Vijesti

U Murskom Središću predstavljen program telemedicine

Objavljeno

/

Fotografija: Hina

U ordinaciji Doma zdravlja Čakovec u Murskom Središću u ponedjeljak je predstavljen program telemedicine koji provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji s domovima zdravlja i bolnicama diljem Hrvatske.

U Međimurju zasad djeluju dva pristupna telemedicinska centra, u Murskom Središću i Prelogu, a u planu je centar u Kotoribi. Građanima se zasad pružaju usluge holter EKG-a i kontinuiranog mjerenja arterijskog tlaka, a u planu je proširenje usluga. 

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako su digitalizacijom skratili postupak i specijalističku uslugu vraćaju u Dom zdravlja. Spojili smo bolničku specijalistiku s izvanbolničkom službom i pacijentima omogućili da uslugu dobiju praktički na kućnom pragu.

Tijekom protekle godine punkt kakav se nalazi u Murskom Središću otvoren je u 40 mjesta širom Hrvatske i četiri specijalistička bolnička centra.

Kotoriba je u planu, još čekamo spajanje sa Carnetom kako bi se omogućio prijenos digitalnih usluga, rekla je dodavši kako će do toga doći kroz 10-15 dana.

Dodatna je vrijednost projekta da oprema služi i za edukaciju djelatnika, koji time skupljaju bodove za Komoru, kaže Grba-Bujević.

Međimurski župan Matija Posavec ističe da je riječ o projektu koji donosi moderniziranu, efikasnu i dostupnu specijalističku kardiološku uslugu na razini primarne zdravstvene zaštite.

Donedavno je na listi čekanja bilo 1886 pacijenata, pri čemu je prosjek bio oko 420 dana, a to se sad smanjilo na 260 dana.

I dalje je to broj s kojim ne možemo biti zadovoljni, ići ćemo ukorak sa svim inovativnim projektima kako bismo jačali primarnu zdravstvenu zaštitu, poručio je župan.

Hina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version