Gastro kutak

Drugačija božićna purica – s narančama i medom

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Purica s narančama i medom je elegantno i aromatično jelo koje spaja sočnost mesa s blagim citrusnim notama i suptilnom slatkoćom meda. Kombinacija soka od naranče, začina poput cimeta i đumbira, te zlatne glazure od maslaca i meda stvara savršen spoj okusa koji će oduševiti vaše goste za nadolazeće blagdane

Sastojci:

  • 1 cijela purica
  • 3 velike naranče
    • 2 za sok (oko 1 šalica)
    • 1 za punjenje (narezana na četvrtine)
  • 100 g meda – 5 žlica
  • 50 g maslaca – 3 i pol žlice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 5 češnjeva češnjaka (sitno sjeckani)
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • 1 žličica cimeta
  • pola žličice mljevenog đumbira
  • sol i papar po ukusu
  • 200 ml pilećeg temeljca (tri četvrtine šalice)
  • 100 ml bijelog vina (trećina šalice)

Priprema:

Očistite puricu i dobro je osušite papirnatim ručnicima. Nanesite sol i papar iznutra i izvana.

Naranču narežite na četvrtine i zajedno s grančicom ružmarina stavite unutar purice.

U zdjeli pomiješajte sok dviju naranči, med, maslinovo ulje, cimet, đumbir, sitno sjeckani češnjak, te prstohvat soli i papra.

Premažite puricu ovom marinadom, pazeći da marinada dobro prekrije cijelu površinu.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Stavite puricu u veliki pleh za pečenje i dodajte pileći temeljac i bijelo vino.

Pokrijte puricu aluminijskom folijom i pecite oko 2,5 do 3 sata (približno 35 minuta po kilogramu). Povremeno prelijte puricu sokom iz pleha.

Otopite maslac i premažite njime puricu tijekom posljednjih 30-40 minuta pečenja. Uklonite foliju kako bi purica dobila zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.

Kada je purica gotova (provjerite termometrom – unutarnja temperatura mesa treba biti 75°C), izvadite je iz pećnice i pustite da odstoji 20-ak minuta prije rezanja.

Procijedite tekućinu iz pleha u manji lonac i reducirajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Po želji možete dodati još malo soka od naranče ili meda.

Puricu narežite na komade i poslužite s prilogom po želji, prelivenu umakom od naranče i meda.

U trendu

Exit mobile version