Vanilin kiflice su tradicionalni, prhki kolačići koji se pripremaju posebno u blagdansko vrijeme. Ove male, mirisne kiflice svojim oblikom podsjećaju na polumjesec, a okusom osvajaju jednostavnom kombinacijom orašastih plodova, maslaca i vanilije. Vanilin kiflice su simbol topline doma i blagdanske tradicije
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna = jedna i tri četvrtine šalice
- 200 g maslaca = malo manje od pune šalice
- 100 g mljevenih oraha (ili badema) = 1 šalica
- 70 g šećera u prahu = pola šalice
- 2 žličice vanilin šećera
- prstohvat soli
Za posipanje:
- 100 g šećera u prahu = tri četvrtine šalice
- 1 vanilin šećer
Priprema:
U veću zdjelu stavite maslac sobne temperature narezan na kockice. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.
Dobro promiješajte da se sastojci povežu.
Dodajte mljevene orahe i brašno te rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji oko 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Od ohlađenog tijesta otkidajte male komadiće, oblikujte kuglice i valjajte ih među dlanovima kako biste dobili male valjke. Svaki valjak lagano savijte u oblik polumjeseca.
Slažite kiflice na lim obložen papir za pečenje s malim razmakom između.
Kiflice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta, dok ne počnu dobivati laganu zlatnu boju. Pazite da ne potamne jer moraju ostati svijetle.
U zdjelici pomiješajte šećer u prahu i vanilin šećer.
Još tople kiflice pažljivo uvaljajte u mješavinu šećera ili ih jednostavno posipajte.
Ostavite da se potpuno ohlade.
Vanilin kiflice čuvajte u zatvorenoj kutiji kako bi ostale prhke i mirisne. Što duže stoje, to su bolje.