Ako trebate ljetni desert koji je brzo gotov, jednostavan za izradu, a da vam gosti i ukućani ostanu oduševljeni, ovaj tart je kao stvoren za vas. Očarava izgledom i okusom
Sastojci za koru:
- 200 g brašna
- 100 g hladnog maslaca (izrezanog na kockice)
- 50 g šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 40 g škrobnog brašna (gustin)
- 1 vanilin šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
- 300 g svježeg bobičastog voća (maline, borovnice, jagode, kupine)
- Par listova svježe metvice (opcionalno)
- 2 žlice marmelade od marelica (za premazivanje voća)
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i brzo ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
Dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za tart. Izbodite dno vilicom i pecite 15-20 minuta dok ne postane zlatno smeđe. Ostavite da se ohladi.
U posudi pomiješajte žumanjke, šećer, škrobno brašno i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu.
Zagrijte mlijeko do točke vrenja, a zatim ga polako ulijevajte u smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući.
Vratite smjesu u lonac i kuhajte na srednjoj vatri, stalno miješajući, dok se krema ne zgusne.
Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi, povremeno miješajući da se ne stvori kožica.
Ohlađenu kremu ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj kori.
Na vrh poredajte svježe bobičasto voće.
U maloj posudi zagrijte marmeladu od marelica s malo vode dok ne postane tekuća. Premažite voće marmeladom kako bi dobilo lijepi sjaj.
Tart stavite u hladnjak na barem sat vremena prije serviranja kako bi se krema stisnula.
Dekorirajte s listovima svježe metvice (opcionalno) i poslužite hladno.