Prvi muffini pravili su se još u 10. stoljeću u Walesu. Bili su hrana siromašnog sloja društva, a osnovni sastojci za izradu bili su ostaci kruha i biskvita. Nema osobe koja nije isprobala barem jedan recept za muffine, no ovaj je recept ipak poseban, ako ništa, zdraviji
Sastojci:
- 1 dl zobenog mlijeka
- 3 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica jogurta
- 90 g pirovog brašna
- 3 žlice kakao praha
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 g šećera od breze
- na vrh žličice stevije
- prstohvat himalajske soli
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C te nauljite kalupe za muffine. U jednoj zdjeli umutite mlijeko, jogurt, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje pa pustite da odstoje par minuta. U drugoj zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke pa zdjelu s tekućim sastojcima koja je odstajala dodajte u suhu i dobro sve miješajte. Smjesu izlijte u kalup i pecite 12-15 minuta.
Ovi muffini puno su bolji kad se skroz ohlade, a pogotovo idući dan kada malo odstoje. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku.