Stigla je sezona tikvica pa je pravo vrijeme za pripremu ukusnih jela s ovim mnogima omiljenim povrćem. Polpete su odlične kad ne znate što bi za ručak ili prilog uz bilo koje jelo. A možete ih spremiti i samo uz salatu!
Sastojci:
- 2 tikvice (veće)
- 2 jaja
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar
- 2-3 žlice naribanog topivog sira
- 4-5 žlica brašna
- 1 žlica krušnih mrvica
- ulje za prženje
- peršina po želji
- grčki jogurt ili vrhnje
Priprema:
Tikvice operite, naribajte na krupniji ribež, posolite i pustite da stoje barem 20-25 minuta.
Kada su tikvice pustile vodu, dobro ih procijedite da sva tekućina iscuri.
Tikvice stavite u zdjelu, dodajte usitnjeni češnjak, sol, papar, jaja i naribani sir te dobro promiješajte.
Postepeno dodajte brašno dok ne upiju svu tekućinu i smjesa ne postane kompaktna da se mogu raditi polpete.
Oblikujte polpete i uvaljajte ih u krušne mrvice.
U tavi zagrijte ulje pa stavljajte hrpice smjese i još malo žlicom spljoštite da dobijete okrugli oblik. Tanke popečke pecite sa svake strane nekoliko minuta da prime lijepu zlatnu boju.
Kad polpete s obje strane budu dobro pržene, izvadite ih na papir i dobro ocijedite od viška ulja.
Za umak u vrhnje ili jogurt dodajte prstohvat soli, usitnjeni češnjak i peršin pa dobro promiješajte i servirajte uz polpete.