Ostali sportovi

Uručene državne nagrade za sport ‘Franjo Bučar’ za 2023. godinu

Objavljeno

/

Foto: Facebook Hrvatskog paraatletskog saveza

Od osamostaljenja 1991. godine od 2023. godine, dodijeljena je ukupno 81 nagrada za životno djelo te 390 godišnjih nagrada

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, u prošli ponedjeljak, 27. studenog, uručili su Državne nagrade za sport u 2023. godini pod nazivom ‘Franjo Bučar’.

Podijeljeno je 12 godišnjih nagrada kao i tri nagrade za životno djelo. Nagrade je dobilo 15 ljudi, a među njima se našao i hrvatski paraatletičar i paraolimpijac Ivan Katanušić.

Državna nagrada za sport ‘Franjo Bučar’ najveće je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj sporta u Republici Hrvatskoj. Ova nagrada dodjeljuje se stručnim i javnim djelatnicima u području sporta, sportašima, fizičkim i pravnim osobama koji su zaslužni za razvoj sporta u Republici Hrvatskoj.

Od osamostaljenja 1991. godine od 2023. godine dodijeljena je ukupno 81 nagrada za životno djelo te 390 godišnjih nagrada.

Godišnju nagradu za sport dobili su: Ivan Katanušić, Josip Šojat, Ivica Jelić, Josip Reić, Kornelija Kvesić, Tigran Gorički, Zlatko Žagmešter, Josip Vrlić, Mladen Drnasin, Damir Polić, Ilija Matijević te Veslački klub ‘Krka’ Šibenik.

Nagrade za životno djelo dobili su: Nikola Pilić, Damir Šolman (posthumno) te prof. dr. sc. Slavko Trninić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica Nikolina Brnjac čestitali su dobitnicima, a u svojim govorima istaknuli su kako je od 2016. godine do danas napravljen ogroman iskorak u dodatnoj brizi i razvoju sustava sporta te kako je stvoren strateški i zakonski okvir, a izdvajanja za sport su svake godine rasla u rekordnom iznosu.

– Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima, a posebno dobitnicima nagrade za životno djelo, gospodinu Piliću, koji je hrvatski tenis pozicionirao na svjetskoj pozornici, gospodinu Trniniću, koji je odgojio generacije i generacije naših košarkaša, te obitelji Šolman, za sva postignuća gospodina Šolmana, koja će ostati kao trajno bogatstvo hrvatskog sporta.

– Naše sportašice i sportaši i ove su godine ostvarili iznimne rezultate, a Vlada Republike Hrvatske kontinuirano ih prati u svim aktivnostima te smo za 2024. godinu, posebno vodeći računa da se radi o olimpijskoj i paraolimpijskoj godini, ponovo planirali sredstva za sport u rekordnom iznosu koji će biti veći od 110 milijuna eura – kazala je Brnjac.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version