in MREŽA

Pokrenuta crowdfunding kampanja naziva ‘Moja Prva Znakovnica’

Objavljeno

/

Cilj kampanje je stvaranje prvog online video-rječnika koji će prvenstveno biti namijenjen roditeljima i njihovoj gluhoj djeci

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe pokrenulo je crowdfunding kampanju pod nazivom ‘Moja Prva Znakovnica’ na Bonafides platformi. Cilj kampanje je stvaranje prvog online video-rječnika koji će prvenstveno biti namijenjen roditeljima i njihovoj gluhoj djeci.

Moja Prva Znakovnica bit će jednostavna za korištenje – na web stranici se u tražilicu upisuje pojam, a rezultat je video na kojem se izvodi znak. Osim samog znaka prikazivat će se fraze i rečenice koje sadrže taj pojam. Također, na stranici će biti navedene dodatne upute o znaku i kako ga izvoditi da ga osoba što bolje percipira i dodatne zanimljivosti o kulturi zajednice gluhih.

– Činjenica je da se dijete ne rađa s jezikom, ono ga usvaja, uči – čujuća djeca slušanjem, gluha djeca gledanjem. Ključne su prve godine života i svakodnevna komunikacija. Dijete prvenstveno počinje razumjeti što mu se govori i što ga se pita, a zatim i sam počinje izgovarati najprije kratke pa sve duže riječi i na kraju samostalno slaže cijele gramatički ispravne rečenice.

Dijete ne može usvojiti jezik čitanjem – jer ne može čitati jezik koji ne zna. Tako se i od gluhog djeteta ne može očekivati da će čitati s usana, jer gluho dijete ne može usvajati govorni jezik – ne čuje ga. Gluho dijete prolazi iste faze usvajanja jezika i ne razlikuje se od čujućeg djeteta samo što je njegov jezik – vizualni. Nakon toga, s početkom rehabilitacije gluho dijete uči govorni jezik te ga uči lakše i brže jer već ima iskustvo jezika i komunikacije – izjavila je Gordana Hržica, izvanredna profesorica i pročelnica Odsjeka za logopediju.

– Sva istraživanja pokazuju da se 90-95 posto gluhe djece rađa u čujućim obiteljima koje nemaju iskustva sa znakovnim jezikom niti ga koriste. Tako dijete nema pristup znakovnom jeziku, a roditelji nemaju informacije. Trenutno ne postoji niti jedan video-rječnik za ‘dječji jezik’, za znakiće i pojmove koji su im potrebni od prvoga dana, u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim roditeljima i okolinom. Moja Prva Znakovnica omogućava djetetu – prvo iskustvo jezika i komunikacije, razumijevanje u obiteljskom okruženju, kognitivni i emotivni razvoj – ističe Dorijana Kavčić, doktorandica lingvistike.

Pozivaju sve zainteresirane da se priključe i podrže ovaj plemeniti projekt. Donirati možete ovdje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version