Gastro kutak

Čokoladni kolač s crnim grahom

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Nitko neće pogoditi da je u kolaču grah – okusom podsjeća na brownie. Idealno za desert bez glutena ili za impresionirati goste nečim ‘drugačijim’

Sastojci:

  • 1 konzerva crnog graha (oko 400 g), ocijeđena i isprana
  • 3 jaja
  • pola šalice kakaa u prahu
  • pola šalice smeđeg šećera (ili kokosovog šećera)
  • četvrtina šalice kokosovog ulja (ili običnog)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • pola šalice tamne čokolade (nasjeckane ili kapljice)
  • 2 žlice zobenih pahuljica za teksturu (opcionalno)
  • malo krupne soli ili par listića mente, za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite mali kalup za pečenje papirom za pečenje (idealno 20×20 cm).

U blender ubacite grah, jaja, kakao, šećer, kokosovo ulje, vaniliju, prašak za pecivo i sol.

Miksajte dok ne dobijete glatku, čokoladnu smjesu (oko 1–2 minute).

Umiješajte komadiće čokolade i, ako volite, zobene pahuljice.

Smjesu ulijte u kalup i poravnajte.

Pecite 20–25 minuta. Provjerite čačkalicom – treba izaći čista, ali kolač treba ostati sočan.

Ohladite i po želji pospajte krupnom solju za slani twist, ili poslužite s kuglicom sladoleda.

U trendu

Exit mobile version