Mada je recept za pržene lignje jednostavan, zapravo ih nije lako napraviti. Bitno je da se lignje ne prže predugo jer će postati gumene. Dovoljne su dvije minute dok ne poprime zlatnožutu boju.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg lignji
- 100 g pšeničnog oštrog brašna
- ulje za prženje
- češnjak u prahu
Za posluživanje:
Za tartar umak:
- 100 g majoneze
- 150 ml kiselog vrhnja
- 80 g kiselih krastavaca
- pola glavice luka
- peršin
- sol
- papar
Priprema:
U većoj posudi zagrijte ulje, a u posebnoj posudi pomiješajte brašno, sol, češnjak u prahu i papar. Dobro promiješajte. Lignje ocijedite, dobro uvaljajte u brašno i pržite dio po dio. Kada lignje ubacite u ulje, odmah ih razdvojite kako se ne bi zalijepile. Pržite minutu do dvije, izvadite iz ulja, stavite na papirnati ubrus, pustite da se lignje kratko ocijede od ulja i poslužite uz limun i tartar umak.