Ova nesvakidašnja juha odličnog okusa će vas oduševiti
Crvena leća jako je ukusna i nadasve zdrava namirnica koja obiluje vitaminima i mineralima čija je konzumacija neophodna za normalno funkcioniranje organizma. Njezina zrnca bogata su proteinima, ugljikohidratima te hranjivim vlaknima. Konzumacija ove namirnice štiti bubrege i srce te potiče normalan rad crijevne flore.
Sastojci:
- pola butternut tikve srednje veličine
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- šaka crvene leće
- list celera
- peršin
- kurkuma
- sol, papar
- maslinovo ulje
- kiselo vrhnje
Priprema:
Crvenu leću potopiti minimalno 2 sata prije kuhanja, a može i večer prije. Na maslinovo ulje staviti dinstati luk. Dodati mrkvu i butternut tikvu narezanu na manje komade te list celera i peršina. Posoliti pa dodati kurkumu. Dinstati na laganoj vatri 5-10 minuta, bez dodavanja tekućine.
Nakon isteka vremena, dodati procijeđenu crvenu leću i toliko vode da prekrije sve sastojke. Kuhati na laganoj vatri dok leća i povrće ne omekšaju. Sve utisnuti štapnim mikserom pa dodati maslinovo ulje, kiselo vrhnje te još malo soli. Skinuti s vatre i poslužiti.