Purica s narančama i medom je elegantno i aromatično jelo koje spaja sočnost mesa s blagim citrusnim notama i suptilnom slatkoćom meda. Kombinacija soka od naranče, začina poput cimeta i đumbira, te zlatne glazure od maslaca i meda stvara savršen spoj okusa koji će oduševiti vaše goste za nadolazeće blagdane
Sastojci:
- 1 cijela purica
- 3 velike naranče
- 2 za sok (oko 1 šalica)
- 1 za punjenje (narezana na četvrtine)
- 100 g meda – 5 žlica
- 50 g maslaca – 3 i pol žlice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 5 češnjeva češnjaka (sitno sjeckani)
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 1 žličica cimeta
- pola žličice mljevenog đumbira
- sol i papar po ukusu
- 200 ml pilećeg temeljca (tri četvrtine šalice)
- 100 ml bijelog vina (trećina šalice)
Priprema:
Očistite puricu i dobro je osušite papirnatim ručnicima. Nanesite sol i papar iznutra i izvana.
Naranču narežite na četvrtine i zajedno s grančicom ružmarina stavite unutar purice.
U zdjeli pomiješajte sok dviju naranči, med, maslinovo ulje, cimet, đumbir, sitno sjeckani češnjak, te prstohvat soli i papra.
Premažite puricu ovom marinadom, pazeći da marinada dobro prekrije cijelu površinu.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Stavite puricu u veliki pleh za pečenje i dodajte pileći temeljac i bijelo vino.
Pokrijte puricu aluminijskom folijom i pecite oko 2,5 do 3 sata (približno 35 minuta po kilogramu). Povremeno prelijte puricu sokom iz pleha.
Otopite maslac i premažite njime puricu tijekom posljednjih 30-40 minuta pečenja. Uklonite foliju kako bi purica dobila zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
Kada je purica gotova (provjerite termometrom – unutarnja temperatura mesa treba biti 75°C), izvadite je iz pećnice i pustite da odstoji 20-ak minuta prije rezanja.
Procijedite tekućinu iz pleha u manji lonac i reducirajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Po želji možete dodati još malo soka od naranče ili meda.
Puricu narežite na komade i poslužite s prilogom po želji, prelivenu umakom od naranče i meda.