Kako carbonara doslovno znači ‘rudareva žena’, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima. Danas je ona pojam brzog, a finog obroka jer je sve gotovo za nekih pola sata
Sastojci za 4 osobe:
- 40 dag špageta
- 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
- 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
- 1 šalica parmezana
- slatko vrhnje
- maslinovo ulje
- putar
- peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
- sol, svježe mljeveni crni papar
- po želji – trećina šalice bijelog vina, trećina šalice jušnog temeljca, 1 luk
Priprema:
Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente.
U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje s malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo je prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.
Poslužite uz ribani parmezan.