Vijesti

Prosvjed HND-a protiv “Lexa AP”: Tražimo povlačenje članka o curenju informacija 

Objavljeno

/

Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo. 

Na prosvjedu Hrvatskog novinarskog društva protiv “Lexa AP” u srijedu u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu okupilo se više stotina ljudi, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko uvodno je kazao da traže povlačenje članka koji govori o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga.

“HND zahtijeva da se “Lex AP”, zakon opasnih namjera, odnosno članak 307. a u potpunosti odbaci. Mi od toga ne odustajemo. Vjerujte nam, neće nam biti nikakav napor ponovno doći ovamo ako to ne učinite”, rekao je Zovko na pljesak okupljenih. 

Dodao je kako taj zakon ne može i ne smije opstati.

Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo. 

Zovko je istaknuo kako je to “čin državne agresije na javni interes, novinarsku profesiju, zviždače i na sve nas”, upozorivši da taj zakon svakom građaninu može “pokucati na vrata”.

“Javni interes mora biti iznad svega. Neovisno tko je na vlasti, tko je u opoziciji, tko je na čelu HND-a, tko je glavni urednik ili novinar nekog medija ili bilo koji građanin. Svi moramo biti ravnopravni i jednaki pred zakonom”, naveo je Zovko.

Premijeru Andreju Plenkoviću također je poručio kako treba biti premijer svih građana Hrvatske, a ne samo njegovih odabranih stranačkih.

Najavu premijera i ministra pravosuđa da će Vlada u drugo čitanje izmjena zakona dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu, Zovko je ocijenio kao ustupak od totalno rigidnog zakona, ali i kao zamku.

“Jučerašnja parada s izmjenama u pet do 12 nije ništa nego jeftini politički trik kojim su Plenković i Vlada pokušali izbiti argument opravdanih kritika novinara i svih kojima je stalo da živimo u poštenom i pravednom društvu”, rekao je Zovko.

Iako novinari ne mogu biti kažnjeni prema tom zakonu, Zovko je upozorio kako će novinari i dalje moći biti maltretirani. 

“Užasnuti smo činjenicom da nas nijednom niste demantirali kako se novinarima neće oduzimati mobiteli i laptopi sa svim sadržajem u njima. Do utvrđivanja što je javni interes u sudskim postupcima, trajat će višemjesečno maltretiranje naših kolega i zastrašivanje zviždača”, istaknuo je. 

Ako se ušutkaju zviždači, građani za neka kriminalna djela nikad neće saznati, rekao je Zovko, pri tome podsjetivši na slučajeve Dekanić i Berak.

Predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever poručila je kako je nedopustiva “bahatost i cinizam kojim se predstavnici ove Vlade odnose prema struci, novinarstvu, javnom interesu i prema građanima”.

Okupljeni su na prosvjedu zamjerili i izbor novog glavnog državnog odvjetnika, Ivana Turudića, kao osobe koja će taj zakon provoditi u praksi, dovođenje saborskih zastupnika u situaciju da moraju podržati taj “zloglasni” zakon ako žele podržati uvrštavanje femicida kao kaznenog djela te nekonzultiranje sa strukom prilikom donošenja zakona.

Potpredsjednik HND-a i novinar Telegrama Drago Hedl zakon je nazvao Lex APokalipsa jer bi njegovo usvajanje bila stvarna apokalipsa za slobodno novinarstvo, s velikim slovima AP “poput inicijala njegovog stvarnog autora”.

“Tražimo da se “Lex AP” neodložno, jednom za oduvijek skine s dnevnog reda, da se od njega odustane jer njegovo uvođenje u Kazneni zakon znači kraj istraživačkog novinarstva koje se najčešće oslanja na izvore, one poštene ljude u sustavu koji se ne slažu sa zataškavanjem detalja iz istrage, čime se često pogoduje visokim dužnosnicima ili visoko pozicioniranim ljudima iz vrha stranke”, pojasnio je Hedl.

Novinar Branko Mijić podsjetio je na Juliana Assangea i WikiLeaks te ocijenio kako se tajming donošenja ovog zakona “nimalo slučajno” podudara s izborom novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

“Što može značiti samo jedno – da će i zakon i tužitelj štititi lik i djelo Andreja Plenkovića, kao i njegovih suradnika od bilo kakvog mogućeg razotkrivanja u javnosti”, naveo je.

Istovremeno, prosvjed se odvijao i u Splitu, a Zovko je ocijenio kako je ponosan na činjenicu da HND ima dva prosvjeda protiv zakona kojim premijer želi u ovoj super izbornoj godini “ušutkati sve kritičke tonove koji mu ne idu u prilog”.

Hina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version