Poveži se s nama

in MREŽA

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posjetila posebna izaslanica UN-a

Objavljeno

/

Poslušaj ovaj članak

Tijekom razgovora zamjenici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, upoznali su goste s institucijom Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, stanjem ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj te izazovima u svakodnevnom radu

Dana 19. listopada Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posjetili su María Soledad Cisternas Reyes, čileanska aktivistica za ljudska prava i posebna izaslanica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za osobe s invaliditetom i pristupačnost i Cristián Edgardo Streeter Nebel, veleposlanik Republike Čile u Republici Hrvatskoj.

Tijekom razgovora zamjenici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, upoznali su goste s institucijom Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, stanjem ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, zakonodavnim okvirom, oblicima suradnje s organizacijama civilnog društva te izazovima u svakodnevnom radu.

Mariju Soledad posebno su zanimale ovlasti, način rada i funkcioniranje pravobraniteljskih institucija zbog čega je izražena i želja za organiziranjem predstavljanja institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Čileu, gdje danas živi oko tri milijuna osoba s invaliditetom.

Soledad je tijekom razgovora istaknula važnost primjene odredbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, kako bi osobe s invaliditetom živjele neovisno i bile u potpunosti uključene u društvo, bez obzira na vrstu i stupanj invaliditeta koji svaki pojedinac ima. To je u skladu i s UN-ovim ciljem br. 11 održivog razvoja: učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim. Za to je ključnim ocijenila primjenu načela univerzalnog dizajna, koja podrazumijeva da je ono što je javno i/ili namijenjeno javnoj upotrebi – dostupno svima.

Izvor: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Nastavi čitati

in MREŽA

Zaštićeno: Isporučene prve Europske i Nacionalne iskaznice

Objavljeno

/

Fotografija: AKD

Ovaj sadržaj je zaštićen lozinkom. Da biste ga vidjeli unesite vašu lozinku ispod:

Nastavi čitati

in MREŽA

ANKETA Novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja tipka na laptopu. Laptop je postavljen na mramorni stol, a pored njega se nalazi čaša soka od naranče sa slamkom. Osoba nosi sat i nekoliko prstena.

Županijska udruga slijepih Split jedan je od partnera na međunarodnom Erasmus+ projektu o zaštitnom zapošljavanju, koji ima za cilj na europskoj razini kreirati novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

U tu svrhu pripremili su kratku anketu za zaposlenike s invaliditetom kako bi u stvaranje novog modela mogli uvrstiti njihove stvarne potrebe.

Anketa je u potpunosti anonimna i za njezino ispunjavanje nije potrebno više od 5 minuta.

– Bili bismo vam od srca zahvalni kada biste ju proslijedili i motivirali svoje zaposlenike s invaliditetom da ju ispune i na taj način pridonijeli našem istraživanju – kažu iz Županijske udruge slijepih Split.

Anketa će biti aktivna do ponedjeljka, 26. veljače 2024.

U slučaju da imate dodatnih pitanja, slobodno im se obratite na split@udrugaslijepih.hr ili na 092/390-7726.

Poveznica na anketu nalazi se ovdje.

Nastavi čitati

In Metropola

Kazalište ‘Novi život’ poziva na predstavu ‘Ne daj se, Njofra!’

Objavljeno

/

Ova ilustracija prikazuje osobu koja jaše rolu toaletnog papira. Osoba je apstraktno dizajnirana s crvenim i zelenim dijelovima na licu i plavom odjećom. Drži konopac koji je povezan s crvenim ključem. Tekst na hrvatskom jeziku ističe naslov “NE DAJ SE, NJOFRA!” i dodatne informacije o predstavi i kazalištu. Ova ilustracija je poster za komediju u dva dijela napisanu od strane Milana Grgića.
Foto: Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život'

Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ poziva u četvrtak, 22. veljače 2024., u 20 sati, u Narodno sveučilište Sesvete na predstavu Milana Grgića ‘Ne daj se, Njofra!’

– Banalnost, naivnost i prvoloptanje su elementarne čestice smijeha koji je namijenjen svima, receptiran za zabavu i opuštanje, za laku kozmetiku koja uljepšava svakodnevicu i makar privremeno nas udaljava od briga i napetosti. Kažu kako smijeh liječi, kako ozdravlja od pritisaka i loših vijesti pa bi mu se trebalo svakodnevno prepuštati i zaroniti u njega kao u slatku nesvijest. Zavalite se u svoje rezervirano mjesto u kazalištu i virite kroz prozor u život jedne prosječne zagrebačke obitelji, očekujući od svojeg voajerstva inicijalnu kapsulu za užitak. Ovom predstavom vam priušćujemo više od očekivanoga, jer je ovo lako uprizorenje protkano istinskim problemima čija rješenja otežava čangrizavost jednog vremenom pregaženog tate, ali i nesnalaženje mladih u šumi nepotizma i korupcije. No, ne brinite, predstavu potpisuje sretan kraj, iako ‘sranje’ ne prestaje – kažu iz ‘Novog života’.

Režiju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Željko Duvnjak, kostimografiju Vesna Kutnjak, dizajn svjetla Nenad Lalović, grafičko oblikovanje ‘Kuna zlatica’, autor fotografija Jasenko Rasol.

Od uloga, Juricu igra Vojin Perić, Njofru igra Igor Kučević, Elu igra Ružica Domić-Lalović, a Lidiju igra Dorotea Feketić.

Inspicijent je David Čavara, dok su tehnička podrška Andrea Feher, Ana Katarina Ostojić i Andrej Drenski.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu obaveznu rezervaciju na 01/4812-066 ili na kazaliste@novizivot.hr. Predviđeno je da predstava traje 60 minuta.

Nastavi čitati

U trendu