Juha malo drugačijeg okusa, odlična za ugrijati se u ove zimske dane
Počeo je mjesec prosinac, mjesec zime i hladnoće. Ako se želite ugrijati jelom, umjesto da jedete tešku i masnu hranu – skuhajte juhu od gljiva sa slatkim vinom.
Sastojci:
- biljno ulje
- 2 ljutike
- 2 češnja češnjaka
- svježi nasjeckani peršin
- 550 g šampinjona
- 80 ml sherry vina
- 600 ml povrtnog temeljca
- pola žličice Worcestershire umaka
- 50 g maslaca
- 1 kiselo vrhnje
- sol, papar
Priprema:
Ugrijati ulje te na njemu popržiti ljutiku i češnjak, dodati prstohvat soli, pržiti dok ljutika i češnjak ne poprime boju. Dodati 500 g nasjeckanih šampinjona, zatim dinstati dok sva tekućina ne ispari. Tada dodati sherry pa pustiti da krčka. Dodati povrtni temeljac i kuhati još pola sata.
Juhu prebaciti u blender i blendirati dok se ne dobije jednolična gusta tekućina. Zatim vratiti u lonac te ponovo zagrijati. Maslac zagrijati u tavi te na njemu popržiti ostatak nasjeckanih šampinjona s prstohvatom soli, pržiti ih dok ne postanu hrskavi.
Juhu poslužiti s hrskavim šampinjonima i žlicom kiselog vrhnja te posuti sa svježim nasjeckanim peršinom i paprom.