Pohane jabuke su slasna i aromatična poslastica u kojoj se sočni kolutovi jabuka umočeni u bogatu smjesu od jaja, mlijeka i brašna, prže dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Pohane jabuke su idealan desert koji se može poslužiti topao, uz kuglicu sladoleda ili šlag, i brzo osvajaju srca svojim jednostavnim, a ipak bogatim okusom
Sastojci:
- 3 jabuke (po mogućnosti čvršće sorte, npr. Granny Smith)
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 200 ml mlijeka
- 1 žlica šećera (po želji)
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta (po želji)
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Ogulite jabuke i izvadite sredinu (sjemenke) pomoću nožića ili specijalnog alata za uklanjanje srži. Narežite ih na kolutove debljine oko 1 cm.
U zdjeli umutite jaja. Postepeno dodajte brašno, mlijeko, šećer, prstohvat soli i cimet. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesa treba biti nešto gušća nego za palačinke.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
Kolutove jabuke umočite u pripremljenu smjesu, pazeći da su s obje strane dobro prekriveni.
Pažljivo ih stavite u zagrijano ulje i pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane (oko 2-3 minute sa svake strane).
Izvadite pohane jabuke iz tave i stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja.
Posipajte šećerom u prahu, cimetom ili ih poslužite uz kuglu sladoleda, ako želite dodatni užitak.
Možete eksperimentirati s dodavanjem vanilije ili naribanog muškatnog oraščića u smjesu za pohanje radi dodatnog okusa.