Gastro kutak

Voćni tart sa svježim bobičastim voćem

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Ako trebate ljetni desert koji je brzo gotov, jednostavan za izradu, a da vam gosti i ukućani ostanu oduševljeni, ovaj tart je kao stvoren za vas. Očarava izgledom i okusom

Sastojci za koru:

  • 200 g brašna
  • 100 g hladnog maslaca (izrezanog na kockice)
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g škrobnog brašna (gustin)
  • 1 vanilin šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije

Za dekoraciju:

  • 300 g svježeg bobičastog voća (maline, borovnice, jagode, kupine)
  • Par listova svježe metvice (opcionalno)
  • 2 žlice marmelade od marelica (za premazivanje voća)

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i brzo ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.

Dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za tart. Izbodite dno vilicom i pecite 15-20 minuta dok ne postane zlatno smeđe. Ostavite da se ohladi.

U posudi pomiješajte žumanjke, šećer, škrobno brašno i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte mlijeko do točke vrenja, a zatim ga polako ulijevajte u smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući.

Vratite smjesu u lonac i kuhajte na srednjoj vatri, stalno miješajući, dok se krema ne zgusne.

Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi, povremeno miješajući da se ne stvori kožica.

Ohlađenu kremu ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj kori.

Na vrh poredajte svježe bobičasto voće.

U maloj posudi zagrijte marmeladu od marelica s malo vode dok ne postane tekuća. Premažite voće marmeladom kako bi dobilo lijepi sjaj.

Tart stavite u hladnjak na barem sat vremena prije serviranja kako bi se krema stisnula.

Dekorirajte s listovima svježe metvice (opcionalno) i poslužite hladno.

U trendu

Exit mobile version