Iako je Božić prošao, uživajte u ovoj slatkoj deliciji još malo
Kolač koji volite, a u pravilu ga jedete samo za Božić. To tako ne mora biti. Ispecite ove ukusne raspucance i ostanite u Božićnom duhu još malo.
Sastojci:
- 210 g oštrog brašna
- 220 g čokolade za kuhanje
- 55 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- pola žličice praška za pecivo
- malo ruma
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Priprema:
U posudi prosijati brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi istući jaja sa šećerom i rumom, dok smjesa ne posvijetli, a šećer se ne rastopi. Čokoladu i maslac rastopiti na pari te ih umiješati u smjesu s jajima.
U smjesu ručno umiješati dio po dio brašna dok se sve ne poveže. Smjesu prekriti folijom te je ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata, kako bi se smjesa dobro stvrdnula.
Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Kada se smjesa ohladi, žličicom grabiti male kuglice promjera 2,5 cm. Kuglice oblikovati rukama, uvaljati ih u šećer u prahu te ih poslagati po plehu, koji je prethodno prekriven papirom za pečenje. Raspucance peći 10-15 minuta.
Kekse ohladiti te ih ohlađene poslužiti.