Gastro kutak

FRITULE S PRELJEVOM OD DŽEMA – desert koji neodoljivo podsjeća na blagdane

Objavljeno

/

Svaki dio Hrvatske ima svoju jedinstvenu verziju fritula, s različitim dodacima poput suhog voća, oraha ili čak rakije

Sastojci za fritule:

  • 1 kg mješavine za fritule
  • 1 vanilin šećer
  • 2 vrećice praška za pecivo
  • 700 ml hladne vode
  • 3 jaja
  • 1 žlica ruma
  • 1 l ulja
  • šećer u prahu

Za preljev od jagode:

  • 50 g džema od jagode
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice vode

Za preljev od kruške i marelice:

  • 50 g džema od krušaka i marelica
  • 3 žlice narančinog soka

Priprema:

U posudu staviti mješavinu za fritule, prašak za pecivo i vanilin šećer te promiješati. Dodati vodu, jaja i rum pa sve dobro izmiješati štapnim mikserom. Ostaviti tijesto da se odmori 20 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme zagrijati ulje u posudi u kojoj će se peći fritule. Pržiti fritule s svake strane dok ne poprime zlatnu boju. Kada su fritule gotove, izvaditi ih iz ulja i staviti na ubrus da se ocijede od suvišne masnoće.

Kako bi napravili preljev od jagoda, u manjoj posudi pomiješati džem od jagoda, rum i vodu pa sve zagrijavati dok ne postane tekuće.

Kako bi napravili preljev od kruške i marelice potrebno je pomiješati džem od kruške i marelice s narančinim sokom pa sve zagrijavati dok ne postane tekuće.

Fritule preliti preljevom od jagoda ili preljevom od kruške i marelice. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version