Poveži se s nama

Sport

Lokomotiva “potopila” Dinamo na Maksimiru, hat-trick Čopa

Objavljeno

/

Fotografija: Hina

Nastavak hrvatske nogometne sezone otvoren je velikim iznenađenjem. U odgođenom susretu 4. kola SuperSport HNL-a Lokomotiva je na stadionu Maksimir pobijedila Dinamo sa 3-0 ugrozivši ambicije “Modrih” u borbi za naslov prvaka.

Junak susreta bio je Duje Čop koji je “hat-trickom” potopio “Modre” golovima u 5., 7. i 87. minuti.

Momčad Sergeja Jakirovića krenula je u lov na Hajduk, za kojim zaostaje sedam bodova, odgođenom utakmicom protiv Lokomotive. Trebali su Lokosi na Kranjčevićevoj dočekati ‘Modre’, ali zbog lošeg stanja travnjaka utakmica se igrala na stadionu Maksimir nakon zamjene domaćinstva.

Dinamo je imao priliku probiti se na drugu poziciju te smanjiti zaostatak na četiri boda uz još jednu utakmicu manje, ali nije uspio. Lokomotiva je šokirala aktualnog hrvatskog prvaka s dva gola u prvih sedam minuta nakon čega se momčad Silvija Čabraje znalački obranila i u samoj završnici trećim golom potvrdila pobjedu.

Dinamo je otvorio susret poletno i razigrano. “Modri” su u prve tri minute imali dvije lijepe prilike, oba puta je pucao Arijan Ademi. Prvi put pored gola, dok je u drugom pokušaju lopta završila u rukama Nikole Čavline. Međutim, već u petoj minuti Lokomotva je povela. Ubacio je Silvio Goričan iz slobodnog udarca, a Duje Čop glavom savladao Danijela Zagorca koji je mogao i bolje reagirati.

Dinamo praktično nije ni krenuo s centra, a opet je Čop zabio. Pogriješio je Josip Mišić u veznom redu, Goričan opet asistirao, a Čop majstorski savladao Zagorca za 2-0 nakon svega sedam minuta igre.

Do nove prilike Dinama morali smo čekati do 29 minute kada je novo pojačanje Arber Hoxha povratnom loptom uposlio Brunu Petkovića, koji je loše pucao. U 37. minuti zaprijetio je i Takuro Kaneko, ali nije bilo prave opasnosti za suparnička vrata. Najbolju priliku u prvom dijelu Dinamo je imao u sudačkoj nadoknadi kada je u gužvi pucao Mauro Perković, ali je Čavlina sjajno reagirao.

Na startu drugog dijela Jakirović je u igru uveo još jednog napadača Frana Brodića, a dvije minute kasnije Dinamo je imao lijepu priliku, no Petković je promašio cijeli gol iz blizine. Dinamo je pojačao ritam i u nastavku se igralo praktički pred vratima Lokomotive.

U 67. minuti gosti su opasno visjeli, Mišić je ubacio iz kornera, no kapetan Ademi je pogodio prečku. Sandro Kulenović i Robert Ljubičić bile su posljednje nade Sergeja Jakirovića da u ovoj utakmici može barem do boda nakon što su ušli 15 minuta prije kraja, međutim nije bilo pomaka.

U 87. minuti Špikić je mogao vratiti Dinamo u život, išao je sam na golmana, ali umjesto udarca, dodao je loptu u sredinu – nikome. U kontri koja je uslijedila Čop je trećim golom na utakmici zaključio priču.

Hajduk vodi na ljestvici sa 41 bodom, Rijeka ima 35, a Dinamo 34 boda, no Rijeka i Dinamo imaju i susret manje. Lokomotova je šesta sa 24 boda. Na začelju je Rudeš sa svega četiri boda.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Pariz 2024

SPLIT dočekani sjajni hrvatski paraolimpijci

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano troje ljudi od kojih dvoje nosi brončane medalje oko vrata. Jedna osoba od tih troje je u invalidskim kolicima. Svi nose bijele majice i različite hlače. S obzirom na to da imaju medalje upućuje na to da su se vratili s nekog natjecanja i ostvarili sjajne rezultate.
Foto: Dalmacija danas

Na dočeku su, osim judašice Barbare Matić, bili prisutni i mnogi drugi poznati iz grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije koji su došli pozdraviti hrvatske sportske heroje

Nakon što je pri povratku iz Pariza hrvatskim  paraolimpijcima priređen veličanstven doček u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Velikoj Gorici, prošli četvrtak je na splitskim Gripama upriličen doček splitskim paraolimpijcima. Paraplivača Dina Sinovčića, paraatletičara Luku Bakovića i parataekwondoista Ivana Mikulića Splićani su dočekali onako kako to i priliči herojima nacije.

Hrvatski su paraolimpijci iz Pariza donijeli četiri medalje, a njihovi vlasnici su olimpijska pobjednica Anđela Mužinić-Vincetić, Dino Sinovčić, Luka Baković te Deni Černi, a dvije od četiri osvojene medalje iz Pariza su doputovale u Split.

Pri samom dolasku paraolimpijaca na Gripe, uz svečani doček održana je i tiskovna konferencija za medije na kojoj su svoje dojmove s nazočnima podijelili osvajači medalja Dino Sinovčić i Luka Baković te Ivan Mikulić koji na ovim Paraolimpijskim igrama nije uspio doći do medalje.

Osim što je, zajedno s Anđelom Mužinić-Vincetić ponosno nosio zastavu na otvaranju Igara, Splićanin Dino Sinovčić može biti ponosan i na svoj nastup na POI.

Sinovčić se natjecao u disciplini 100 m leđno (S6) te se Parizu okitio broncom. Dino je u finalu na cilj stigao s vremenom 1:15,73 što mu je bilo dovoljno za brončano odličje. Brži od njega bila su tek dva kineska predstavnika  Hong Yang sa 1:14,31 i Jingang Wang sa 1:15,16.

– Svaka medalja sa velikog natjecanja je golem uspjeh. Dobri smo, uspješni, sretni. Natjecanje donosi veliko uzbuđenje, ali i veliko zadovoljstvo nakon medalje. Idemo u još jedan olimpijski ciklus, vjerujem da imamo snage za to. Ali, prvo zasluženi odmor – rekao je Dino, najavivši tako pohod na medalju i na POI u Los Angelesu.

Naš najbolji paraplivač tako je obranio broncu iz Tokija koja je do onda bila kruna njegove dosadašnje karijere.

Atletičar Luka Baković donio je Hrvatskoj prvu medalju na Paraolimpijskim igrama u Parizu osvojivši broncu u bacanju kugle (F46). Luka je do brončanog odličja stigao s bačenih 16,27 m. Najveći je to uspjeh u za Bakovića koji se osim atletikom u životu dugo bavio parataekwondoom u kojem je nizao samo zlatne medalje.

– Mi smo išli po zlato i ja nisam zadovoljan. Ali nisam ni nezadovoljan. Medalja je medalja, drugi put će bit jačeg sjaja, to je sve što mogu obećati. Hvala treneru Masteliću. Idemo dalje po nova odličja – kazao je Baković.

Zlato je pripalo Kanađaninu Gregu Stewartu koji je kuglu bacio 16,38, dok je srebro osvojio  Indijac Sachin Sarjerao Khilari s bačenih 16,32 m.

Parataekwondoaš Ivan Mikulić nažalost nije uspio doći do medalje. Ivan se natjecao u kategoriji K 44+80 kila u kojoj već ima srebro iz Tokija. Međutim u ‘Gradu svjetla’ nije imao sportske sreće. U četvrtfinalu poražen je od Rusa Aliaskhaba Ramazanova sa (21-6), da bi u repasažu, u kojem je pokušao izboriti borbu za broncu, također izgubio od  Kazahstanca Nishana Omiralija (24-8).

– A što ću, nije išlo. Nije pa nije. Ali dobro, tu smo, ima još vremena za velike pobjede. Moramo još više i bolje raditi, trenirati. Nema druge -rekao je Mikulić pomalo razočarano.

Podsjetimo, Ivan Mikulić je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju u kategoriji +75 kg osvojio srebrnu medalju.  

Doček splitskih paraolimpijaca nije propustila ni zlatna olimpijka iz Pariza Barbara Matić.

Cvijeće, torte i velike čestitke osim Dina, Luke i Ivana dobili su i njihovi treneri Marko Mastelić, Slobodan Glavčić i Goran Orlov i fizioterapeut Tomislav Prusc.

Za fantastičan uspjeh splitskih paraolimpijaca, osim njih samih, njihovih trenera i fizioterapeuta, uvelike je zaslužan i Grad Split, Splitsko Dalmatinska županija te Parasportski savez Grada Splita i Splitsko dalmatinske županije koji uvijek podržavaju i na razne načine pomažu svim parasportašima s područja Splitsko-dalmatinske županije pa tako i hrvatskim paraolimpijcima. 

Na dočeku su, osim judašice Barbare Matić, bili prisutni i mnogi drugi poznati iz grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije koji su došli pozdraviti hrvatske sportske heroje.

Čestitamo našim paraolimpijcima na postignutim velikim sportskim uspjesima.

Nastavi čitati

Ostali sportovi

HandbALL IN Novi Marof otvara vrata sportu djece s teškoćama u razvoju

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ženu koja drži za ruku dijete koje gazi po rekvizitima za vježbanje. Oni i se nalaze u sportskoj dvorani. U daljini se vidi i nekoliko druge djece.
Foto: HandbALL IN

Vjerujemo kako će program HandbALL IN i u Novom Marofu naići na plodno tlo, te i tamo postići vrhunske rezultate u inkluziji djece s teškoćama

Prilagođeni sportski program za osobe s invaliditetom HandbALL IN nezaustavljivo se širi.

Za sada su, uz pomoć ovog programa, zahvaljujući vrijednim volonterima osobe s invaliditetom dobile priliku da se bave sportom u Makarskoj, Splitu, Sinju, Metkoviću i Sarajevu. Ova hvale vrijedna priča dobila je svoj nastavak. Tako će od sada osobe s invaliditetom u sportsko-rekreacijskim aktivnostima HandbALL IN programa moći uživati i u Novom Marofu.

HandbALL IN je prilagođeni sportski program namijenjen djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, putem kojeg se sportske i rekreacijske aktivnosti pokušavaju približiti i pružiti svima te tako senzibilizirati zajednicu i korisnicima poboljšati kvalitetu života.

Cijela ideja programa temeljena je na tome da sport mora biti dostupan svima, bez obzira koja je razina njihovog invaliditeta.

Ovaj program osmislila je bivša hrvatska rukometna reprezentativka i magistra logopedije i sportskog menadžmenta Maida Arslanagić.

– Nakon Metkovića, Makarske, Splita i Sinja, sretna sam što smo loptu dobacili sve do sjevera Hrvatske. HandbALL IN je alat za stvaranje okruženja u kojem svako dijete, bez obzira na njegove sposobnosti, može sudjelovati, družiti se i razvijati. Drago mi je što de i Novi Marof kroz sport stvarati bolje i inkluzivnije društvo – istaknula je Arslanagić.

HandbALL IN je u Novi Marof stigao kao plod suradnje s RK Marof, a ovu lijepu sportski priču podržao je i hrvatski rukometni reprezentativac i bivši igrač tog kluba Blaženko Lacković.

Cijeli program vodit će educirani treneri koji su obučeni kako bi prilagodili treninge potrebama svakog djeteta jer se poseban naglasak stavlja na individualni pristup, a od velike su važnosti i volonteri koji kao asistenti u treningu omogućuju kvalitetnu podršku svakom djetetu.

U Novom Marofu djeca će trenirati pod budnim okom trenerica Lidije Purgar, Mateje Kopjar i Simone Hajduk, koje će prije prvog pokaznog treninga proći edukaciju kako bi adekvatno i kvalitetno mogli raditi s djecom.

Program s radom u Novom Marofu kreće 18. rujna, kada će se u dvorani Osnovne škole Novi Marof održati probni trening s početkom u 19 sati. Trening će trajati sat vremena, a u tih sat vremena djeca će kroz kombinaciju sportskih poligona i prilagođenih aktivnosti s elementima rukometa i drugih sportova raditi na poboljšanju svojih fizičkih vještina. Ovaj program potiče njihovu socijalizaciju te im razvija samopouzdanje.

Važno je naglasiti da je program besplatan za sve polaznike.

Nesumnjivo je da u Novom Marofu postoji značajan broj djece s teškoćama kojima je potrebna ovakva izvannastavna aktivnost, a početni interes je jako velik, navode iz HandbALL IN tima.

Trenerica Lidija Purgar kazala je kako se veseli druženju s djecom.

– U subotu će se održati prva edukacija za nas trenere na kojoj će sudjelovati i osnivačica HandbALL IN programa Majda Arslanagić. U srijedu će se održati prvi pokazni trening s djecom. Meni je osobno ovo prvi put da sudjelujem u programu kao trenerica, to će za mene biti novo iskustvo. Oćekujem da će biti lijepo, veselim se druženju s djecom i jedva čekam biti korisna. Napravit ćemo sve da djeci bude lijepo i da ih pokušamo uvesti u svakodnevni život – kazala je Purgar.

– Zadovoljstvo nam je pridružiti se HandbALL IN obitelji. U okviru ovog programa, ne samo da se djeci s teškoćama nudi prilika za redovitu tjelesnu aktivnost, već se razvija osjećaj pripadnosti i zajedništva – dodala je Simona Hajduk iz RK Marof,

Grupe će se formirati prema sposobnostima djece, a kako će oni biti smješteni procijenit će treneri nakon prvog pokaznog treninga, kada se polaznici pobliže upoznaju sa samim konceptom programa.

Iz godine u godinu voditelji programa rade na educiranju svog stručnog tima, stoga pohađaju mnoge edukacije kako bi se usavršili i djeci s teškoćama pružili što bolje i što kvalitetnije treninge.

Inače, projekt HandbALL IN 2020. godine proglašen najboljim društveno korisnim sportskim projektom u Republici Hrvatskoj. To nije slučajno, jer iza te titule pozitivni pomaci u vidu motoričkog, emocionalnog i socijalnog razvoja djece.

Svi zainteresirani roditelji svoju djecu mogu prijaviti putem emaila: rk.marof1@gmail.com ili na brojeve telefona: Lidija Purgar 091/5964-964, Mateja Kopjar 095/8860-126 te Simona Hajduk 095/9062-787.

Nastavi čitati

Pariz 2024

PARIZ Skandali na POI

Objavljeno

/

Na slici je prikazana Eiffelov toranj u Parizu, s velikim olimpijskim krugovima obješenim na sredini tornja. U prvom planu, desno, nalazi se kip muškarca s rimskom kacigom koji drži konja. Nebo je plavo s nekoliko bijelih oblaka. Kip i toranj simboliziraju spoj povijesti i modernih olimpijskih igara.
Foto: Pixabay

Očito je da su se na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama neke stvari drastično promijenile

Velika sportska natjecanja uvijek iziskuju i veliku organizacijsku pripremu kako bi se proceduralne greške i nesportsko ponašanje svelo na minimum. Usprkos tome, na svakom velikom natjecanju svjedočimo barem jednom skandalu. Na Paraolimpijskim igrama u Parizu bilo ih je više.

U fokusu prvog skandala bio je srpski paraolimpijac Nebojša Đurić koji je se natjecao u bacanju kugle u kategoriji F55. Đurić je ostvario fantastičan rezultat bacivši kuglu dalekih 11,98 m te tako svojoj zemlji donio srebrnu medalju, koja mu je najprije nepravedno oduzeta, pa nakon mukotrpnog dokazivanja ipak vrćena.

Naime, Nebojši je oduzeta medalja nakon što je Iranski tim uložio žalbu na njegovu ‘neodgovarajuću’ opremu. Uloženu žalbu komisija je prihvatila te su Đuriću poništeni svi postignuti rezultati iz svih šest serija bacanja pa mu je tako oduzeta i srebrna medalja.

Razlog zašto odluka IPC-a od početka nije držala vodu je činjenica kako se srpski paraolimpijac već deset godina natječe s istom opremom te zbog iste nikada nije imao problema.

Zbog nanesene nepravde srpski se atletičar povukao iz finala bacanja diska koje je još imao za odraditi.

Istina je ipak izašla na vidjelo.

Srpski paraolimpijski odbor nije odustajao od ‘krvavo stečene’ srebrne medalje svog atletičara nego su zajedno sa svojim pravnim timom dokazali da je sve bilo po propisima te je Nebojši vraćeno srebrno odličje.

-S radošću obavještavamo javnost da je paraolimpijcu Nebojši Đuriću vraćena srebrna medalja na Paraolimpijskim igrama u Parizu, nakon revizije rezultata njegovog nastupa. Đurić, koji je jedan od naših najistaknutijih paraatletičara, prvobitno je bio diskvalificiran zbog proceduralne greške, ali je nakon pažljivog razmatranja situacije pravda zadovoljena – stoji između ostalog u priopćenju Srpskog paraolimpijskog odbora.

Inače, za Srbiju je na Paraolimpijskim igrama u Parizu predstavljalo 22 sportaša, a osvojili su šest medalja.

U centru drugog skandala bio je talijanski veslač Giacom Perini. Njemu je oduzeto zlato u jednosjedu nakon što se ustanovilo kako je Perini koristio komunikacijski uređaj sličan toki-wokiju za vrijeme finalne utrke PR1 MRX za muškarce u jednosjedu,

Svjetski veslački savez u vezi tog slučaja izdalo je priopćenje. 

– U finalu PR1 M1x, utvrđeno je da je ITA PR1 MRX koristio komunikacijsku opremu tijekom utrke, čime je prekršio Pravilo 28 i Dodatak R2, Dopuna Pravila 28. Kao rezultat toga, posada je isključena iz natjecanja i bit će im dodijeljeno posljednje mjesto – stoji u priopćenju.  

S obzirom na to da je Talijan isključen iz natjecanja, zlato je pripalo Britancu Benjaminu Pritchardu koji je do cilja došao s vremenom 9:03,84.

Treći i najveći skandal dogodio se u disciplini bacanja koplja u kategoriji F41. U središtu ovog velikog skandala našao se iranski paraolimpijac Beit Sayah. Iranac je bacivši koplje 47,64 m postavio novi svjetski rekord te osvojio zlatnu medalju.

Međutim, Sayahu je obrisan rekord i oduzeta medalja zbog dva žuta kartona. Naime, Iranac je najprije opomenu dobio zbog nesportskog slavlja ispred ostalih natjecatelja, da bi zatim, prema mišljenju Međunarodnom paraolimpijskog odbora, napravio neoprostivu grešku.

U deliriju, za vrijeme slavlja, razvio je kontroverznu zastavu. Radi se o zastavi s natpisom ‘Ez Zehra’. Ova zastava religijskog je karaktera, a posvećena je Fatimi za koju Muslimani vjeruju da je kćer njihovog poslanika Muhameda.

U službenoj odluci stoji kako propisi MOO-a strogo zabranjuju isticanje takvih poruka. Iranski atletičar čudio se ovoj odluci kazavši kako je istu zastavu razvio na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, te da tamo, za istu stvar, nije dobio nikakve sankcije.  

Očito je da su se na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama neke stvari drastično promijenile.

Nastavi čitati

U trendu