Kutak za stručnjake

Namirnice kojima možemo ublažiti glavobolju

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Postoji veliki popis namirnica koje mogu ublažiti glavobolju poput špinata, kelja, rukole i zelene salate. Primjerice, špinat je bogat vitaminima B2 i B6 te omega-3 masnim kiselinama, koji dokazano ublažavaju migrene

U prevenciji i liječenju glavobolje prilagodba prehrane mogla bi biti korisna. Početak napadaja glavobolje ili migrene može se pojaviti nakon konzumiranja određenih namirnica, stoga identifikacija i eliminacija tih namirnica iz prehrane čini važan korak u prevenciji i liječenju.

Svaka osoba može imati svoj okidač hrane, ali postoji nekoliko osnovnih elemenata koje treba izbjegavati ako često patite od glavobolje. Najvidljiviji i najčešće istraživani medicinski proizvodi koji uzrokuju migrene su alkohol i čokolada. Još jedan zajednički faktor je prerađena hrana. Umjetni zaslađivači, aditivi, nitrati, konzervansi su potencijalni pokretači vaše migrene.

Neke studije iz 2018. godine kažu da stariji sir, suha i dimljena riba također mogu biti okidači za migrenu. A da bi se analiziralo kako hrana utječe na migrenu, dovoljno je čekati 24 sata nakon konzumiranja bilo kojeg od ovih proizvoda.

S druge strane postoji veliki popis namirnica koje mogu ublažiti glavobolju poput špinata, kelja, rukole i zelene salate. Primjerice, špinat je bogat vitaminima B2 i B6 te omega-3 masnim kiselinama, koji dokazano ublažavaju migrene. Vitamin B2 (poznat i kao riboflavin) efikasan je kod ublažavanja učestalosti pojavljivanja glavobolja, kao i njihovog intenziteta i trajanja. Također, što je lisnato povrće tamnije to je veća njegova nutricionistička vrijednost.

Kad glavobolja napadne posegnuti možete za svojim omiljenim orašastim plodovima. Pri ruci imajte bademe, sjemenke sezama, indijske oraščiće, sjemenke suncokreta, kikiriki i orahe kako biste dobili potreban magnezij.

Dijeta s niskim udjelom masti i natrija također može biti korisna kada pokušavate spriječiti glavobolju. Stoga bi manje slane hrane i izbjegavanje masnih komada mesa, kobasica, pita, vrhnja, maslaca, keksa i kolača moglo pomoći.

Novija istraživanja su pokazala da ljudi koji unose dovoljne količine tekućine tijekom dana, na prirodan način pozitivno utječu na prevenciju glavobolja. Ono što je posebno zanimljivo je da postoje i biljni pripravci koji sprečavaju nastanak migrene pa je tako dokazano da dugoročno korištenje čaja od mente i đumbira također može pozitivno utjecati na prevenciju migrene. Osim bola, znanstvenici su utvrdili da đumbir može ublažiti osjećaj mučnine.

I za kraj, pijte puno obične vode.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version