Ovo jelo nudi bogatstvo okusa i tekstura – od blage slatkoće cherry rajčica do blago gorkastog okusa špinata. Špageti s povrćem izvrstan su izbor za sve koji žele obrok pun vitamina, minerala i vlakana, a uz dodatak parmezana ili malo limunove korice, okus jela postaje još izraženiji
Sastojci:
- 300 g špageta ili otprilike četiri porcije ili četiri šake suhih špageta
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 žuta paprika (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na polumjesece)
- 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
- 15-20 cherry rajčica (ovisno o veličini, računaje da prosječna cherry rajčica teži oko 10-15 g)
- 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- oko 3-4 velike šake svježih listova špinata
- maslinovo ulje
- sol i papar (po ukusu)
- prstohvat sušenog origana ili bosiljka
- malo svježeg peršina (sitno nasjeckanog)
- parmezan za posluživanje (po želji)
Priprema:
Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente. Kada su kuhani, ocijedite ih i sačuvajte malo vode od kuhanja.
U velikoj tavi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte crveni luk i pržite ga dok ne postane proziran (oko 3 minute).
Dodajte češnjak i miješajte dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Dodajte papriku, mrkvu i tikvicu. Pržite ih uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, ali da još uvijek zadrži malo hrskavosti, oko 5-7 minuta.
Dodajte cherry rajčice i špinat te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte i sušeni origano ili bosiljak. Nastavite kuhati dok rajčice ne omekšaju i špinat povene, otprilike 3-4 minute.
Umiješajte špagete u tavu s povrćem i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode od kuhanja špageta kako bi se dobila kremasta tekstura.
Prebacite špagete s povrćem na tanjure, pospite svježim peršinom i, po želji, naribanim parmezanom.
Ovaj recept lako možete prilagoditi sezonskom povrću ili dodati omiljene začine kako biste obogatili okus.