Gastro kutak

Juha od gljiva sa slatkim vinom

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Juha malo drugačijeg okusa, odlična za ugrijati se u ove zimske dane

Počeo je mjesec prosinac, mjesec zime i hladnoće. Ako se želite ugrijati jelom, umjesto da jedete tešku i masnu hranu – skuhajte juhu od gljiva sa slatkim vinom.

Sastojci:

  • biljno ulje
  • 2 ljutike
  • 2 češnja češnjaka
  • svježi nasjeckani peršin
  • 550 g šampinjona
  • 80 ml sherry vina
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • pola žličice Worcestershire umaka
  • 50 g maslaca
  • 1 kiselo vrhnje
  • sol, papar

Priprema:

Ugrijati ulje te na njemu popržiti ljutiku i češnjak, dodati prstohvat soli, pržiti dok ljutika i češnjak ne poprime boju. Dodati 500 g nasjeckanih šampinjona, zatim dinstati dok sva tekućina ne ispari.  Tada dodati sherry pa pustiti da krčka. Dodati povrtni temeljac i kuhati još pola sata.

Juhu prebaciti u blender i blendirati dok se ne dobije jednolična gusta tekućina. Zatim vratiti u lonac te ponovo zagrijati. Maslac zagrijati u tavi te na njemu popržiti ostatak nasjeckanih šampinjona s prstohvatom soli, pržiti ih dok ne postanu hrskavi.

Juhu poslužiti s hrskavim šampinjonima i žlicom kiselog vrhnja te posuti sa svježim nasjeckanim peršinom i paprom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version