Komentar

KOMENTAR Možemo li kršćanski oprostiti monstrumu koji je silovao kćer s intelektualnim teškoćama

Objavljeno

/

Ovo ne samo da je loše za žrtvu u konkretnom slučaju, ovo je preloša poruka svakom seksualnom zlostavljaću sutra, ovo je i pljuska svakoj seksualno zlostavljanoj ženi u Hrvatskoj, sol na njihove emocionalne ožiljke

Visoki kazneni sud je djelomično prihvatio žalbu B. T. i smanjio mu s 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedjela protiv spolne slobode nad kćerkom koja ima intelektualne teškoće i koja je nakon silovanja rodila, izvijestio je prizivni sud, a objavili naši mediji.

Sud je priopćio da je prihvatio žalbu optuženika i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni kojom je B.T. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Prizivni sud je precizirao da je prihvatio prvostupanjsku pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno djelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku otegotne okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog obiteljskog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Kao olakotne okolnosti koje je prvostupanjski sud trebao vrednovati, Visoki kazneni sud ističe optuženikovu dob i status umirovljenika.

-Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostupanjski sud za drugo kazneno djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju- pojasnio je sud, a objavio Dnevnik.hr

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. uporabom sile u obiteljskom stanu izvršio spolni odnošaj sa svojom kćeri od 17 godina s kojom je živio. Sud je izvijestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna retardacija) te da je djevojka nakon počinjenja prvog kaznenog djela ostala trudna i potom rodila.

Svaki put kad ovako gnjusan seksualni zločin prodrma javnost, u meni nešto zamre. Koliko loš, ili bolestan ti čovjek, otac  moraš biti za ovako nešto, koliko poremećen, koliko daleko od trunke ljudskog u sebi…

Otac, ej, otac koji je seksualno zlostavljao kćer s intelektualnim poteškoćama koja je još i rodila traži manju kaznu zbog starosti i dobije je.

Ja nisam pravnik, ni odvjetnik i ne znam baš ništa o olakotnim okolnostima u pravnom sustavu, ali znam da ih po Pravilniku ljudskosti nema i ne smije biti.

Njegov zločin nije manji zato što je starac, umirovljenik, ili što već,  njegov zločin je i dalje najgori  mogući zločin, zločin za koji ni jedna kazna nije dovoljna.

Dok se sud brine o olakotnim okolnostima, zanima me tko se, gdje i kako brine za žrtvu ovog zlotvora, zanima me kakve su njezine okolnosti i što je s djetetom koje je rodila?

Ovo ne samo da je loše za žrtvu u konkretnom slučaju, ovo je preloša poruka svakom seksualnom zlostavljaču sutra, ovo je i pljuska svakoj seksualno zlostavljanoj ženi u Hrvatskoj, sol na njihove emocionalne ožiljke jer one sa svojom boli žive do kraja, nema roka, nema smanjenja, boli ih, svaki dan  boli i nema olakotnih okolnosti. 

Ovaj čovjek – bolno ga je nazivati ocem – trebao bi sjediti u zatvoru do smrti i jasno dobiti skrb koja mu je potrebna, ali iza rešetaka. I to je to, kraj priče. Jedino tako će seksualno zlostavljana djevojčica, žena dobiti poruku da naše pravosuđe stoji iza nje i njezine boli.

U trendu

Exit mobile version