Šampita je poslastica koja uvijek prolazi. Bilo da nas vraća u dane i okuse djetinjstva ili podsjeća na trenutke kad smo s njom prevarili dijetu. Brzo i relativno jeftino dobivate kolač za prste polizati
Sastojci:
- 8 jaja
- 32 žlice šećera
- 8 žlica ulja
- 8 žlica mlijeka
- 8 žlica brašna
- pola žlice praška za pecivo
- 1 žlica cijeđenog limuna
- 2 vrećice vanilin šećera
Priprema:
Od 8 jaja odvojiti bjelanjke i žumanjke. U žumanjke dodati 8 žlica šećera i umutiti mikserom, zatim dodati 8 žlica ulja i 8 žlica mlijeka – mutiti žicom. Dodati 8 žlica brašna, pola žličice praška za pecivo i dobro umutiti.
U tepsiju ili kalup dimenzija 25 x 30 cm ravnomjerno rasporediti smjesu i peći 8 minuta na 160°C
U jednu zdjelu naliti otprilike 1/3 vode i ostaviti da zakuha. Dok se kora peče, u 8 bjelanjaka koje smo ranije odvojili dodati 24 žlice šećera, 1 žlicu soka od limuna, 2 vrećice vanilin šećera – izmiješati žicom.
Smjesu s bjelanjcima ćemo zagrijati na pari tako što ćemo posudu staviti na zdjelu koju smo ranije stavili na peć i tako uz miješanje grijati 10 minuta. Nakon 10 minuta smjesu premjestiti u veću posudu i umutiti u čvrsti snijeg. Dobro umutiti.
Nanijeti šaum na koru, oblikovati i ostaviti 10-15 minuta da se malo stegne prije konzumiranja.