Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike
Sastojci:
- 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
- 1 i pol kilogram krumpira
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 2 mrkve (po želji)
- oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
- sol i papar po ukusu
- oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)
Priprema:
Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.
Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.
Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.
Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.
U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.
Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.
Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.
Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.