in MREŽA

Početna konferencija projekta ‘Unapređenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti’

Objavljeno

/

U Samoboru će biti prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta jer će upravo te isprave biti sredstvo kojim će se olakšati osobama s invaliditetom pristup brojnim pogodnostima

Početna konferencija projekta MOSI – Unapređenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, a AKD partner, održat će se 16. siječnja 2024. u 11 sati u Samoboru, u prostoru dvorane POP UP Kina, na adresi Ul. 151. samoborske brigade HV 1.

Ovakav vid početne konferencije odabran je kako bi se cijeli projekt i svi njegovi elementi (informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) u prvom redu približili osobama s invaliditetom.

U Samoboru će biti prikazane Nacionalna i Europska iskaznice ta Europska parkirališna karta jer će upravo te isprave biti sredstvo kojim će se olakšati osobama s invaliditetom pristup brojnim pogodnostima, ali i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kako bi konferencija dala što brže rezultate u nju su uključeni Udruga osoba s invaliditetom Sinergija Samobor i Policijska postaja Samobor. Novi sustav iskaznica, koje omogućavaju povlastice u prometu, predstavit će Mateo Crnković, voditelj projektnog tima MOSI u AKD-u, detalje o Zakonu o povlasticama u prometu koji obuhvaćaju osobe s invaliditetom iznijet će Viktor Jozić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija, a o provođenju Zakona o povlasticama u prometu govorit će Tomislav Vukić iz Policijske postaje Samobor.

Podsjetimo, Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura. Za izdavanje Nacionalne i Europske iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu pokrenuta je obrada podataka, a za prvo izdavanje ne podnosi se zahtjev.

Proces se temelji na informacijama o invalidnosti/invaliditetu koji se dohvaćaju iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te podataka iz ostalih registara nužnih za dodjelu prava i izdavanje isprava. Stoga je važno da korisnici što prije ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom (ROI), kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Proces dodjele povlastica unutar ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na izdavanje isprava sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se šalju na adresu prebivališta u Hrvatskoj. Zakon propisuje moguću dodjelu povlastica u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Ove pogodnosti obuhvaćaju turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.

Važeći dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version