Svaki dio Hrvatske ima svoju jedinstvenu verziju fritula, s različitim dodacima poput suhog voća, oraha ili čak rakije
Sastojci za fritule:
- 1 kg mješavine za fritule
- 1 vanilin šećer
- 2 vrećice praška za pecivo
- 700 ml hladne vode
- 3 jaja
- 1 žlica ruma
- 1 l ulja
- šećer u prahu
Za preljev od jagode:
- 50 g džema od jagode
- 1 žlica ruma
- 2 žlice vode
Za preljev od kruške i marelice:
- 50 g džema od krušaka i marelica
- 3 žlice narančinog soka
Priprema:
U posudu staviti mješavinu za fritule, prašak za pecivo i vanilin šećer te promiješati. Dodati vodu, jaja i rum pa sve dobro izmiješati štapnim mikserom. Ostaviti tijesto da se odmori 20 minuta na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme zagrijati ulje u posudi u kojoj će se peći fritule. Pržiti fritule s svake strane dok ne poprime zlatnu boju. Kada su fritule gotove, izvaditi ih iz ulja i staviti na ubrus da se ocijede od suvišne masnoće.
Kako bi napravili preljev od jagoda, u manjoj posudi pomiješati džem od jagoda, rum i vodu pa sve zagrijavati dok ne postane tekuće.
Kako bi napravili preljev od kruške i marelice potrebno je pomiješati džem od kruške i marelice s narančinim sokom pa sve zagrijavati dok ne postane tekuće.
Fritule preliti preljevom od jagoda ili preljevom od kruške i marelice. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.