Svježi sir zdrava je namirnica, a idealan je i za kolače jer su zbog njega sočni i kremasti. Ovaj ukusan kolač možete napraviti u samo nekoliko poteza s osnovnim namirnicama koje možda već imate kod kuće.
Jednostavan i lagan recept idealan je za svaku priliku jer je gotov za sat vremena.
Sastojci:
30 dag petit keksa
12 žlica rastopljenog maslaca
3 žlice šećera
1 dl mlakog mlijeka
Nadjev:
4 bjelanjka
4 žutanjka
1 limun
50 dag svježeg sira
15 dag šećera
1 vanilin šećer
Premaz:
2 kisela vrhnja
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
Kekse sameljite te dodajte šećer, maslac i mlijeko koje mora biti mlako da se maslac ne stisne prije vremena. Dobro izmiješajte rukama dok se masa ne prestane rasipati.
Kalup ne veći od 30×40 cm namastite i pobrašnite, pa u njega utisnite pripremljene kekse. Pecite samo 5 minuta na 200°C.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa zatim pjenasto izmiksajte žutanjke i šećer, dodajte sir, limunovu koricu i sok, dobro izmiješajte, pa na kraju žlicom umiješajte pripremljeni snijeg od bjelanjaka.
Ispečeno tijesto premažite nadjevom i pecite još 30 minuta. Zatim izmiješajte kiselo vrhnje i šećer, pa premažite preko pečenog kolača.
Isključite pećnicu te u u nju vratite kolač da se suši oko 15 minuta. Gotov kolač ostavite preko noći na hladnom. Naime, mora odstajati da bi tijesto upilo vlagu iz sira jer bi se u protivnom rasipalo.