Gastro kutak

Zimske kocke od sira

Objavljeno

/

Svježi sir zdrava je namirnica, a idealan je i za kolače jer su zbog njega sočni i kremasti. Ovaj ukusan kolač možete napraviti u samo nekoliko poteza s osnovnim namirnicama koje možda već imate kod kuće.

Jednostavan i lagan recept idealan je za svaku priliku jer je gotov za sat vremena.

Sastojci:

30 dag petit keksa

12 žlica rastopljenog maslaca

3 žlice šećera

1 dl mlakog mlijeka

Nadjev:

4 bjelanjka

4 žutanjka

1 limun

50 dag svježeg sira

15 dag šećera

1 vanilin šećer

Premaz:

2 kisela vrhnja

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

Priprema:

Kekse sameljite te dodajte šećer, maslac i mlijeko koje mora biti mlako da se maslac ne stisne prije vremena. Dobro izmiješajte rukama dok se masa ne prestane rasipati.

Kalup ne veći od 30×40 cm namastite i pobrašnite, pa u njega utisnite pripremljene kekse. Pecite samo 5 minuta na 200°C.

Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa zatim pjenasto izmiksajte žutanjke i šećer, dodajte sir, limunovu koricu i sok, dobro izmiješajte, pa na kraju žlicom umiješajte pripremljeni snijeg od bjelanjaka.

Ispečeno tijesto premažite nadjevom i pecite još 30 minuta.  Zatim izmiješajte kiselo vrhnje i šećer, pa premažite preko pečenog kolača.

Isključite pećnicu te u u nju vratite kolač da se suši oko 15 minuta. Gotov kolač ostavite preko noći na hladnom. Naime, mora odstajati da bi tijesto upilo vlagu iz sira jer bi se u protivnom rasipalo.

U trendu

Exit mobile version