Gastro kutak

Na blagdanskom stolu jednostavno moraju biti vanilin kiflice

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Vanilin kiflice su tradicionalni, prhki kolačići koji se pripremaju posebno u blagdansko vrijeme. Ove male, mirisne kiflice svojim oblikom podsjećaju na polumjesec, a okusom osvajaju jednostavnom kombinacijom orašastih plodova, maslaca i vanilije. Vanilin kiflice su simbol topline doma i blagdanske tradicije

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna =  jedna i tri četvrtine šalice
  • 200 g maslaca = malo manje od pune šalice
  • 100 g mljevenih oraha (ili badema) = 1 šalica
  • 70 g šećera u prahu = pola šalice
  • 2 žličice vanilin šećera
  • prstohvat soli

Za posipanje:

  • 100 g šećera u prahu = tri četvrtine šalice
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

U veću zdjelu stavite maslac sobne temperature narezan na kockice. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.

Dobro promiješajte da se sastojci povežu.

Dodajte mljevene orahe i brašno te rukama umijesite glatko tijesto.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji oko 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Od ohlađenog tijesta otkidajte male komadiće, oblikujte kuglice i valjajte ih među dlanovima kako biste dobili male valjke. Svaki valjak lagano savijte u oblik polumjeseca.

Slažite kiflice na lim obložen papir za pečenje s malim razmakom između.

Kiflice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta, dok ne počnu dobivati laganu zlatnu boju. Pazite da ne potamne jer moraju ostati svijetle.

U zdjelici pomiješajte šećer u prahu i vanilin šećer.

Još tople kiflice pažljivo uvaljajte u mješavinu šećera ili ih jednostavno posipajte.

Ostavite da se potpuno ohlade.

Vanilin kiflice čuvajte u zatvorenoj kutiji kako bi ostale prhke i mirisne. Što duže stoje, to su bolje.

U trendu

Exit mobile version