In Metropola

ZAGREB Obilježen Dan crvenih haljina

Objavljeno

/

U organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskoga liječničkog zbora u srijedu je na Cvjetnom trgu obilježen Dan crvenih haljina

Zdravstveno-edukativna kampanja “Dan crvenih haljina” održana je na Cvjetnom trgu pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskoga liječničkog zbora.

Završna svečanost kampanje održat će se ovog petka 2. veljače 2024. u Hrvatskom narodnom kazalištu. Zvijezde večeri bit će žene koje su preboljele moždani udar, odjevene u crvene haljine hrvatskih dizajnera, a čija će iskustva biti prezentirana u kratkim dokumentarnim filmovima.

Građani su imali priliku upoznati se sa znakovima moždanog udara i mjerama prevencije, liječenja te se savjetovati s liječnicima specijalistima neurologije.

Moždani udar povezan je s vrlo visokom stopom smrtnog ishoda i prvi je uzrok smrtnosti i invaliditeta u Republici Hrvatskoj. U dvije trećine pacijenata s preboljenim moždanim udarom zaostaje različit stupanj neurološkog deficita, a trećina pacijenata trajno je onesposobljena i potpuno je ovisna o tuđoj pomoći.

Rizik za moždani udar i KVB u žena je još uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom. Žene imaju niži rizik od moždanog udara i KVB samo u fertilnoj dobi, a nastupom menopauze rizik se izjednačava s rizikom u muškaraca.

Prva kampanja “Dan crvenih haljina”, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Cilj kampanje je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version