In Metropola

ZAGREB Osnovne škole uskoro dobivaju ekološki i lokalno proizvedenu hranu

Objavljeno

/

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik je naglasio da je ‘unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti prehrane jedan od glavnih prioriteta’

Grad Zagreb je na početku ove godine, 2. siječnja, pokrenuo postupak zelene javne nabave hrane za osnovne škole, a riječ je o pilot projektu u kojem sudjeluje 31 osnovna škola i Grad mladih, Podružnica ‘Vladimir Nazor’ Zagrebačkog holdinga, a cilj kojeg je učenicima osigurati sezonsku, ekološki i lokalno proizvedenu hranu. Isti će trajati tri godine, a obuhvaćeno je oko 15.000 učenika.

– Projekt zelene javne nabave hrane za osnovne škole jedan je od projekata koji me najviše veseli. Grad Zagreb je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove i na to smo izuzetno ponosni. Uravnotežena i kvalitetna prehrana od vitalnog je značaja za pravilan rast i razvoj djece. Naš je cilj stvoriti održivi sustav prehrane – uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanjem transporta, smanjenjem ambalaže, učenicima osigurati kvalitetnu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša – rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Pojašnjeno je da će se uz voće, povrće, jaja, proizvode od žitarica iz ekološke proizvodnje, školama uključenima u pilot projekt zelene javne nabave eko hrane osigurati i druge ekološki proizvedene namirnice i proizvodi poput orašastih plodova, namaza, griza i meda.

Zainteresirani ponuditelji zahtjeve za sudjelovanjem Gradu Zagrebu mogu dostaviti zaključno s 29. siječnja u 9:30h, a nakon isteka ovog perioda, zahtjeve za sudjelovanje bit će moguće podnositi tijekom cijelog vremena trajanja dinamičkog sustava javne nabave od tri godine.

Gradonačelnik je također naglasio da je ‘unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti prehrane jedan od glavnih prioriteta’, podsjetivši da je zahvaljujući ulaganjima Grada u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023., u iznosu od 750 tisuća eura, kao i potpori države, školskom prehranom ove godine obuhvaćeno čak 15.000 učenika više nego prošle godine, njih 59.000.

Istaknuto je da je u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Grad Zagreb pripremio i nove, zimske sezonske jelovnike, koji se u školama primjenjuju od siječnja do ožujka.

– Posebno nas veseli da su se u izradu zimskih jelovnika aktivno uključile škole – istaknula je zamjenica Dolenec, naglasivši da se novi, zimski jelovnici dijelom temelje na prijedlozima obroka koje su PBF-u dostavile upravo školske kuharice i kuhari. PBF je prijedloge škola temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio.

Navedeno je da je u sklopu projekta također organiziran posjet jednom ekološkom imanju te je uspostavljena međunarodna suradnja i razmjena dobrih praksi sa Slovenijom i Austrijom. U Ljubljani su se predstavnici pilot škola i gradskih ureda upoznali sa slovenskim iskustvima i najboljim praksama uvođenja eko hrane.

– Zelenom javnom nabave eko hrane postižemo tri cilja – zdravu i kvalitetnu prehranu naše djece i mladih, poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje i ublažavanje klimatskih promjena kroz kraće lance nabave. Grad Zagreb će tijekom siječnja održati niz radionica za potencijalne ponuditelje kako bi ih upoznao s mogućnostima i uvjetima zelene javne nabave. Ovom prilikom pozivamo poljoprivrednike, OPG-ove i sve druge gospodarske subjekte da prouče uvjete nabave i ponude svoje proizvode – zaključila je zamjenica Dolenec.

Izvor: Grad Zagreb

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version