in MREŽA

Najava gostovanja autobiografske monodrame ‘Down, by Law’

Objavljeno

/

Monodrama ‘Down, by Law’ pisana je kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa s dijagnozom sindroma Down do trenutka kada je tekst napisan

Udruga za sindrom Down 21 Split, u suradnji s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, Područnim uredom Split, a uz financijsku podršku Grada Splita, organizira u četvrtak, 4. siječnja 2024., s početkom u 19,30 sati, u Gradskom kazalištu lutaka Split, gostovanje višestruko nagrađivane kazališne predstave ‘Down, by Law’.

Riječ je o autobiografskoj monodrami redateljice Mile Čuljak, koja je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Umjetničke organizacije Koautorska inicijativa OOUR.

Predstava je prvi put izvedena u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci u svibnju 2018. godine i ovo će biti prvo gostovanje predstave u Splitu.

– Monodrama ‘Down, by Law’ pisana je kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa s dijagnozom sindroma Down do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica monodrame, Mila Čuljak, koja je Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja, o kojima progovara u ovoj predstavi – pojašnjeno je.

Navedeno je da je riječka publika proglasila predstavu najboljom u programu Hrvatske drame u sezoni 2017./2018., a Jeleni Lopatić pripala je tada nagrada publike za najbolju dramsku žensku ulogu. Prerađena u audio dramu u režiji Hane Veček, ‘Down, by Law’ je ušla u uži izbor za najbolju europsku dramu 2022., koju dodjeljuje BBC.

Ističemo da je organizacija gostovanja predstave ‘Down, by Law’ humanitarnog karaktera te će sav prihod od prodaje ulaznica biti namijenjen za rad i djelovanje Udruge za sindrom Down 21 Split, čiji je glavni cilj unapređenje kvalitete života djece i odraslih sa sindromom Down.

Predstava traje oko 55 minuta i izvodi se bez pauze. Potom će na kraju biti organizirano neformalno druženje s redateljicom Milom Čuljak i glumicom Jelenom Lopatić, prvakinjom drame HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

Ulaznice su po cijeni od deset eura dostupne online i na prodajnim mjestima Entria, a više informacija o predstavi i online kupnji ulaznica dostupno je putem poveznice https://www.entrio.hr/event/kazalisna-predstava-down-by-law-16681.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version