Gastro kutak

OPAKO ZDRAV RUČAK Punjene rajčice su odlične okusom i izgledom

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Punjenje rajčica je super način da pripremite ukusan i vizualno privlačan obrok. Rajčica obiluje kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, vitaminima K, B1, B6, B3, niacinom, folnom kiselinom, vitaminom C, a najviše ima karotena

Sastojci:

  • 4 velike rajčice
  • 200 g mljevenog mesa (govedina, piletina ili svinjetina)
  • 1 mala glavica luka, sitno sjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1/2 šalice riže (poluskuhane)
  • 1 mrkva, sitno naribana
  • 1/2 šalice naribanog sira (po izboru)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno sjeckan (po želji)

Priprema:

Oštrim nožem odrežite vrhove rajčica i pažljivo ih izdubite žlicom, pazeći da ne probijete koru. Sačuvajte unutrašnjost rajčica i sitno je nasjeckajte.

Priprema nadjeva:

U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk. Pržite dok ne postane zlatno smeđ.

Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne dobije smeđu boju.

Dodajte češnjak, naribanu mrkvu i sačuvanu unutrašnjost rajčica. Kuhajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Umiješajte poluskuhanu rižu, sol, papar i sitno sjeckani peršin. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.

Punjenje rajčica:

Rajčice napunite pripremljenom smjesom. Preko svake punjene rajčice pospite naribani sir.

Pečenje:

Posložite punjene rajčice u posudu za pečenje i pokrijte ih njihovim “kapicama” (odrezanim vrhovima).

Prelijte malo maslinovog ulja preko rajčica i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, ili dok rajčice ne omekšaju, a nadjev se ne zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu zelenu salatu ili neki drugi prilog po želji.

In Portal

U trendu

Exit mobile version