, zamotati u listove blitve te učvrstiti čačkalicom, pa pored ubosti grančicu ružmarina.

U trendu

Exit mobile version