Ovi mafini su savršeni za razne prigode, od neobičnog doručka do sofisticiranih grickalica na zabavama i kao neformalni snack uz čaj ili vino. Njihova kombinacija okusa sigurno će iznenaditi i oduševiti sve koji ih probaju
Sastojci:
- 4-5 komadića pancete (oko 100 g), narezane na sitne komadiće
- 1 šalica naribanog sira (oko 100 g, npr. cheddar ili gouda)
- 1 i pol šalica brašna (oko 190 g)
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice kakaa u prahu
- 3-4 komadića tamne čokolade (oko 100 g), nasjeckane na komadiće
- 2 jaja
- 6 žlica mlijeka
- 6 žlica ulja
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
- prstohvat soli, prstohvat papra
- 1 žličica suhog timijana ili bosiljka (po želji)
Priprema:
Na tavi prepržite pancetu dok ne postane hrskava. Zatim je maknite s vatre i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
U većoj zdjeli pomiješajte 1 i pol šalicu brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice kakaa, prstohvat soli, papra i suho začinsko bilje. Dodajte 1 šalicu naribanog sira i nasjeckanu čokoladu, pa sve dobro izmiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 6 žlica ulja i 1 žlicu meda. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Mokre sastojke ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte. Dodajte preprženu pancetu i još jednom lagano promiješajte – nemojte previše miješati kako bi mafini ostali lagani i prozračni.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili ga premažite maslacem. Napunite kalupe smjesom do tri četvrtine visine.
Pecite muffine 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.