Cheesecake je mnogima omiljena poslastica. Ako pripadate grupi obožavatelja ovog deserta, obavezno probajte ovu čokoladnu verziju
Podloga:
- 180 g mljevenog keksa
- 80 g otopljenog maslaca
Krema:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 250 g tamne čokolade
- 500 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žlica paste od vanilije
- 10 g želatine
- malo amaretto likera i/ili naribane korice naranče, naribane tonke…
Glazura/ganache:
- 100 ml vrhnja za šlag
- 100 g tamne čokolade
- 25 g maslaca sobne temperature
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac. Smjesu utisnite u kalup za tortu kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak.
Želatinu potopite u malo hladne vode (pratite upute na ambalaži) i ostavite par minuta da nabubri.
Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja, maknite s vatre, prelijte preko narezane čokolade pa ostavite minutu-dvije, da se čokolada malo otopi. Dodajte pripremljenu želatinu pa miješajte dok se čokolada i želatina potpuno ne otope.
U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir sa šećerom i prahu i vanilijom pa dodajte i smjesu od čokolade, još kratko miksajte.
Kremu izlijte preko podloge od keksa i vratite u hladnjak. Nakon nekoliko sati na tortu nanesite glazuru.
Priprema glazure:
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa prelijte po nasjeckanoj čokoladi. Nakon 1-2 min dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete sjajnu kremu/glazuru.
Tortu ostavite u hladnjaku barem 5-6 sati, još bolje da u njemu i prenoći. Ohlađenu tortu poslužite s karamel preljevom ili svježim voćem, primjerice, malinama.