in MREŽA

ODLAZAK LEGENDE Preminuo slavni borac za prava osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Foto: Tribune India

Nakon što je Anandova kći rođena s Down sindromom, to je bila inicijalna kapsla za njegovo bavljenje ljudskim pravima, i to s punim radnim vremenom

Ovaj ponedjeljak, 8. siječnja, u planetarnoj zajednici osoba s invaliditetom ostat će upamćen po jednoj tužnoj vijesti. Naime, u 69. godini života preminuo je Amarjit Singh Anand, čovjek koji svojim djelovanjem nije zadužio samo Indijce s invaliditetom – a takvih je prema nekim procjenama oko 200 milijuna – nego i brojne svjetske organizacije koje su u njegovu aktivizmu pronalazile inspiraciju i podstrek da nastave s borbom za prava svog članstva.

Nakon što je nedavno doživio srčani udar, prilično se dobro oporavljao nakon operacije, no preksinoć mu je, dok je još bio na liječenju, zatajilo više organa.

Brižan otac kćeri s razvojnim teškoćama, Anandov dugogodišnji aktivizam na polju invaliditeta promijenio je javnu percepciju o osobama s različitim sposobnostima, najprije u Indiji, a potom i u drugim državama svijeta. Iza sebe je ostavio nebrojene ljude s različitim zdravstvenim izazovima koji su prije bili potisnuti na društvenu marginu, a danas su istaknuti ‘arhitekti zajednice jednakih mogućnosti’.

Njegova smrt stvorila je golemu prazninu na terenu. Jer Anand je prije svega bio vješt organizator akcija i kampanja koje su, uz sve ostalo, rezultirale i donošenjem Zakona o RPWD-u (u slobodnom prijevodu, Zakona o Indijcima s invaliditetom, op. aut.).

Nakon što je Anandova kći rođena s Down sindromom, ona je bila inicijalna kapsla za njegovo bavljenje ljudskim pravima, i to s punim radnim vremenom.

Nekoć uspješan poslovni čovjek, Anand je 2005. godine napustio građevinski posao kako bi se posvetio aktivizmu. Različiti ciljevi kojima se bavio cijeli život uključivali su dostupnost zdravstvenih usluga i kvalitetnu socijalnu skrb, otvaranje tržišta rada za osobe s različitim sposobnostima te osnaživanje roditelja mališana s razvojnim teškoćama. Bio je inicijator izgradnje vrhunskih rehabilitacijskih centara za liječenje posljedica invaliditeta i ozljeda leđne moždine.

Njegov odlazak ne oplakuju samo Indijci s invaliditetom, nego i svi oni koji su imali čast sudjelovati u njegovoj plemenitoj misiji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version