Gastro kutak

Za ponedjeljak koji treba preživjeti lijek je čokoladni cheesecake

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Cheesecake je mnogima omiljena poslastica. Ako pripadate grupi obožavatelja ovog deserta, obavezno probajte ovu čokoladnu verziju

Podloga:

  • 180 g mljevenog keksa
  • 80 g otopljenog maslaca

Krema:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 250 g tamne čokolade
  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žlica paste od vanilije
  • 10 g želatine
  • malo amaretto likera i/ili naribane korice naranče, naribane tonke…

Glazura/ganache:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 100 g tamne čokolade
  • 25 g maslaca sobne temperature

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac. Smjesu utisnite u kalup za tortu kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak.

Želatinu potopite u malo hladne vode (pratite upute na ambalaži) i ostavite par minuta da nabubri.

Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja, maknite s vatre, prelijte preko narezane čokolade pa ostavite minutu-dvije, da se čokolada malo otopi. Dodajte pripremljenu želatinu pa miješajte dok se čokolada i želatina potpuno ne otope.

U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir sa šećerom i prahu i vanilijom pa dodajte i smjesu od čokolade, još kratko miksajte.

Kremu izlijte preko podloge od keksa i vratite u hladnjak. Nakon nekoliko sati na tortu nanesite glazuru.

Priprema glazure:

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa prelijte po nasjeckanoj čokoladi. Nakon 1-2 min dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete sjajnu kremu/glazuru.

Tortu ostavite u hladnjaku barem 5-6 sati, još bolje da u njemu i prenoći. Ohlađenu tortu poslužite s karamel preljevom ili svježim voćem, primjerice, malinama.

U trendu

Exit mobile version