in MREŽA

ZAMISLI Zapošljavanje osoba s invaliditetom u turizmu

Objavljeno

/

Fotografija: Borna Ferdo Vukojević

Cilj ove konferencije bio je potaknuti dublju suradnju među raznolikim dionicima te istražiti izazove uključivanja osoba s invaliditetom u sektor turizma

Udruga Zamisli u partnerstvu sa Savezom SUMSI provodi projekt ‘Validni turizam’, uz financijsku podršku Ministarstva turizma i sporta. Tim je povodom rečena udruga organizirala video konferenciju kojoj je cilj podići svijest i potaknuti dublju suradnju među raznolikim dionicima, te istražiti ključna pitanja i izazove uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada u turizmu.

Sudionike konferencije u temu je uvela voditeljica konferencije Ivana Kuzmanić:

– Ova konferencija je organizirana kao početna aktivnost projekta ‘Validni turizam’ koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma i sporta, te koji ima za svrhu osnažiti i osposobiti osobe s invaliditetom pri zapošljavanju u turizmu.

Projekt se fokusira na razvijanje svijesti ciljanih skupina o mogućnostima razvoja karijera u turizmu kao i educiranju turističkih djelatnika i drugih dionika o potrebama osoba s invaliditetom.  

Prva aktivnost projekta ima za cilj ojačati osobe s invaliditetom za tržište rada u turizmu, kroz ciklus radionica. Radionice se sastoje od inicijalnog razgovora kroz koji će se razraditi plan zapošljavanja osobe. Kroz ovaj projekt namjeravamo zaposliti najmanje deset osoba s invaliditetom. Svaka osoba imat će svog socijalnog mentora. Nadalje, imat ćemo i edukacije prilagođene njihovim potrebama i interesima.

Još jedna u nizu ideja koje će biti realizirane je i e-brošura; nju će koristi turistički vodiči, a ona će im služiti kako bi se pravilno mogli ophoditi prema osobama s invaliditetom.

– Završna aktivnost projekta bit će online konferencija projekta na kojoj će se prikazati sve provedene aktivnosti te svi rezultati projekta, te pružiti platformu za umrežavanje i suradnju – istaknula je voditeljica konferencije Ivana Kuzmanić.

Nakon uvodnih riječi Ivane Kuzmanić, riječ je dobila Dina Glavan, viša stručna savjetnica za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Glavan je iznijela statističke podatke zavoda za zapošljavanje kao i aktivnosti koje Zavod provodi u procesu traženja posla za osobe s invaliditetom.

Darko Sobota iz odjela za rad s poslodavcima, Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb, rekao je nešto više o radu samog Centra, ali i održao prezentaciju o zapošljavanju osoba s invaliditetom i njihovoj prilagodbi na radnom mjestu.

– U Centru za profesionalnu rehabilitaciju postoje dva programa za osposobljavanje osoba s invaliditetom, ovisno o njihovim znanjima i vještinama. Imamo virtualne radionice u kojima osposobljavamo ljude za administrativna zanimanja.

Postoji i program radnog centra koji pohađaju ljudi s intelektualnim teškoćama. U ovom programu osobe se uče osnovama pakiranja, sortiranja i deklariranja proizvoda.

Kako bi se potaklo poslodavce da zapošljavaju osobe s invaliditetom, omogućeni su im poticaji od strane države.

Što se tiče prilagodbe radnog mjesta, osoba s invaliditetom koja je raspoređena na radno mjesto koje odgovara njenim znanjima, vještinama i radnim sposobnostima nije više radno hendikepirana. Važno je osobu zaposliti na radno mjesto gdje ona može pokazati svoj puni potencijal – zaključio je Sobota.

Suosnivač turističke agencije TravAbled, Siniša Kekić, osvrnuo se na probleme s kojima se on sam, kao osoba s invaliditetom, susretao na putovanjima. Istaknuo je i kako održavajući edukacije o pristupačnom turizmu surađuje s lokalnim zajednicama, na način da im kroz radionice prezentira temu pristupačnog turizma. U svom izlaganju dotaknuo se i proizvodnje prijenosnih kosina za invalidska kolica koja se proizvode u kaznionici u Lipovici-Popovača. Iste su postavljene na nekoliko lokacija u  gradu Zagrebu.

Svoja razmišljanja o temi pristupačnosti podijelio je i turistički vodič za osobe s invaliditetom Mislav Sabolić, koji je i sam osoba s invaliditetom.

– Dvadeset godina sam turistički vodič, a 2016. godine sam položio dodatnu licencu za turističkog vodiča za osobe sa svim vrstama invaliditeta. Prije dvije godine krenuo sam u provedbu ideje o turističkom objektu prilagođenom osobama s invaliditetom.

Treba se upustiti u dostupni turizam. Svakoj osobi treba prilagoditi njezino okruženje – istaknuo je Sabolić.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version