Nitko neće pogoditi da je u kolaču grah – okusom podsjeća na brownie. Idealno za desert bez glutena ili za impresionirati goste nečim ‘drugačijim’
Sastojci:
- 1 konzerva crnog graha (oko 400 g), ocijeđena i isprana
- 3 jaja
- pola šalice kakaa u prahu
- pola šalice smeđeg šećera (ili kokosovog šećera)
- četvrtina šalice kokosovog ulja (ili običnog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice soli
- pola šalice tamne čokolade (nasjeckane ili kapljice)
- 2 žlice zobenih pahuljica za teksturu (opcionalno)
- malo krupne soli ili par listića mente, za dekoraciju
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite mali kalup za pečenje papirom za pečenje (idealno 20×20 cm).
U blender ubacite grah, jaja, kakao, šećer, kokosovo ulje, vaniliju, prašak za pecivo i sol.
Miksajte dok ne dobijete glatku, čokoladnu smjesu (oko 1–2 minute).
Umiješajte komadiće čokolade i, ako volite, zobene pahuljice.
Smjesu ulijte u kalup i poravnajte.
Pecite 20–25 minuta. Provjerite čačkalicom – treba izaći čista, ali kolač treba ostati sočan.
Ohladite i po želji pospajte krupnom solju za slani twist, ili poslužite s kuglicom sladoleda.